Η Γεωπολιτική κι εθνικισμός του εμβολίου…

Γράφει ο Δημοσθένης Δαββέτας, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης ,ποιητής, εικαστικός, γεωπολιτιστικός αναλυτής

Όλο τον καιρό της πανδημίας και της εποχής covid 19 που ζούμε, βιώνουμε ταυτόχρονα κι ένα αρκετά κυνικό φαινόμενο. Παρατηρούμε έναν σκληρό ανταγωνισμό κρατών ως προς την εμφάνιση του εμβολίου. Θα μπορούσα μάλιστα να μιλήσω για γεωπολιτική κι εθνικισμό του εμβολίου.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία η η Αγγλία, συγκρούονται για το ποιος θα ‘ναι πρώτος που θα βρει το εμβόλιο η για το ποιος θα το παίξει “σωτήρας” του κόσμου.

Αντί να εργάζονται συλλογικά και με ταπεινότητα, στην υπηρεσία ενός γενικού καλού που βάλλεται πλανητικά από έναν πλανητικό ιό, επιλέγουν, άλλοτε πονηρά κι άλλοτε κραυγαλέα, να επιδοθούν σ’ έναν ανταγωνισμό εμβολίου.

Έτσι βλέπουμε, μάχες εργαστηρίων η προσφορές αγοράς τους από τους ισχυρά οικονομικούς παράγοντες, βλέπουμε μάχες χωρών για το πόσες δόσεις θα πάρει η κάθε μία, ακούμε ανακοινώσεις για το μελλοντικό εμβόλιο που δεν θα ‘ναι όμως 100% θεραπευτικό, ακούμε προ-παραγγελίες εκατομμυρίων με ασύλληπτα ποσά, ακούμε για πιο ακριβά η πιο φτηνά εμβόλια αλλά με διαφορετικές ικανότητες βαθμίδων ίασης, ακούμε και διαβάζουμε τόσα πολλά κι αντιφατικά κάποιες φορές, ώστε εύλογα μπορεί κάποιος ν’ αναρωτηθεί για το αν τελικά το εμβόλιο κι η εμφάνιση του ,είναι πολιτικό κι εμπορικό παιχνίδι για την μετα-covid εποχή.

Άλλωστε το γεγονός ότι πολλά εργαστήρια δέχονται πιέσεις για να βγει στην αγορά το εμβόλιο, ακόμη κι αν δεν είναι στην απόλυτα θεραπευτική μορφή του, η πάλι το γεγονός που ακούγεται ότι, ακόμη και με το εμβόλιο η χρήση μάσκας θα’ ναι επίσης απαραίτητη, είναι μια απόδειξη ότι η αγορά έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι προς όφελος μεγάλων εταιριών και κυρίως της εικόνας των κρατών. Βιώνουμε μια γεωπολιτική διαμάχη εμβολίου και ταυτόχρονα έναν γεωπολιτικό ανταγωνισμό μέσω του εμβολίου για την μετα-covid περίοδο.

Η διακίνηση μασκών κι εμβολίου σε 7,8 δισεκατομμύρια κατοίκους της γης , κρύβει μια μάχη μονοπωλίων για την πώληση αυτών των προϊόντων, τόσο αναγκαίων για την παγκόσμια υγεία.

Αυτή η τελευταία από αγαθό του κόσμου παίρνει διαστάσεις γεωπολιτικού κι οικονομικού εργαλείου στην υπηρεσία εθνικών εγωισμών. Ενώ θα ‘πρεπε να ‘ναι στην υπηρεσία του συλλογικού καλού παγκοσμίως.

Για το μοίρασμα του εμβολίου δημιουργήθηκε ο μηχανισμός Covax για να βοηθήσει. Ήδη όμως ΗΠΑ και Ρωσία δεν συμμετέχουν με την Κίνα να μπαίνει μόλις την τελευταία στιγμή και την Ευρωπαϊκή Ένωση να’ναι δυσκινητη.
Προς το παρόν η Αμερική φαίνεται, με βάση τις ως τώρα ανακοινώσεις, να κυριαρχεί και το μοίρασμα του εμβολιου μεταξύ των χωρών δεν μοιάζει ίσο.

Η μονομέρεια κι η λογική του ” Η χώρα μου πρώτα ” κυριαρχεί.

Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί ένα ουσιαστικό ερώτημα ορθώνεται μπροστά μας: με τέτοια εγωιστική, εθνικιστική συμπεριφορά, τι θα γίνει μελλοντικά σε μια άλλη, νέα πανδημία; Που είναι οι γενικές συλλογικές βάσεις αλληλεγγύης ώστε ν’ αντιμετωπιστεί η επίθεση ενός άλλου ιού, ο οποίος θα μπορούσε για παράδειγμα να εμφανιστειί μέσα από την χρήση του νερού;

Κι ερωτώ γιατί όπως μας έχει δείξει η ως τώρα εμπειρία ο ιός με κάθε του μορφή θα μας κάνει κάτι σαν μόνιμη συντροφιά πλέον. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι ιοί Sars και Mers έβαλαν τις βάσεις για μια ιστορία ιών, με τους οποίους και μέσα στους οποίους υποχρεωνόμαστε να ζήσουμε. Καλύτερα λοιπόν θα ‘ταν η γενική πλανητική φροντίδα για τους πολίτες από τον γεωπολιτικό κι εθνικιστικό ανταγωνισμό του εμβολίου που σήμερα κυριαρχεί και προκαλεί ανησυχίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.