Η λογική της τετραετίας
Κανείς δεν περιμένει από έναν πρωθυπουργό να προαναγγείλει σε συνέντευξη Tύπου πρόωρες εκλογές. Ομως η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, έχει λογική εξήγηση και δεν αποτελεί θεσμική υποχρέωσή του.
Γράφει ο Πάνος Αμυράς *
Το πολιτικό κεφάλαιο του πρωθυπουργού παραμένει ισχυρό, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που διαχειρίστηκε, όπως προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Εχει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας και καταλληλότητας, σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει την εικόνα του να έχει επιδεινωθεί σημαντικά.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να επαναλάβει το λάθος του κ. Τσίπρα, ο οποίος ξόδεψε την πολιτική δυναμική που διέθετε μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2015. Ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά η ραγδαία φθορά ξεκίνησε από την επόμενη ημέρα, δεν είναι τυχαίο ότι από τον Ιανουάριο του 2016, που ανέλαβε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω σε όλες τις δημοσκοπήσεις ενώ έχασε πανηγυρικά σε όλες τις κάλπες του 2019.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχασε την ευκαιρία να συντρίψει τον πολιτικό του αντίπαλο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η διαφορά ήταν πάνω από 18 μονάδες και υπήρχε το «ξέφωτο» του κορονοϊού. Κάνουν λάθος αν αναλογιστεί κανείς ποια θα ήταν η μετεκλογική φθορά τού κυβερνώντος κόμματος όταν το φθινόπωρο ξέσπασε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και τώρα μαίνεται το τρίτο. Ο Μητσοτάκης επέλεξε να λειτουργήσει υπεύθυνα γνωρίζοντας ότι οι δυσκολίες είναι μπροστά, δεν επιχείρησε να «υποκλέψει» ψήφους αξιοποιώντας τη συγκυρία.
Το είπε άλλωστε ο ίδιος στη συνέντευξη: «Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, αλλά και για τη δυνατότητά μας να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας. Και τότε οι πολίτες θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω», είπε χαρακτηριστικά, θέτοντας το εκλογικό δίλημμα της τετραετίας.
Οσο για τον κ. Τσίπρα, είναι σχεδόν κωμικό να μιλά για μεγάλη φθορά τής κυβέρνησης και να υπαινίσσεται ότι θέλει εκλογές όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία 12 μονάδες. Τουλάχιστον, ο Μητσοτάκης από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε εκλογές, αλλά είχε στο πλευρό του και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.
Η εξάντληση της τετραετίας εξυπηρετεί το σχεδιασμό του πρωθυπουργού, που μετά την καταιγίδα της πανδημίας θέλει να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, βολεύει και τον κ. Τσίπρα που θα έχει χρόνο να αναδιοργανωθεί, αλλά τελικώς είναι σωστή απόφαση και για τη χώρα, ώστε να μην εμπλακεί σε διπλές, λόγω της απλής αναλογικής, κάλπες όταν η οικονομία πρέπει να τρέξει χωρίς άλλες καθυστερήσεις.