Η Μάχη των Οχυρών

Γράφει ο Αριέλ Λεκαδίτης, Ιστορικός

Μια από τις ένδοξες στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος, είναι η Μάχη των Οχυρών. Η Μάχη των Οχυρών διήρκησε μόλις 5 μέρες από τις 6-10 Απριλίου 1941. Μιλάμε για μια εποποιΐα ισάξια με το ιστορικό ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά στο τελεσίγραφο της φασιστικής Ιταλίας τον Οκτώβριο του 1940. Ας ξετυλίξουμε σιγά σιγά την κλωστή της ιστορίας για εκείνες τις πέντε ημέρες.

Η Ιταλία του Μουσσολίνι με το τελεσίγραφο που απέστειλε μέσω του πρέσβη της στην Αθήνα, Εμμάνουελ Γκράτσι, ζητούσε από την Ελλάδα να επιτρέψει την είσοδο των Ιταλικών στρατευμάτων. Ο Ιωάννης Μεταξάς με το ηρωικό ΟΧΙ που είπε εκείνη τη στιγμή εξέφρασε σύσσωμο όλο το έθνος. Ο πόλεμος ξεκίνησε και με τον ηρωισμό των Ελλήνων τόσο των οπλιτών, όσο και των αξιωματικών αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας κατάφερε να αποκρούει την ιταλική εισβολή. Ο Χίτλερ όμως δεν γνώριζε το παραμικρό για την εισβολή του Μουσσολίνι στην Ελλάδα και ενημερώθηκε και αυτός από τις εφημερίδες, γεγονός που τον έκανε έξαλλο.

Ο Χίτλερ βλέποντας πως η Ιταλία έχανε σε όλα τα σημεία της πολεμικής αυτής επιχείρησης, αποφάσισε πως έπρεπε να διασώσει το γόητρο του Άξονος και να προστατεύσει το νότιο πλευρό για την επιχείρηση ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ και γι’ αυτό και έδωσε διαταγή στο επιτελείο του να εκπονήσουν ένα σχέδιο εισβολής εναντίων της Ελλάδος. Όπερ και εγενετο, με την κωδική ονομασία ΜΑΡΙΤΑ. Ο λόγος που θα επικαλούντο αργότερα οι Ναζί για την εισβολή, θα ήταν, πως τα γερμανικά στρατεύματα το έκαναν για να απελευθερώσουν τους Έλληνες από τον Αγγλικό ιμπεριαλισμό. Βέβαια όλο αυτό ήταν προπαγάνδα και τίποτε άλλο.

Από την αντίπερα όχθη η Ελλάδα είχε ήδη προετοιμαστεί στα οχυρά της Μακεδονίας για μια επικείμενη εισβολή. Τα οχυρά της Γραμμής Μεταξά ήταν 21. Ποποτλίβιτσα, Ιστίμπεη, Κελκαγιά, Αρπαλούκι-Δίδυμοι, Παληουριώνες, Ρούπελ-Ουσίτα, Καρατάς, Κάλη, Περσέκ, Μπαμπαζώρα, Μαλιάγκα, Περιθώρι, Παρταλούσκα, Ντάσαβλη, Λίσσε, Πυραμιδοειδές, Καστίλλο, Άγιος Νικόλαος, Μπαρτίσεβα, Εχίνος, Νυμφαία.

Το πιο γνωστό οχυρό στους περισσότερους είναι το οχυρό του Ρούπελ. Στην Οδύσσεια του Ομήρου, ακούμε τον Οδυσσέα να λέει:<<σπασάμην ρώπας τε λύγους τε>>Έσπασα μας λέει ο Οδυσσέας κλαδιά και λυγαριάς κλωνάρια. Η λέξη ρώψ γενική ρωπός, στον πληθυντικό αι ρώπες, σημαίνει στον όμηρο δένδρο με ευλύγιστα φύλλα. Ρώπα, ρωπέλιον, ρωπέλι. Επομένως οι λέξεις μας ρωπέλιον και ρωπέλι γίνονται ρουπέλιον.

Το Ρούπελ είναι το ίδιον Ρουπέλιον των αρχαίων στο οποίο σταμάτησαν οι Μακεδόνες τους Σκύθες και νίκησαν οι Βυζαντινοί του Ούννους και τους Βούλγαρους.

Η εφημερίδας ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ γράφει στην πρώτη σελίδα:<<ΤΗΝ 5.15’ ΠΡΩΙΝΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ Η ΕΛΛΑΣ ΥΠΕΣΤΗ ΑΠΡΟΚΛΗΤΟΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΥΠΟ ΤΗΣ ΧΙΤΛΕΡΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ>>.Την επιχείρηση εναντίων της Ελλάδος είχε αναλάβει η 12η στρατιά του Φον Λίστ.Το Γερμανικό σχέδιο προέβλεπε:

5:30-5:40 πυρ βαρέων όπλων
5:40-6:00 καταιγιστικό πυρ κατά των προκεχωρημένων θέσεων εκστρατείας.
06:00-06:10 πρώτη επίθεση ΣΤΟΥΚΑΣ κατά του ΡΟΥΠΕΛ-ΚΑΡΑΤΑΣ
06:10-06:30 συγκεντρωτικό πυρ πυροβολικού

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός Γερμανού πιλότου ο οποίος τονίζει στα απομνημονεύματά του ότι όταν τα αεροπλάνα έκαναν βυθίσει προς τα οχυρά οι Έλληνες στρατιώτες έβγαιναν από τα οχυρά τους και βάλλανε προς τα αεροπλάνα. “Οι ελάχιστοι Έλληνες στρατιώτες πολεμούν με πείσμα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Λοχία Δημητρίου Ίτσιου όπου πολέμησε 16 ώρες με τους άντρες του όπου έριξαν τουλάχιστον 33.000 σφαίρες. Αμέσως μετά την κατάληψη του οχυρού από τους Γερμανούς, ο Γερμανός επικεφαλής του έδωσε συγχαρητήρια για την αντίσταση του και τον εξετέλεσε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Αυτή η άνανδρη δολοφονία ήταν ενάντια στις συνθήκες του πολέμου, διότι ο λοχίας Ίτσιος ήταν αιχμάλωτος πολέμου. Την ίδια μέρα το ραδιόφωνο του Βερολίνου ανέφερε πως η εκστρατεία ενάντια στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει στρατιωτικό περίπατο. Ανάλογες ιστορίες μπορεί να βρει κανείς σε όλα τα οχυρά. Το Ρούπελ και η μάχη των οχυρών που κράτησε 5 μέρες έδειξε στη στρατιωτική Ναζιστική μηχανή ότι ο Χίτλερ και ο Ναζισμός δεν είναι ανίκητος και δίδαξε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο ας δούμε και τι αφηγούνται οι Γερμανοί σε διάφορα ιστορικά αρχεία.”

O Υπολοχαγός Wolfgang Kapp,γεννήθηκε 1/4/1914 στο Pilzen της επαρχίας Eylau-Ostpreussen. “Η διαταγή για επίθεση ήρθε. Εμείς το περιμέναμε αυτό. Κάτι πλανιόταν στον αέρα και τώρα τελικά ήρθε. Χωρίς βιασύνη γίνονται οι τελευταίες προετοιμασίες. Ακριβώς στης 5:30 το πρωί ουρλιάζει το πυροβολικό μας και εκσφενδονίζει το σίδερο του ενάντια στις εχθρικές θέσεις. Παρόλο που βομβαρδίζουν τα αεροπλάνα κάθετης εφόρμησης(στούκας) και το συνεχή βομβαρδισμό του πυροβολικού μας, δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τον εχθρό να σωπάσει μέσα στα οχυρά του. Απεγνωσμένα ψάχνω να βρω να βρω ένα πέρασμα και να ενωθώ με το προωθημένο κλιμάκιο μας. Τίποτα δε δείχνει ότι μπορούμε να περάσουμε. Περνάμε από βραχώδη δύσβατα μέρη. Ίσως είναι δυνατό από την άλλη μεριά της χαράδρας να περάσουμε. Περνάμε πάνω από βραχώδη δύσβατα μέρη. Το αυτοκίνητο μου έχει χτυπηθεί και αμέσως παίρνει φωτιά. Με πολλή δυσκολία καταφέρνω να σώσω το βαριά τραυματισμένο ασυρματιστή και να βγάλω έξω το νεκρό οδηγό. Δεν μας βοηθάει τίποτα. Εάν θέλω να βοηθήσω τους πεζικάριους μου, πρέπει[ει να τους φέρω από το μονοπάτι. Οι Έλληνες μας βάλλουν με όλα τους τα όπλα και αναγκάζουν το πεζικό μας να επιστρέψει πίσω από το ύψωμα. Για πολλά λεπτά δεν μπορούμε να δούμε τίποτα.”

Ο στρατάρχης Von List στην ημερήσια διαταγή του αναγνώρισε ότι “οι Έλληνες υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους γενναίως” και συνέστησε στους Γερμανούς να μεταχειριστούν τους Έλληνες όπως αξίζει σε γενναίους στρατιώτες.

Οι Γερμανοί αεροπόροι τόνιζαν, με φανερή έκπληξη, ότι ο Ελληνικός στρατός, ήταν ο μόνος στον οποίο τα ΣΤΟΥΚΑΣ δεν έσπειραν πανικό.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κλείσω με το να δώσω μια προτροπή προς το ελληνικό κράτος και ιδιαίτερα προς το υπουργείο Παιδείας. Καλό θα ήταν να διοργανώνεται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος εκπαιδευτικές εκδρομές στα οχυρά της Μακεδονίας μας. Καλές οι εκδρομές σε διάφορα νησιά και ωραίες πόλεις αλλά θα πρέπει η νέα γενιά να μάθει για το τι έκαναν οι πρόγονοι της εκείνο το πρωινό του Απρίλη. Τέλος όλα αυτά τα οχυρά δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί εάν δεν υπήρχε ο Ιωάννης Μεταξάς αυτή η στρατιωτική ιδιοφυΐα. Μην ξεχνούμε πως οι 3 βασικές πρωταγωνιστές της μάχης των Οχυρών ήταν ο στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος, ο εκλιπών Ιωάννης Μεταξάς και ο Αλέξανδρος Κορυζής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.