Η Ιστορία των εμβολίων

Γράφει ο Αντώνης Αντωνόπουλος

Σε τι διαφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca από τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna;

Το πρώτο εμβόλιο που αναφέρεται στην Ιστορία της Ιατρικής είναι το εμβόλιο εναντίον της Ευλογιάς. Το 1796 ο Βρετανός παθολόγος Edward Jenner παρατήρησε ότι οι γυναίκες που άρμεγαν τις αγελάδες παρουσίαζαν φυσαλίδες στα χέρια τους (cowpox) και δεν νοσούσαν από Ευλογιά. Ο Jenner χρησιμοποίησε το πύον από τις φυσαλίδες αυτές και εμβολίασε ένα οκτάχρονο αγόρι τον James Philips. O James ακολούθως ήρθε σε επαφή με άτομα που έπασχαν από Ευλογιά αλλά δεν νόσησε. Το πρώτο εμβόλιο ήταν γεγονός.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η λέξη vaccine προέρχεται από την Λατινική λέξη vacca που σημαίνει αγελάδα. Αργότερα ο Pasteur χρησιμοποίησε την λέξη vaccine για όλα τα εμβόλια.

Ακολούθησαν 2 εμβόλια εναντίον της Λύσσας το 1885 και εναντίον της Πανώλης το 1897.
Στη συνέχεια είχαμε τα εμβόλια:
*1924 ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ-DIPHTHERIA
*1926 ΚΟΚΚΥΤΗΣ-PERTUSSIS (CHOOPING COUGH)
*1927 ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ-TUBERCULOSIS (BCG)
*1927 ΤΕΤΑΝΟΣ-TETANUS
*1930 ΓΡΙΠΠΗ-INFLUENZA
*1935 ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ-YELLOW FEVER
*1955-1962 ΠΟΛΙΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ-POLIOMYELITIS
*1963 ΙΛΑΡΑ-MEASLES
*1967 ΕΡΥΘΡΑ-RUBELLA
*1967 ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑ-MUMPS
*1971 ΙΛΑΡΑ-ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑ-ΕΡΥΘΡΑ -M-M-R
*1981 ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β-HEPATITIS B
*1983 ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΣ- PNEUMOVAX
*1989 ΑΙΜΟΦΙΛΟΣ Β (ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ)-HAEMOPHILUS B CONJUGATE
*1989 ΜΗΝΙΓΓΟΚΟΚΚΟΣ A+C MENINGOCOCCAL A+C
*1995 ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑ-CHICKENPOX
*1996 ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α-HEPATITIS A
*1999 ΜΗΝΙΓΓΟΚΟΚΚΟΣ C (ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ)..

Όπως βλέπετε υπήρχαν αρκετά και στο παρελθόν….και μάλιστα ουκ ολίγα..
όπως: (Διφθερίτιδας,φυματίωσης και δοκιμαστικό mantoux , τετάνου, .ιλαράς, ερυθράς…ανεμοβλογιάς που οι περισσότεροι από εμάς τα έχουμε κάνει στα μαθητικά μας χρόνια κι όχι μόνο..

Ένα τέτοιο εμβόλιο, (βασισμένο στην ίδια Ιατρική παλιά και δοκιμασμένη μεθοδολογία) είναι και το εμβόλιο της AstraZeneca..

Συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Αstra χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό για να μεταφέρουν μέρος του γενετικού υλικού του παθογόνου οργανισμού σε κύτταρα για να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Το εμβόλιο του ιού δημιουργήθηκε από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού ενός κοινού κρυολογήματος που έχει μεταλλαχθεί γενετικά ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί σε ανθρώπους.

Αντιθέτως τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna χρησιμοποιούν την τεχνολογία RNA messenger (mRNA). Όταν γίνεται ο εμβολιασμός, το mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν την πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας την οποία συνήθως χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρα. ..εδώ όμως μιλάμε για μια καινούργια φιλοσοφία παραγωγής και δράσης εμβολίων, που απ’ ότι λέγεται είναι πιο δραστικά !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.