Η περιέργεια και η φλυαρία…
Γράφει ο Χρήστος Β. Μασσάλας
Είναι φυσικό να είμαστε περίεργοι… Το πρόβλημα είναι ότι η περιέργεια μας κάνει να γινόμαστε ένα ορυχείο πληροφοριών για ετερόκλητα θέματα με συνέπεια να ενδιαφερόμαστε μόνο για την επιφάνεια των πραγμάτων.
Η περιέργεια ανεβάζει τον κόσμο πάνω σε μια σκηνή μπροστά μας, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε… Έτσι, η περιέργεια χαρακτηρίζεται από τη διασπορά, αναζητώντας το καινούργιο, τρέχοντας από το ένα στο άλλο. Δεν την ενδιαφέρει η γνώση με σκοπό να οδηγηθεί στην αλήθεια, είναι παντού και πουθενά.
Κοντά στην περιέργεια βρίσκεται η φλυαρία. Μιλάμε πολύ… και όταν μιλάμε, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να διατηρούμε μια κοινωνική επαφή με τους άλλους. Οι λεκτικές ανταλλαγές δημιουργούν μια ευτράπελη κοινωνικότητα. Άλλωστε, η φλυαρία, ακόμη κι αν έχει κάποιο ειρμό, δεν υποχρεώνει κανέναν να διατυπώνει διαφωνίες ή επιχειρήματα, στο περιβάλλον της ανταλλάσσονται περισσότερο εντυπώσεις παρά επιχειρήματα. Μέσα στη φλυαρία δεν βλέπουμε την αλήθεια, μας εμποδίζει να βλέπουμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι. Κι όμως, κυριαρχεί…
Πώς θα προστατευτούμε από τη φλυαρία;
Κατά τον Heidegger με τη σιωπή, γιατί σιωπώντας μπορούμε να ακούσουμε. Από τη μια μεριά ακούμε και από την άλλη η σιωπή μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε σοβαρά.
Αυτό που χάνουμε από τη φιλική κουβεντούλα το κερδίζουμε από την αναζήτηση της αλήθειας, για την οποία η σιωπή αποτελεί υποχρεωτικό πέρασμα. Βέβαια, δεν θα καταδικάσουμε τον εαυτό μας σε αλαλία… Όμως, η σιωπή μπορεί να μας μάθει πώς θα βγούμε από αυτό το κύμα λόγων μέσα στο οποίο μας αρέσει να κολυμπάμε για να ξεχάσουμε. Κάποιες φορές είναι αναγκαίο να ξέρουμε να σιωπούμε…
Τελικά
Το να τα δούμε όλα και μόνο για να τα δούμε, είναι μια πλανημένη μορφή μέριμνας απέναντι στον κόσμο και οι λεκτικές επαναλήψεις της συντροφιάς μας εμποδίζουν να δούμε την πραγματικότητα…