Το άλλο πρόσωπο του Πούτιν

Η αυστηρή μυστική ζωή του…
-Οι κρυφές κόρες του…
-Η αμύθητη περιουσία του…
Και οι απόπειρες δολοφονίας αντιπάλων

Του Νάσου Τσαγκανέλη

Με μια περιουσία που εκτιμάται στα 160 δισεκατομμύρια λίρες, μυστικές κόρες και βαθείς συνδέσμους με την KGB, η ζωή του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα μυστηριώδης.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκτιμάται από ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ότι έχει προσωπική περιουσία έως 160 δισεκατομμύρια λίρες, έχοντας έναν στόλο αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής και μυστικών προεδρικών ανακτόρων.

Εάν αυτός ο ισχυρισμός είναι ακριβής, θα έκανε τον Πούτιν τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, ακόμα πιο πλούσιο και από τους Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος. Ο Πούτιν όταν μιλά για τον πλούτο του, τον μειώνει, ισχυριζόμενος ότι απολαμβάνει έναν σχετικά χαμηλό κρατικό μισθό, περίπου 100.000 λιρών.

Ο επικριτής του, Μπορίς Νεμτσόφ, συνέταξε έναν φάκελο σύμφωνα με τον οποίο ο Πούτιν έχει ακόμη τέσσερα γιοτ κρυμμένα στη Ρωσία. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Πούτιν έχει 43 αεροπλάνα, 7.000 αυτοκίνητα και 15 ελικόπτερα -συμπεριλαμβανομένου ενός αεροσκάφους της ρωσικής εταιρείας Illyshin με χρυσή τουαλέτα αξίας 50.000 λιρών.

Ο Νεμτσόφ πρόσθεσε ότι ο ηγέτης της Ρωσίας έχει ακόμη και μια συλλογή ρολογιών, στην οποία περιλαμβάνεται ένα ρολόι που αξίζει 300.000 λίρες.

Και ίσως ένα από τα πιο πολυτελή παλάτια του λέγεται ότι είναι ένα αξίας 1 δισεκατομμυρίου λιρών στο Gelendzhik της Μαύρης Θάλασσας, το οποίο μάλιστα φαίνεται να έχει και μια κολόνα για στρίπερ.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sun, ο Πούτιν φέρεται να χρησιμοποιεί τον προσωπικό του πλούτο για να δημιουργήσει ένα «κρυφό ταμείο» για τα μέλη της οικογένειάς του -συμπεριλαμβανομένων των ερωμένων και των μυστικών κορών του.

Λέγεται ότι αυτό το διαχειρίζεται ο δισεκατομμυριούχος Γιούρι Κόβαλτσουκ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο δεύτερος ισχυρότερος άνθρωπος στη Ρωσία από την αντιπολίτευση και ο οποίος «φημίζεται ότι είναι ο προσωπικός τραπεζίτης τού Πούτιν».

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, μια ομάδα μέσων ενημέρωσης υπέρ του Κρεμλίνου, με την οποία έχει στενούς δεσμούς ο Κόβαλτσουκ, πληρώνει τη φημολογούμενη σύντροφο του Βλαντίμιρ Πούτιν, την 37χρονη διάσημη αθλήτρια Αλίνα Καμπάεβα, γύρω στα 8 εκατομμύρια λίρες ετησίως, και την έκανε μάλιστα και πρόεδρο.

Μετοχές με την ίδια αξία στην τράπεζα Rossiya κανονίστηκαν ως «διατροφή» για μια πρώην ερωμένη του, που από καθαρίστρια έγινε εκατομμυριούχος, τη Σβετλάνα Κριβονόγκικχ, η οποία όπως ισχυρίζεται το Proekt (ένα ανεξάρτητο ρωσικό μέσα ενημέρωσης) είναι η μητέρα μιας μυστικής κόρης του Πούτιν, της Λουίζα.

Λέγεται, επίσης, ότι η αυτοκρατορία του Κόβαλτσουκ παρείχε επίσης έμμεση οικονομική υποστήριξη στις δύο κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν, την 35χρονη Μαρία Βορόντσοβα και την 34χρονη Κατερίνα Τιχόνοβα, από τον γάμο του με την πρώην Πρώτη Κυρία της Ρωσίας, Λουντμίλα, ο οποίος έληξε το 2013.

Ο Κόβαλτσουκ -με περιουσία 1,8 δισεκατομμυρίων λιρών- ελέγχει άμεσα ή έμμεσα περίπου το 90% των «παραδοσιακών Μέσων» της Ρωσίας, ισχυρίζεται η έκθεση. «Με άλλα λόγια, όλες οι σημαντικές γυναίκες του Πούτιν έχουν διευθετηθεί από τον προσωπικό του κονσιλιέρι», ανέφερε το Proekt και συνέχισε λέγοντας πως «το μέλλον της Κατερίνας, της Μαρίας, της Σβετλάνα και της Αλίνας είναι στα ασφαλή χέρια του Γιούρι Κόβαλτσουκ».

Η κόρη του με την Κριβονόγκικχ, η 18χρονη Λουίζα Ρόζοβα, επίσης γνωστή ως Ελιζαβέτα, είναι φοιτήτρια που έχει το δικό της brand μόδας και εργάζεται ως DJ. Η Λουίζα συχνά μοιράζεται στιγμιότυπα από την πλούσια ζωή της στο Instagram, αλλά δεν είναι σαφές από πού παίρνει μεγάλο μέρος του πλούτου της -τροφοδοτώντας φήμες για τους συνδέσμους της με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο 68χρονος Πούτιν δεν έχει αναγνωρίσει δημοσίως τη νεαρή κοπέλα, ούτε ότι είχε καμία σχέση με τη μητέρα της, η οποία παρέμεινε σιωπηλή σχετικά με τις εικασίες. Ωστόσο, η 18χρονη έχει μια εντυπωσιακή ομοιότητα μαζί του, κάτι που ακόμα και αυτή παραδέχεται, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιώσει ότι έχει κάποια σχέση μαζί του.

Πιστεύεται ότι ο Πούτιν είχε σχέση με τη μητέρα της στα τέλη της δεκαετίας του 1990-αρχές της δεκαετίας του 2000. Στο μεταξύ, όσον αφορά τις άλλες κόρες του Πούτιν, η 36χρονη δρ Μαρία Βοροντσόβα είναι γενετίστρια και η δρ Κατερίνα Τιχόνοβα, 34 ετών, χορεύτρια και μαθηματικός.

Αν και καμία τους δεν αναγνωρίστηκε ως κόρη του ηγέτη του Κρεμλίνου, πιστεύεται ότι αυτό είναι ένα «ανοιχτό μυστικό». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μιλήσει για τη Μαρία και την Κατερίνα, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τη δουλειά ή τη ζωή τους. Κι ενώ χρηματοδοτεί τη «μυστική οικογένειά του», η αμύθητη περιουσία του τού επιτρέπει να ζει σαν τους παλιούς τσάρους σε πολυτελή παλάτια.

Το 2017 αναφέρθηκε ότι ο Πούτιν αγόρασε μια πολυτελή εξοχική κατοικία με επιχρυσωμένα πλακάκια στην πισίνα, λίγα μόλις μίλια από τα σύνορα της Ρωσίας με τη Δύση.

Επισήμως ανήκει σε στενούς φίλους του Κρεμλίνου, αλλά οι ντόπιοι λένε ότι είναι ένα από τα πολλά σπίτια του, που συμπεριλαμβάνεται σε ένα εκπληκτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, τα οποία φημολογούνται ότι είναι του Πούτιν.

Και ενώ απολαμβάνει αυτήν την πολυτελή ζωή, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορείται ότι αντιμετωπίζει κάθε απειλή για το καθεστώς του, είτε ρίχνοντας τους αντιπάλους του στη φυλακή, είτε προσπαθώντας να τους σκοτώσει. Τουλάχιστον οκτώ επικριτές του ίδιου και του καθεστώτος έχουν δηλητηριαστεί κάτω υπό μυστηριώδεις συνθήκες, με πιο πρόσφατα τα παραδείγματα των Σεργκέι και Γιούλια Σκριπάλ, αλλά και αυτό του Αλεξέι Ναβάλνι. Κάποιοι, μάλιστα, έχασαν τη ζωή τους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πριν ανέβει στην εξουσία, ήταν πράκτορας της KGB που κάποτε έδρευε στην Ανατολική Γερμανία, πριν στραφεί στην πολιτική το 1990. Πρόεδρος της Ρωσίας αναδείχθηκε για πρώτη φορά το 2000, ενώ έχει διατελέσει και πρωθυπουργός της χώρας.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν θα προτιμούσε να «πνίξει τη Ρωσία στο αίμα» παρά να εγκαταλείψει την εξουσία. Οι σαρωτικές αλλαγές στο Σύνταγμα θα επιτρέψουν στον εαυτό του να παραμείνει στο αξίωμα μέχρι το 2036 τουλάχιστον, αλλά υπάρχουν συνεχείς φήμες για την υγεία του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.