Η κ. Κεραμέως ό,τι κάνει είναι σε γνώσει του κ. Μητσοτάκη;

Γράφει ο Απήγανος

Το θέμα δεν είναι οι προσωπικές αντιλήψεις του κάθε υπουργού Παιδείας ή της κάθε Κεραμέως. Το θέμα είναι αν ενεργούν μόνοι τους ή έχουν, σε όλα, την στήριξη και τις οδηγίες του πρωθυπουργού. Αν η κάθε πράξη ή παράλειψή τους εκφράζει την κυβερνητική πολιτική.

Προσωπικά και από την εμπειρία μου, τόσα χρόνια, γνωρίζω ότι κανένας υπουργός δεν κάνει του κεφαλιού του. ΚΑΝΕΝΑΣ. Και όσοι τόλμησαν να το κάνουν κατέστη άμεσα σαφές, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πως ήταν μόνοι τους δίχως κυβερνητική στήριξη.

Αυτό σημαίνει ότι και η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως ό,τι κάνει είναι σε γνώσει του κ. Μητσοτάκη. Είναι; Αν όχι, που δεν, γιατί δεν την “μαζεύει”;

Έχουμε και λέμε λοιπόν.

Πριν λίγες ημέρες ήταν η επέτειος του Ολοκαυτώματος, ήτοι της Γενοκτονίας των Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία. Το Υπουργείο Παιδείας έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία με εντολή να αφιερώσουν δύο ώρες από το μάθημα γι’ αυτό το θέμα, να μιλήσουν στα παιδιά. Και πολύ καλά έκαναν. Τέτοια απάνθρωπα ιστορικά γεγονότα αξίζουν δύο ώρες από όλη την σχολική χρονιά, για να πάρουν τα παιδιά κάποιες βασικές πληροφορίες και να συντηρείται η ιστορική μνήμη.

Πριν λίγες ημέρες ήταν η επέτειος της Γενοκτονίας των Ποντίων. Το Υπουργείο Παιδείας και η Υπουργός, δεν έστειλαν (από ό,τι έμαθα) απολύτως τίποτα στα σχολεία. Καμία εγκύκλιο για να αφιερωθούν διδακτικές ώρες στο γεγονός. Ούτε ένα μήνυμα. Όπως ΔΕΝ έστειλαν ούτε για την αντίστοιχη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Γιατί αυτό; Μήπως τα Ελληνόπουλα δεν έχουν ανάγκη να μάθουν για τα γεγονότα αυτά, όπως έχουν για το Ολοκαύτωμα; Είναι σημαντικότερο το Ολοκαύτωμα, ή μήπως για τις γενοκτονίες αυτές υπάρχει ήδη πλεόνασμα γνώσης και δεν είναι αναγκαίες περισσότερες πληροφορίες;

Γιατί αν αυτή την εντύπωση έχουν οι ιθύνοντες, τους πληροφορώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων μαθητών έχει μαύρα μεσάνυχτα για το θέμα. Δε γνωρίζουν ούτε “εξ’ ακοής” για τα τραγικά γεγονότα της εποχής. Και δε γνωρίζουν επειδή κανείς δεν έχει αφιερώσει χρόνο να τους τα μάθει. Διδακτικό και μη.

Ούτε μία λέξη από το υπουργείο για τη γενοκτονία των Ποντίων, ούτε μία λέξη για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, παρότι το 1998 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης από το Τουρκικό Κράτος».

Απ’ όσο θυμάμαι, η κεντρική πολιτική του ελληνικού κράτους είναι ακόμα η προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Προσπαθούμε να δεχθούν επισήμως το γεγονός και άλλες χώρες στον πλανήτη. Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο όταν δε φροντίζουμε ούτε για τους ίδιους τους μαθητές των σχολείων μας;

Υπάρχει μια λογική εξήγηση γιατί το Υπουργείο Παιδείας και η Υπουργός δεν έστειλαν εγκύκλιο για τις αντίστοιχες γενοκτονίες των Ελλήνων; Να μην γνωρίζουν αυτά τα γεγονότα το αποκλείω. Τι συμβαίνει τότε;
Ποιους δεν θέλουν να στεναχωρήσουν;
Υπάρχει κάποια αλλαγή που θα έπρεπε να γνωρίζουμε;

One thought on “Η κ. Κεραμέως ό,τι κάνει είναι σε γνώσει του κ. Μητσοτάκη;

  • 26/05/2021, 15:02
    Permalink

    Για την γενοκτονία των Ποντιων , δεν χρειαζόταν να στείλει εγκύκλιο. Είναι αυτονόητο δικαίωμα και υποχρέωση να το κάνουν , να το οργανώσει ο κάθε διευθυντής σχολικής μονάδας, όπως οργανώνουν διάφορες αλλες εκδηλώσεις. Για κάποια πράγματα δεν χρειάζονται παραινέσεις, έπρεπε να το κάνουν μόνοι τους οι εκπαιδευτικές κοινότητες δεν χρειάζονται κηδεμόνες. Αν ήταν για κάποιο άλλο συνδικαλιστικό θέμα θα έπαιρναν άδεια μόνοι τους και θα έκλειναν το σχολείο χωρίς άδεια από την υπουργό αλλά από την σημαία . Αλλά ποιος καθηγητής , ποιος διευθυντής όλοι είναι διορισμένοι από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα και είναι οι περισσότεροι τεμπέληδες με μεταπτυχιακά που είπε και ο υπουργός, χωρίς κανένα άλλο προσόν , άσχετοι με την διοίκηση αλλά και με την τάξη τις περισσότερες φορές, γιατί δεν πρόκαναν , είχαν δουλειά να πάρουν το μεταπτυχιακό.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.