Μπάιντεν, Ρωσία, Κίνα, Τουρκία και Ελλάδα

Υπήρχε πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ η εκτίμηση των διεθνών αναλυτών ότι η προεδρία Μπάιντεν στις ΗΠΑ θα σηματοδοτούσε μια σημαντική μεταστροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την αλλοπρόσαλλη πολιτική τακτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

ΑΥΤΗ Η ΑΛΛΑΓΗ πλεύσης των Ηνωμένων Πολιτειών όχι μόνο έχει επιβεβαιωθεί μέσα σε λίγους μήνες, αλλά έχει προχωρήσει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι αναμενόταν. Και αυτό αφορά τόσο την αναθεώρηση της αμερικανικής διπλωματικής πολιτικής έναντι της Ρωσίας, της Ευρώπης και της Κίνας όσο και τον ανακαθορισμό των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει αλλάξει τη στρατηγική των ΗΠΑ σε μια πιο ορθολογική βάση, όπως φάνηκε και στις πρόσφατες συνόδους του G7 και του ΝΑΤΟ, αλλά και από τις διμερείς επαφές που είχε.

ΠΡΩΤΟΝ, επανέφερε άμεσα την Ευρωπαϊκή Ενωση στη φυσική της θέση, δηλαδή ενός στρατηγικού εταίρου και συμμάχου, όπως ακριβώς ήταν και πριν από την προεδρία Τραμπ, τερματίζοντας τις αντιπαλότητες και εχθρότητες που ο προκάτοχός του είχε καλλιεργήσει, καθώς και τον, οικονομικό κυρίως, απομονωτισμό των ΗΠΑ που είχε επιλέξει.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, επαναπροσδιόρισε το καθεστώς των σχέσεων με τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αποδεχόμενος μια σημαντική προσέγγιση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, χωρίς ωστόσο ακόμα να δείξει μια ιδιαίτερη σύσφιγξη των σχέσεων που ενδεχομένως επεδίωκε η άλλη πλευρά. Και αυτό έπειτα από μια μακρά περίοδο παλινωδιών επί ηγεσίας Τραμπ, όταν φαινομενικά παραδόξως, αλλά απολύτως εξηγήσιμα, συνυπήρχαν το ψυχροπολεμικό κλίμα παράλληλα με τη στενή σχέση των δύο ανδρών, για τους οποίους εθεωρείτο ότι ο ένας βοηθούσε τον άλλον.

ΤΡΙΤΟΝ, ανέδειξε ως κατεξοχήν «συστημικό» αντίπαλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ την Κίνα, που προσπαθεί να αναγορευθεί σε παγκόσμια υπερδύναμη, και όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, προκαλώντας μεγαλύτερο άγχος τόσο στην Αμερική όσο και στη Ρωσία.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, και παρά τα «χειροφιλήματα» του Ερντογάν, που αντιλήφθηκε ότι δεν έχει πλέον απέναντί του έναν συνομιλητή όπως ο Τραμπ, ο οποίος σήκωνε το τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν έχει θέσει την Αγκυρα προ των ευθυνών της, τόσο για τους S-400 όσο και τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

ΠΕΜΠΤΟΝ, και πιο σημαντικό για τα εθνικά μας συμφέροντα, το γεγονός ότι η Ελλάδα, που είναι ισότιμος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναδεικνύεται ως ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και μέλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, απολαμβάνοντας τα οφέλη μιας αναβαθμισμένης συνεργασίας, που ξεκινούν από τη στήριξη της χώρας μας και φθάνουν έως την ενίσχυσή της με τα F-35 που προορίζονταν για την Τουρκία.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.