Ηνωμένες Πολιτείες: Αναθεωρώντας την οικονομική πολιτική Τραμπ

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια η οικονομική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε θορυβώδης καθώς η διακυβέρνηση Τραμπ και οι σύμμαχοι της στο Κογκρέσο προώθησαν μία αμφιλεγόμενη ατζέντα για την οικονομία. Εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, πίεση προκειμένου να ανακληθεί η πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, περικοπές στην φορολογία από τις οποίες ευνοήθηκαν κυρίως οι πολυεθνικές. Όταν τελικά καταλάγιασε η οργή και ο θυμός, αναδύθηκε η ανάγκη για ηπιότερες και συνάμα βαθύτερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να έχουν μακροπρόθεσμες και πιο εκτεταμένες θετικές συνέπειες στην λειτουργία της οικονομίας.

Αυτή η υπόθεση εργασίας περιστρέφεται γύρω από εξελίξεις που συνδέονται μεταξύ τους. Όπως η θεαματική μείωση του ύψους των επιτοκίων, η εξίσου θεαματική μείωση του κόστους παραγωγής και διάθεσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η πτώση του πληθωρισμού σε επίπεδα 2% χαμηλότερα από τον στόχο της οικονομίας, μεσούσης μάλιστα της κρίσης της πανδημίας του Covid-19. Επιτυχίες που σαφώς πιστώνονται στην νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν.

Αυτή η μεταρρυθμιστική πλατφόρμα δεν αναιρεί απαραίτητα τις θεμελιώδεις αρχές της οικονομικής θεωρίας. Αντίθετα στην πράξη και σε πολλές περιπτώσεις επιβεβαιώνει την αξία και την εγκυρότητα των κλασικών οικονομικών. Παρόλα αυτά στην ουσία υποχρεώνουν τους οικονομολόγους να αναθεωρήσουν ή έστω να επανεξετάσουν ορισμένα σημεία κλειδιά των οικονομικών τους μοντέλων.

Παράλληλα ανοίγουν νέα κεφάλαια στον επιστημονικό διάλογο που σαφώς προΰπαρχε στους κύκλους των οικονομολόγων για το νευραλγικό ζήτημα της συσχέτισης της φορολογίας και ευρύτερα των κρατικών εσόδων και των δημοσίων δαπανών.

Θέτοντας παράλληλα τους οικονομολόγους απέναντι στην βασική τους ευθύνη. Δηλαδή να παρουσιάσουν με αξιοπιστία τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν στους υπεύθυνους για την χάραξη πολιτικής για την οικονομική πολιτική του αύριο και το πλέον κεφαλαιώδες ζήτημα της εποχής μας που αναμφίβολα έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.