Κόσσοβο: Οι Σέρβοι προχωρούν σε αυτονομία;

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας συγκάλεσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξαιτίας της έντασης που δημιουργήθηκε στο Κόσοβο. Οι φήμες και οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κυρίως αλβανόγλωσσων ΜΜΕ, ότι αύριο οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσσοβο θα ανακηρύξουν μονομερώς την αυτονομία της περιοχής, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και στην Πρίστινα.

Ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι συγκάλεσε συνεδρίαση των διοικητών των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ παρατηρείται και κινητικότητα από την πλευρά της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR). Σημειώνεται ότι αύριο λήγει η προθεσμία που είχε δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Πρίστινα για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Οι Σέρβοι Κοσσυφοπεδίου είχαν προειδοποιήσει ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους έως τις 4 Αυγούστου, ομάδα διαχείρισης θα στείλει σχέδιο καταστατικού στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στις 5 Αυγούστου θα ανακοινώσει το σχηματισμό του Συνδέσμου των Σερβικών Δήμων, με τη μορφή της αυτονομίας.

Οι πληροφορίες για αποσταθεροποίηση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις περί αλλαγής των συνόρων, έχουν θέσει σε επιφυλακή τόσο τις αστυνομικές δυνάμεις του Κοσόβου όσο και την KFOR. Η κατάσταση κρίνεται πολύ σοβαρή.

ΑΜΠΕ

Μεγάλος αριθμός οχημάτων της ειδικής μονάδας του Κοσσυφοπεδίου μετακινήθηκε αργά χθες το απόγευμα προς τη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Η συγκέντρωση των δυνάμεων αυτών θεωρείται προληπτική λόγω της επικείμενης ανακήρυξης αυτονομίας των Σέρβων του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης. Βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα είναι ενδεικτικό της μετακίνησης των δυνάμεων ασφαλείας προς τις περιοχές του Κοσόβου όπου υπάρχει σερβική πλειοψηφία. Η αστυνομική διεύθυνση του Κοσσυφοπεδίου εξέδωσε διαταγή με την οποία αναστέλλονται όλες οι άδειες των αστυνομικών. «Λόγω επιχειρησιακών δεσμεύσεων, οι άδειες των αστυνομικών αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η αστυνομική διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου που υπογράφεται από τον Ρασίτ Τσελιάι. Η πύλη ‘Kallxo’ ζήτησε πρόσθετες εξηγήσεις για αυτήν την απόφαση, αλλά δεν έλαβε συγκεκριμένη απάντηση. «Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό προγραμματισμό, αναλαμβάνει τη διευθέτηση του προσωπικού για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων της», ήταν η απάντηση. 

Αρκετές δεκάδες οχημάτων της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ- KFOR, από το ουγγρικό σώμα, παρατηρήθηκαν να μετακινούνται στον αυτοκινητόδρομο Πρίστινα-Κοσόβσκα-Μιτρόβιτσα με κατεύθυνση προς το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Το κομβόι περιείχε στρατιωτικά τζιπ, φορτηγά και ορισμένα τεθωρακισμένα οχήματα. Επιπρόσθετα ακολουθούσαν βαριά μηχανήματα καθώς και οχήματα για επείγουσα ιατρική βοήθεια. Η διοίκηση της KFOR ανακοίνωσε προγραμματισμένη άσκηση σε όλο το Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η διεξαγωγή της άσκησης αποβλέπει στη διατήρηση της ετοιμότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας ώστε να εξασφαλισθεί ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον και να προστατευθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, σύμφωνα με την KFOR. 

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς απηύθυνε ανοικτή επιστολή προς τους Σέρβους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με την οποία είπε ότι ο ίδιος ως επικεφαλής του κράτους δεν θα επιτρέψει οργανωμένη βία κατά των Σέρβων και των αγίων τους, ούτε όποια δίωξή τους. Με την επιστολή του αυτή, ο Βούτσιτς προσπαθεί να καθοδηγήσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που έχουν προειδοποιήσει για τη σύνταξη του Χάρτη του Συνδέσμου σε δήμους που υπάρχει σερβική πλειοψηφία. Ο πρόεδρος της Σερβίας ζήτησε από τους Σέρβους πολίτες να μην κηρύξουν αυτονομία, διότι σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν οι Αλβανοί ή μέρος της διεθνούς κοινότητας ως πρόσχημα για την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης εναντίον τους. Είπε ότι η διατήρηση της ειρήνης στο Κοσσυφοπέδιο είναι πρωταρχικό καθήκον του ΝΑΤΟ και από το οποίο αναμένει και απαιτεί «να διατηρήσει την ειρήνη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια που θα επιδεινώσει τη διαβίωση των Σέρβων».  Ο Βούτσιτς εξέφρασε επίσης τη θέση ότι για χάρη της ειρήνης και της σταθερότητας θα πρέπει να δοθούν στους Σέρβους περισσότερα δικαιώματα από αυτά που έχουν σήμερα.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, μετά από συνάντηση έκτακτης ανάγκης με το Συμβούλιο Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, αξιολόγησε ότι η κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα είναι ήρεμη. Ερωτηθείς σχετικά με τις προειδοποιήσεις για ανακήρυξη αυτονομίας στο βορρά, ο Χαραντινάι δήλωσε ότι πρόκειται για ρητορική από το Βελιγράδι. Ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε ότι θα αυξηθούν οι δυνάμεις σε περιοχές που υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης αναταραχών. Πρόσθεσε ότι αν κάποιος παραβεί τη διεθνή συμφωνία θα λάβει απάντηση από τους φορείς επιβολής του νόμου. Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα της Πρίστινα, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει καλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας το Σάββατο (αύριο) λόγω πληροφοριών που αναφέρουν ότι «στις επόμενες 48 ώρες υπάρχει ενδεχόμενο να αρχίσει αποσταθεροποίηση του Κοσόβου αρχής γενομένης από την Μιτρόβιτσα».

Οι Αμερικανοί στρατιώτες των Δυνάμεων Κοσόβου- KFOR κατέλαβαν όλες τις θέσεις που οδηγούν από το Ζούμπιν Πότοκ στο χωριό Γκάζιβόντα. Η Γκάζιβόντα είναι η μεγαλύτερη (τεχνητή) λίμνη στο Κοσσυφοπέδιο όπου υπάρχει υδροηλεκτρικός σταθμός που ελέγχονταν από τους Σέρβους της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Τα μέλη των KFOR έχουν αποστολή την προστασία του με αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Ο έλεγχος της λίμνης είναι καίριας σημασίας μετά τις προειδοποιήσεις ότι οι Σέρβοι ενδέχεται να δημιουργήσουν εντάσεις και να διακηρύξουν μονομερώς την αυτονομία, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα. Για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης και σε ενδεχόμενη παύση του υδροηλεκτρικού σταθμού, τα αμερικανικά στρατεύματα από νωρίς το πρωί τοποθετήθηκαν στην είσοδο του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Γκάζιβόντα, ενώ άρχισαν συγχρόνως περιπολίες γύρω από τη λίμνη. 

H κατάσταση είναι ήρεμη και δεν σημειώθηκε μέχρι χθες κανένα περιστατικό. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου είχαν ανακοινώσει ότι θα κηρύξουν μια μορφή αυτονομίας, αλλά φαίνεται ότι τους σταμάτησαν οι εκκλήσεις του προέδρου της Σερβίας, όπως σημειώνεται. Η προθεσμία για την υποβολή στις Βρυξέλλες του σχεδίου για την ίδρυση της Ένωσης των Δήμων με Σερβική Πλειοψηφία, ήταν χθες Σάββατο.  Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει εάν ένα τέτοιο έγγραφο κατατέθηκε στις Βρυξέλλες.  Νωρίτερα, ο Άβνι Αρίφι, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του Κοσσυφοπεδίου στο διάλογο με τη Σερβία, δήλωσε στο ‘ράδιο ελεύθερη Ευρώπη’, ότι η ομάδα διαχείρισης, σύμφωνα με προηγούμενη συμφωνία στις Βρυξέλλες έχει πλήρη προστασία της ιδιωτικής ζωής στην εργασία, και η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου στερείται της δυνατότητας να έχει περισσότερες πληροφορίες. 
Η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε στο ‘ράδιο ελεύθερη Ευρώπη’, ότι «η ομάδα διαχείρισης χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να συντάξει το καταστατικό της Ένωσης». Σύμφωνα με την ΕΕ, όταν η (σερβική) Ομάδα ενημερώσει τις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα των εργασιών τους, τότε αυτή θα συζητηθεί στις συνεδριάσεις κορυφής της ΕΕ από τους προέδρους του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. 

Την προηγούμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, ζήτησε αυξημένη θεσμική ετοιμότητα, σε περίπτωση, όπως είπε, κάθε διατάραξης του νόμου και της τάξης.  Ο αναπληρωτής διοικητής της Αστυνομίας Κοσσυφοπεδίου για την περιοχή της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, Μπέζι Χότι, δήλωσε στο ‘ράδιο ελεύθερη Ευρώπη’ ότι η κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου είναι ήσυχη και υπάρχει μικρή κίνηση πολιτών. Η κυβέρνηση στην Πρίστινα δεν έχει επιβεβαιώσει για οποιαδήποτε κίνηση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου προς τις Βρυξέλλες. Ενδεχομένως σήμερα θα υπάρξουν ενδείξεις για τις προθέσεις τους.

The Hellenic Information Team

Μετά τα προσβλητικά σχόλια που δημοσίευσε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου για την Τουρκία και τη Σερβία, χαρακτηρίζοντας τις δυο χώρες ως «βρόμικους εισβολείς», ομάδα Αλβανών προχώρησε στο κάψιμο της τουρκικής σημαίας προκαλώντας αντιδράσεις στην Τουρκία. Η κυβέρνηση της επαρχίας καταδίκασε ως «βανδαλισμούς» τις ενέργειες και την ομάδα των δραστών ως ρατσιστική. Η ενέργεια έγινε γνωστή καθώς κυκλοφόρησε βίντεο. Οι κοσοβάρικες αρχές επιβολής του νόμου έχουν λάβει σαφείς διαταγές να κινηθούν εναντίον των δραστών, καθώς βλάπτουν την αρμονική συνύπαρξη των πολιτών, ασχέτως της εθνικής τους προέλευσης. Στόχος είναι να επηρεαστούν οι σχέσεις Πρίστινας-Άγκυρας, αποφάνθηκε ο πρόεδρος Χασίμ Θάτσι. Η πίεση στον πρωθυπουργό Ραμούς Χαραντινάι να αποπέμψει τον αναπληρωτή υπουργό είναι μεγάλη. Όσοι το ζητούν αναφέρουν ότι παρότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, όλο το «πακέτο» των αντιλήψεων που διατυπώνει, εκεί παραπέμπει.

ΑΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.