Η Ρωσία δυσανασχετεί με την Τουρκία στη Συρία

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Ακόμα και η Ρωσία που λειτουργεί υποτίθεται συμμαχικά με την Τουρκία για το κουρδικό θέμα στη Συρία έχει αρχίσει να δυσανασχετεί με τις πράξεις της Τουρκίας ειδικά μετά την κατάρριψη συριακών αεροσκαφών και την καταστροφή αεροδρομίου. Διότι η Ρωσία δεν θέλει την επέκταση της επιρροής της Τουρκίας αφού συνεχίζει να υποστηρίζει ενεργά την κυβέρνηση της Συρίας. Έτσι όλοι αν θέλουν να βλέπουν αυτές τις δύο χώρες σε απλό συμμαχικό πλαίσιο πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Η Ρωσία μπορεί να είναι φιλική προς την Τουρκία μόνο σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα για οικονομικούς λόγους και μόνο. Επειδή σε επίπεδο στρατηγικής υπάρχουν τεράστιες και θεμελιακές διαφορές.  Άλλωστε η Ρωσία δεν έζησε ποτέ την τουρκοκρατία και δεν έχει κανέναν σύνδρομο Στοκχόλμης ούτε ραγιαδισμό.

Κατά συνέπεια στρατηγικά την εξετάζει με εχθρικό τρόπο και για αυτό δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό πεδίο εμπιστοσύνης. Τη Ρωσία την απασχολεί περισσότερο να δημιουργήσει μία ρωγμή εντός του ΝΑΤΟ μέσω της Τουρκίας αλλά όχι η ίδια. Αν έχουμε αυτό το νοητικό σχήμα στο μυαλό μας ερμηνεύουμε πιο σωστά τα δεδομένα μεταξύ τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.