Η τελευταία εβδομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο Ελευθέριος Μαστρογιάννης, Φοιτητής Νομικής

Η εβδομάδα που μας πέρασε, όσο και να μην μπορούμε να το πιστέψουμε, ήταν η τελευταία που ο Σύριζα θα αποτελεί την κυβερνώσα πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων. Ο Αλέξης Τσίπρας, ευτυχώς τήρησε αυτή του τη μετεκλογική δέσμευση (τις προεκλογικές ποτέ), πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έτσι μετά από 4,5 χρόνια Αριστεράς η χώρα θα οδηγηθεί και πάλι σε εθνικές εκλογές.

Το να διαλύεται μία Βουλή πρόωρα μόνο πρωτοφανές δεν είναι για τα Ελληνικά δεδομένα, όμως όσον αφορά την διάλυση αυτής της συγκεκριμένης, συνέβη όντως κάτι το καινοφανές. Ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το βράδυ της συντριπτικής ήττας του από την Νέα Δημοκρατία με 9,5 μονάδες διαφορά στις ευρωεκλογές δήλωσε ότι δεν έχει νομιμοποίηση να κυβερνά και ότι θα παραιτηθεί, δεν το έκανε αμέσως την επομένη μέρα, όπως ήταν η πολιτική πρακτική καθ’ όλη τη διάρκεια της ΄Γ Ελληνικής Δημοκρατίας. Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία οι αυτοδιοικητικές εκλογές, στην συνέχεια όμως ανέβαλε εκ νέου την διάλυση. Επέλεξε λοιπόν ο Πρωθυπουργός της χώρας να συνεχίσει να κυβερνά με την στήριξη μίας Βουλής… που ο ίδιος κήρυξε απονομιμοποιημένη.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς εύλογα ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα που με οριακές επιλογές κράτησαν την Βουλή ανοιχτή από τις ευρωεκλογές μέχρι το διάστημα 10-13/06 που θα διαλυθεί και επισήμως, η Κυβέρνηση και η Συμπολίτευσή της, θα καταπιάνονταν με το σημαντικότερο τμήμα του νομοθετικού έργου που σκόπευαν να ολοκληρώσουν μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό που κατ’ εξοχήν συμβολίζει την ιδεολογική τους ταυτότητα και το πολιτικό τους πρόγραμμα, την παρακαταθήκη που θα ήθελαν να αφήσουν στην Ελληνική Ιστορία. Και το έκαναν. Ας δούμε τα τρία θέματα τα οποία επέλεξαν να είναι η κατακλείδα της κυβερνητικής θητείας της Αριστεράς:

1ον) Διορισμός των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων. Χωρίς καμία συνεννόηση και συναίνεση με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Διορισμός των νέων πριν το τέλος της θητείας των προηγουμένων! Άλλαξαν μέχρι και την ημερομηνία των εκλογών από 30/06 στις 07/07 ώστε να είναι ακόμα Κυβέρνηση όταν λήξει η θητεία τους στις 30/06! Πιέζουν τον ΠτΔ να υπογράψει το ΠΔ του διορισμού τους πριν την ώρα του! Και όλα αυτά γιατί; Υπάρχουν δύο απαντήσεις εδώ:

Ή που φοβούνται ότι η ΝΔ δεν θα αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα το ζήτημα και ήθελαν να προλάβουν αυτοί να υπηρετήσουν την Ελληνική Δικαιοσύνη… δλδ γελάν και οι πέτρες, ή που έχουν προσωπικό ενδιαφέρον για το ποιοι θα δικάζουν στον Άρειο Πάγο το επόμενο χρονικό διάστημα… 4 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε πρωτοφανείς σκευωρίες και προσβολές της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, ενώ όλοι αναρωτιούνται για το τι μέγεθος έχουν τα σκάνδαλα της κυβέρνησης τους τους τα οποία μέχρι τώρα μπορούμε να γνωρίζουμε εν πολλοίς μόνο ως τίτλους. Αυτή η εξωθεσμική «πρεμούρα» να μείνουν ίσα ίσα για να προλάβουν να διορίσουν τους ανώτατους δικαστές, μόνο στο να οργιάσει η φαντασία μας για το τι έχουν να δουν τα μάτια μας όταν φύγουν, οδηγεί.

2ον) Αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Θα πάθαινε κάτι η χώρα αν δεν ψηφιζόταν αυτήν την εβδομάδα ο νέος Ποινικός Κώδικας!!! Ήταν μείζον εθνικό ζήτημα και για αυτό δεν μπορούσαν παρά να παρατείνουν την ζωή μίας ΑΠΟΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΈΝΗΣ Βουλής! Είπαν επίσης ότι δεν ήταν έργο δικό τους «κομματικό» αλλά επιστημονικής επιτροπής. Είναι εντελώς τυχαίο ότι όλες οι μεταβολές βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με το πολιτικό πρόγραμμα του Σύριζα!

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραιτήθηκε για να φέρει για ψήφιση έναν νέο Ποινικό Κώδικα με μείωση των ποινών για τους εγκληματίες, αποτελειώνοντας την ήδη αποτυχημένη γενική πρόληψη, ο οποίος όλως παραδόξως εξυπηρετεί περιπτώσεις που κατηγορούνται για ρίψη μολότοφ, αφορούν εγκληματικές οργανώσεις ή καταργούν την ευθύνη πληρεξουσίου του Ελληνικού Κράτους που με πρόθεση το βλάπτει! Δεν γνωρίζω αν ένα πάζλ με κομμάτια από την φωτογραφία της ορκομωσίας τους ή αυτό το παζλ, οδηγούν γρηγορότερα στην σύνδεση με τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…

3ον) Και χαρακτηριστικότερον. Είχαν υπολογίσει ότι θα κάθονταν στα βουλευτικά έδρανα μέχρι τον Οκτώβριο. Και ξαφνικά ο Ελληνικός λαός τους σήκωσε και τους έδειξε την πόρτα της εξόδου! Όμως έχουν μία εβδομάδα να προβούν στις τελευταίες τους προτάσεις – για τους μισούς και παραπάνω από αυτούς οριστικά τελευταίες – νόμων. Θα περίμενε κανείς ότι οι ιδεολόγοι της Αριστεράς, η Ιερά Φρουρά ενός ηθικού πλεονεκτήματος εβδομήντα χρόνων θα έφερναν αντίστοιχης αξίας νομοθετήματα. Τι πιο ενδεικτικό για το αριστερό ήθος τους από τις λεγεώνες υποψηφίων προς διορισμό που στρίμωξαν μέσα στην τελευταία τους μία εβδομάδα!;

Τόσο μάλιστα ζήλο έδειξε σύσσωμη η κοινοβουλευτική τους ομάδα ώστε ούτε οι δικοί τους Υπουργοί, ο δικός τους Πρόεδρος της Βουλής, δεν τους άντεξαν και τους επετίμησαν για αυτό! Τόσο μάλιστα ζήλο έδειξε, ώστε μετά από 4,5 χρόνια τρανών πολιτικών γεγονότων να είναι η πρώτη φορά στην ιστορία αυτής της κυβέρνησης που εξεγέρθηκε η συμπολίτευση εναντίον της! Δεν ξαναδιαμαρτυρήθηκαν ποτέ, για ό, τι κι αν χρειάστηκε να ψηφίσουν, με όποια διαδικασία. Όμως τους διορισμούς τους τους απαίτησαν, και τους απαίτησαν τώρα και χωρίς πολλά πολλά, γιατί η Βουλή κλείνει! Ήταν ξεκαρδιστικό αλλά και συνάμα απογοητευτικό να βλέπεις τι αγωνία σκιαγραφούνταν στα πρόσωπά τους που φωνασκούσαν (στα σχετικά πλάνα από την Βουλή) όταν ο Υπουργός στο βήμα τους έβαζε στην υποψία ότι τα ρουσφέτια τους δεν θα γίνουν! Απαντούσαν από μέσα τους, αλλά τόσο δυνατά: «Τι μας νοιάζει τι θα σκεφτεί ο κόσμος εμάς!; Σαν πως θα την ξαναδούμε ποτέ αυτή την αίθουσα (οι 100 και πλέον από εμάς);!»

Βέβαια για να ειπωθεί και του στραβού το δίκιο, όποιος περίμενε άλλον επίλογο στην Βουλή των Συριζανέλ (τους δεύτερους ήδη τους αποχαιρετήσαμε την Κυριακή) φταίει ο ίδιος, γιατί ήταν αφελής και αυταπατώταν. Τέτοια ήταν η κυβέρνησή τους εδώ και 4 χρόνια, τέτοια ήταν η κοινοβουλευτική παρουσία της συμπολίτευσης της, όμοια και η τραγελαφική κατακλείδα της. Αυτά είναι προβληματικά μα θεραπεύονται. Μόνο και μόνο το ότι σε ένα μήνα η αρρώστια φεύγει, είναι μία καλή αρχή για την θεραπεία.

Το σημαντικό τώρα είναι να κοιτάξουμε μπροστά και να δώσουμε όλες μα όλες τις δυνάμεις μας, για να εκλεγεί με μία παντοδύναμη αυτοδυναμία Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η νέα Κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει απρόσκοπτα, και ανεπηρέαστα από κοινοβουλευτική αδυναμία, το έργο της από εκεί που το άφησε ο Αντώνης Σαμαράς, ολοκληρώνοντας την ιστορική και βάναυσα διακοπείσα ανασυγκρότηση της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.