Η Μ. Βρετανία αρχίζει να σκέφτεται σοβαρά το Brexit χωρίς συμφωνία

Αναδημοσίευση: U.K. Begins to Think Seriously About a ‘No-Deal Brexit’? , Stephan Castro – NEW YORK TIMES

Μεταφρασμενο από τον Σεραφείμ Νικολάου, Πολιτικό Επιστήμονα

Με περίπου 100 ημέρες έως ότου η Βρετανία εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και κανένα σημάδι του Κοινοβουλίου που συμφωνεί με μια συμφωνία εξόδου, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι θα επιταχύνει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια αναταραχή ή χαοτική αναχώρηση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για να τεθούν 3.500 στρατιώτες σε κατάσταση αναμονής .

Η κυβέρνηση αναφέρει ότι εξακολουθεί να αναμένει συμφωνία για την απόσυρση, γνωστή ως Brexit, η οποία θα επέτρεπε μια μεταβατική περίοδο 20 μηνών κατά την οποία ελάχιστα θα άλλαζαν.

Ωστόσο, ο φόβος για μια πιο βάναυση ρήξη που θα μπορούσε να φράξει τα λιμάνια, να λιώσει τα εργοστάσια και να διαταράξει τις προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων αυξάνεται καθώς η προθεσμία της 29ης Μαρτίου για την αναχώρηση σέρνει όλο και πιο κοντά.

Δεν ξεφεύγει από την ειδοποίηση ότι οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης διαφημίζονται πιο ανοιχτά από ό, τι τους προηγούμενους μήνες, όταν συζητούσε σχεδόν όλα τα μυστικά. Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι η απόφαση της Τρίτης θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια να πείσει ένα εύθραυστο Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη μη δημοφιλή συμφωνία εξόδου που έπληξε ο πρωθυπουργός Theresa May, πριν από μια κρίσιμη ψηφοφορία για το σχέδιο που αναμένεται τώρα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στις 14 Ιανουαρίου.

Σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη, οι υπουργοί ενέκριναν δαπάνες ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα σύνορα, την ασφάλεια και το διεθνές εμπόριο, ενώ άλλα σχέδια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κράτηση χώρων στα πλοία για την εξασφάλιση του εφοδιασμού σε τρόφιμα.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να συμβουλεύσει 140.000 εταιρείες σχετικά με τις προετοιμασίες και ο υπουργός Υγείας Matt Hancock είπε στο BBC τη Δευτέρα ότι η ανάγκη αποθήκευσης ναρκωτικών τον έχει καταστήσει τον μεγαλύτερο αγοραστή ψυκτικού χώρου στον κόσμο.

Ο Γκαβίν Ουίλιαμσον, ο γραμματέας της άμυνας, δήλωσε την Τρίτη ότι θα έχει στη διάθεσή του 3.500 προσωπικό εξυπηρέτησης, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών και των αποθεμάτων, προκειμένου να υποστηρίξει οποιαδήποτε κυβερνητική υπηρεσία για ενδεχόμενες ενδεχόμενες ανάγκες.

Ορισμένες από αυτές τις εργασίες έχουν καταστεί αναπόφευκτες λόγω των τελευταίων καθυστερήσεων στο Κοινοβούλιο, αφού η κυρία May ανέβαλε την ψηφοφορία για το σχέδιο της Brexit την περασμένη εβδομάδα, φοβούμενος ότι θα απορρίφθηκε συντριπτικά. Οι επικριτές κατηγορούν την κυρία May ότι προσπαθεί να μειώσει το χρόνο της, επιδιώκοντας να καταστήσει αδύνατο το Κοινοβούλιο να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις έναντι της συμφωνίας της.

Η πρωθυπουργός Theresa May αναβάλλει την ψηφοφορία για το σχέδιο της Brexit την περασμένη εβδομάδα, φοβούμενη ότι θα απορριφθεί συντριπτικά. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν το τίμημα για την τακτική της κ. May, ενώ μερικοί είναι όλο και πιο θυμωμένοι, καθώς η απόρριψη της εμπιστοσύνης και οι επενδυτικές αποφάσεις αναβάλλονται.

«Με μόλις 100 ημέρες για να πάει, η πρόταση ότι« no-deal »μπορεί να« διαχειριστεί »δεν είναι μια αξιόπιστη πρόταση», δήλωσαν οι επικεφαλής πέντε επιχειρηματικών ομοσπονδιών σε μια δήλωση. “Οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν τεράστιο νέο τελωνειακό κόστος και τιμολόγια. Η διακοπή στα λιμάνια θα μπορούσε να καταστρέψει προσεκτικά κατασκευασμένες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο Vince Cable, αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ένα κεντριστικό και φιλοευρωπαϊκό κόμμα αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η αυξημένη πίεση ήταν “ψυχολογικός πόλεμος” που προοριζόταν “να τρομάξει μέλη του Κοινοβουλίου, τις επιχειρήσεις και το κοινό με την απειλή μιας μη συμφωνίας”.

Εάν η Βρετανία εγκαταλείψει το μπλοκ χωρίς συμφωνία, θα ήταν πιθανώς ατύχημα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών αντιτίθεται σε μια τέτοια αναχώρηση. Ωστόσο, ορισμένοι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου της Pro-Brexit προωθούν την ιδέα αυτού που αποκαλούν “δεν διαχειρίζεται καμία συμφωνία”, σύμφωνα με την οποία θα αμβλυνθούν οι χειρότερες επιπτώσεις μιας αναχώρησης χωρίς συμφωνία.

Αρκετοί ειδικοί δεν είναι εξοικειωμένοι, συμπεριλαμβανομένου του Ivan Rogers, ο οποίος ήταν ο κορυφαίος διπλωμάτης της Βρετανίας στις Βρυξέλλες, μέχρι να παραιτηθεί μετά την παραίτησή του από την κυρία May.

“Η πραγματικότητα είναι ότι εάν η συμφωνία στο τραπέζι καταρρεύσει επειδή έχουμε πει« όχι », δεν θα υπάρξει κάποια ομαλή ταχεία σειρά μικρών προσφορών – από την αεροπορία έως την αλιεία, από τις οδικές μεταφορές μέχρι τα δεδομένα, από τα παράγωγα στα τελωνεία και κτηνιατρικών ελέγχων, από τα φάρμακα έως τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ως ΕΕ υποψιάζεται ότι βρίσκεται σε επαφή με τον πρωθυπουργό ή άλλο, “είπε σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Αντ ‘αυτού, είπε, τα άλλα 27 έθνη του μπλοκ “θα νομοθετούν και θα θεσμοθετήσουν μονομερώς προσωρινές ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν τη συνέχεια όπου χρειάζονται και θα μας δημιουργούν ασύμμετρες δυσκολίες όπου μπορούν”.

Σύμφωνα με βρετανικές ειδήσεις των ΜΜΕ, η ιδέα μιας “διαχειριζόμενης χωρίς συμφωνία” απορρίφθηκε επίσης από ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, David Gauke, γραμματέα της δικαιοσύνης, ο οποίος περιέγραψε αναφερόμενος την προσέγγιση ως “μονόκερος που πρέπει να σφαγεί”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.