Η «έξοδος»…

Του Θανάση Κ.

Τώρα έρχονται στην επιφάνεια στοιχεία που δείχνουν ότι η χθεσινή «έξοδος στις αγορές», ήταν μάλλον χειρότερη απ’ ό,τι είχαμε σημειώσει χθες…

— Έχουμε ήδη επισημάνει πως η κυβέρνηση δανείστηκε χθες με ελαφρώς μικρότερο επιτόκιο (4,625%) απ’ ό,τι τον Ιούλιο του 2014 (4,95%), αλλά με πολύ μεγαλύτερο spread σε σχέση με τα ομοειδή (5ετη) ομόλογα άλλων ευρωπαϊκών χωρών – πάντα σε σύγκριση με το 2014.

Κι ότι θα βρισκόμασταν ακριβώς στο ίδιο σημείο όπως τον Απρίλιο του 2014, αν είχαμε το ίδιο spread όπως τότε:

Δηλαδή, αν δανειζόμασταν σήμερα με επιτόκιο:

από 2,59% (για να έχουμε το ίδιο spread με την Πορτογαλία)

ως 4,18% (για να έχουμε το ίδιο spread με τη Γερμανία).

Κι αντί γι’ αυτό δανειστήκαμε με 4,625%!

–Έχουμε σημειώσει επίσης, ότι η κυβέρνηση δανείστηκε χθες μόλις 3 δισεκατομμύρια, ενώ είχε εξαγγείλει έκδοση για δισεκατομμύρια!

Δεν πήρε άλλα, γιατί τα υπόλοιπα θα ανέβαζαν πολύ υψηλά το επιτόκιο. Κι αυτό σε κάθε έκδοση ομολόγων θεωρείται «αποτυχία της έκδοσης»!

–Τρίτον, αναφέραμε ήδη, ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση Τσίπρα βγήκε ουσιαστικά στη «δευτερογενή» αγορά για να αντικαταστήσει παλαιά ομόλογα, ενώ τον Απρίλιο του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά είχε βγει απευθείας στην «πρωτογενή» αγορά για να προσελκύσει ξένους επενδυτές σε νέα Ελληνικά ομόλογα. Κι αυτό καθιστά τις δύο εκδόσεις «μη συγκρίσιμες».

–Και τέλος, ότι το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά έβαλε στο ταμείο (δημιούργησε «αποθεματικό» με) 4,5 δισεκατομμύρια «φρέσκο χρήμα» από ξένους επενδυτές. Ενώ αυτή τη φορά η κυβέρνηση Τσίπρα «ανακύκλωσε» παλαιά ομόλογα με καινούργια και δεν έβαλε στο «ταμείο» ούτε ένα ευρώ

Κι αυτό επίσης καθιστά τις δύο «κινήσεις» μη συγκρίσιμες.

Αυτά όλα τα είπαμε…

Αλλά προέκυψαν και νέα στοιχεία από τη στιγμή που γράφτηκε το χθεσινό σημείωμα. Που καθιστούν την «έξοδο» ακόμα πιο αποτυχημένη.

* Πρώτον, δεν προσέλκυσαν ξένους επενδυτές! Ουσιαστικά δεν είχαμε «έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές. Είχαμε έξοδο των ξένων επενδυτών από τα ελληνικά ομόλογα!

Η κυβέρνηση αγόρασε 3 δισεκατομμύρια 5ετή ομόλογα (του Σαμαρά) που διακρατούσαν ξένοι επενδυτές από το 2014. Και πούλησε νέα πενταετή ομόλογα προς αντικατάστασή τους. Αλλά μόνο τα μισά τα πούλησε στους ίδιους! Οι υπόλοιποι βγήκαν και δεν ξαναμπήκαν!

Από το υπόλοιπο 1,5 δισεκατομμύριο που «ξέμεινε», το 1,3 δισ. το απορρόφησαν οι ελληνικές τράπεζες και το «κοινό» ταμείο στην Τράπεζα Ελλάδος!

Ενώ τα ομόλογα του Σαμαρά τα είχαν απορροφήσει εξ ολοκλήρου ξένα funds. Δεν είχαν μπει καθόλου ελληνικές τράπεζες τότε

Αυτό συμπίεσε κάπως το επιτόκιο. Αλλά δεν δείχνει αποκατάσταση της «εμπιστοσύνης» των ξένων επενδυτών – οι οποίο… έφυγαν!

Αποδεικνύει μάλλον «έλλειψη εμπιστοσύνης» εκ μέρους των ξένων επενδυτών…

Τα υπόλοιπα 200 εκατομμύρια (που θεωρούνται ελάχιστα «μικροποσά» για τέτοιες εκδόσεις) τα κάλυψαν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί «σύμβουλοι» της κυβέρνησης. Προφανώς κι αυτοί δεν μπόρεσαν να καλύψουν περισσότερα

Κι αυτό επίσης δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος, για κάποιο ομόλογο που πήγαν να μας το παρουσιάσουν ότι περίπου έγινε… «περιζήτητο»!

Όπως αποδείχθηκε έγινε πράγματι «περιζήτητο», αλλά για προσφορές πάνω από 5,5% επιτόκιοΠου σωστά η κυβέρνηση τις απέρριψε!

Κι έτσι άντλησε μόνο 3 δισεκατομμύρια από τα 4 που είχε εξαγγείλει…

Πρώτον, λοιπόν, οι πραγματικοί ξένοι επενδυτές… «την έκαναν με πλάγια πηδηματάκια»!

* Δεύτερον, αυτό φαίνεται και από το πώς αντέδρασε το Ελληνικό Χρηματιστήριο: Αντί να ανέβει αποφασιστικά, έπεσε χθες και ξανάπεσε σήμερα! Κι αυτό δεν δείχνει ότι οι επενδυτές «αγόρασαν στη φήμη» (τις προηγούμενες μέρες) και «πούλησαν στο γεγονός» (όταν βγήκαμε στις αγορές).

Δείχνει αντίθετα, απογοήτευση!

Θέλετε και την απόδειξη: Το Ελληνικό Χρηματιστήριο είχε ανέβει θεαματικά – κι ανέβαινε για αρκετές μέρες – μετά την πρώτη έξοδο τον Απρίλιο του 2014.

Ενώ θετικά είχε αντιδράσει και μετά την δεύτερη (και λιγότερο επιτυχή – αλλά για «εξωγενείς» λόγους) δεύτερη έξοδο τον Ιούλιο του 2014.

Το πώς αντέδρασε το Χρηματιστήριο τώρα, είναι πολύ ενδεικτικό. Δείχνει πως περίμεναν οι Έλληνες επενδυτές «σήμα εμπιστοσύνης» από τους ξένους και δεν το πήραν!

* Τρίτον, ο ξένος Τύπος αντέδρασε με το γνωστό «Σιβυλλικό» του τρόπο:

–Συγχαρητήρια παιδιά, μπράβο που βγήκατε στις αγορές, και… καλορίζικο το Τέταρτο Μνημόνιο!

Από το Bloomberg έως τον (Κεντροαριστερό) Guardian αυτό ήταν το συγκεκαλυμμένο ή ανοικτό μήνυμα των ξένων δημοσιευμάτων…

Ενώ μετά τις δύο εξόδους του 2014, το μήνυμα του ξένου τύπου ήταν τότε εντελώς διαφορετικό:

— Ότι η Ελλάδα ετοιμαζόταν τότε να βγει πρόωρα από το δεύτερο μνημόνιο.

Όμως, τώρα κατάλαβαν το ακριβώς αντίθετο:

— Ότι η Ελλάδα μάλλον δεν θα τα καταφέρει να βγει στις αγορές σε ένα χρόνο από τώρα και θα χρειαστεί Τέταρτο Μνημόνιο!

Συν βεβαίως, τα σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών και των δανειστών. Από τον Σόϊμπλε ως τον Μοσκοβισί. Κυρίως μάλιστα, από το Μοσκοβισί που μας το έπαιζε και ο πιο «φιλικός» προς τον Τσίπρα…

Το μήνυμα ήταν σαφέστατο κι από αυτή την πλευρά:

–Για να βγείτε στα σοβαρά στις αγορές πρέπει να τελειώσετε γρήγορα την Τρίτη αξιολόγηση (όχι όπως τη δεύτερη…) και να συμμορφωθείτε αμέσως προς τις υποδείξεις του ΔΝΤ – που είναι πια και ο υπέρ-επόπτης του Προγράμματος!

Και για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις πλέον, η κα Βελκουλέσκου του ΔΝΤ φρόντισε να διευκρινίσει την ίδια μέρα τι ζητάει τώρα το ΔΝΤ:

Μειώσεις προσωπικού στο Δημόσιο (κυρίως συμβασιούχους, αλλά και μόνιμους θα ζητήσει να φύγουν από το Σεπτέμβριο).

–Να γίνουν μόνιμες οι αλλαγές στα εργασιακά (ξεχάστε «επαναφορά» των συλλογικών συμβάσεων μετά τον Αύγουστο του 2018).

Πρόσθετες περικοπές 1,3% του ΑΕΠ (ή 2,3 δισεκατομμύρια) για το 2018 (που θα ψηφιστούν αναγκαστικά τον Οκτώβριο στο νέο Προϋπολογισμό)…

–Να φέρετε ένα χρόνο νωρίτερα τη μείωση του αφορολόγητου – από το 2020 στο 2019 – δηλαδή να το ψηφίσετε από την επόμενη χρονιά, μαζί με τη μείωση των συντάξεων.

Να μειώσετε κι άλλο τις συντάξεις (κατάργηση και του υπόλοιπου από την «προσωπική διαφορά»)

— Και το σημαντικότερο ίσως: Ξεχάστε τα «θετικά αντίμετρα» μέχρι το 2023!

Μέχρι τώρα αυτά τα έλεγε το «κακό» ΔΝΤ!

Τώρα συνηγορεί και επαυξάνει για την υλοποίησή τους και ο «καλός» Μοσκοβισί.

Ενώ όλοι γνωρίζουν – αλλά κανείς δεν το λέει ακόμα – ότι άλλη δόση δεν θα υπάρξει στο προσεχές μέλλον, ακόμα κι αν κλείσει άμεσα η τρίτη αξιολόγηση (πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο).

Τουλάχιστον, ως τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν θα έχει υπάρξει νέα κυβέρνηση στη Γερμανία (από το Νοέμβριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων) και θα έχει μεσολαβήσει σκληρή διαπραγμάτευση Ευρώπης-ΔΝΤ για το Ελληνικό χρέος.

Και στο μεταξύ, νέα διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, ώστε να της δώσουν άλλο Πρόγραμμα, γιατί αυτό που σήμερα υπάρχει (το Τρίτο Μνημόνιο) ΔΕΝ βγαίνει! Το είπε και η κ. Βελκουλέσκου χθες:

–Με τους φόρους που βάζετε, διώχνετε τους επενδυτές! 

Αλλά το νέο Πρόγραμμα με την Ελλάδα θα το διαπραγματευθούν με νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα! Γιατί η σημερινή κυβέρνηση Τσίπρα δεν τραβάει…

Να πως «δένουν» οι δηλώσεις Βελκουλέσκου, οι «προβλέψεις» του ξένου Τύπου για Τέταρτο Μνημόνιο από το 2018 και οι προβλέψεις του Economist για εκλογές στην Ελλάδα στα τέλη του 2017 ή αρχές του 2018…

Με δύο λόγια:

* Ξέρουν πως η κυβέρνηση Τσίπρα ψηφίζει τα πάντα αλλά δεν εφαρμόζει τίποτε. Και δεν μπορούν άλλο να την περιμένουν…

* Ξέρουν πως αυτά που τώρα της ζητάει το ΔΝΤ έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με τον πυρήνα της εκλογικής βάσης του Τσίπρα (το Δημόσιο) και με τον πυρήνα της ιδεολογικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ («εργασιακά δικαιώματα» κλπ.)

* Ξέρουν ακόμα πως με αυτά που τους έβαλαν να υπογράψουν δεν θα μπορούν να χαλάνε τον κόσμο αύριο ως «αντιπολίτευση», γιατί τα περισσότερα τα έχουν ψηφίσει οι ίδιοι! Και γιατί η νέα κυβέρνηση θα πάρει και πραγματική ανακούφιση και στη φορολογία και στο χρέος…

* Ξέρουν τέλος, πως η υπόθεση Καμένου τους ζεματάει, οι αποκαλύψεις Βαρουφάκη τους φθείρουν καθημερινά και η αντιπαράθεση με τη Δικαιοσύνη δεν μαζεύεται πια.

* Χώρια που στο εσωτερικό πεδίο της δημόσιας ασφάλειας έχουν χάσει κάθε έλεγχο (και κάθε «έξωθεν καλή μαρτυρία»), αφού εξακολουθούν να καλύπτουν τους… «μπαχαλάκηδες»! Οι οποίοι όμως τους έχουν κηρύξει τον Πόλεμο, έτσι κι αλλιώς!

Η «έξοδος στις αγορές» ήταν η τελευταία απεγνωσμένη απόπειρα του Τσίπρα να δείξει ότι μπορεί να «αλλάξει το κλίμα». 

Δεν τα κατάφερε!

–Ούτε «επιστροφή της εμπιστοσύνης» των ξένων επενδυτών φάνηκε (έφυγαν ξένοι επενδυτές και μπήκαν οι… ελληνικές τράπεζες!)

–Ούτε για τη «στροφή στην ανάπτυξη» κατάφερε να πείσει (το ΔΝΤ διαπιστώνει εξάντληση της φορολογικής ικανότητας των Ελλήνων, ενώ ζητάει νέα μέτρα λιτότητας, και θεωρεί απαραίτητη τη μείωση φόρων – για να μη καθηλωθεί η χώρα στην στασιμότητα!)

–Ούτε «κλίμα ευφορίας» μέσα στη χώρα δημιούργησε, μπας και κερδίσει την «ανοχή» της αντιπολίτευσης (τον αποδοκίμασαν όλοι με πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα)

–Ούτε την ανοχή των δανειστών κέρδισε εν όψει της τρίτης αξιολόγησης, μπας και αποφύγει το «πικρό ποτήρι» που του βάζουν να πιεί (θα το στραγγίξεις του λέει ακόμα και ο «φίλος» του Μοσκοβισί)

–Ούτε τις εντυπώσεις έναντι της «ομόλογου Σαμαρά» να κερδίσει! Σήμερα μετά την «έξοδο» Τσίπρα στις αγορές, ο Σαμαράς μοιάζει πιο δικαιωμένος από ποτέ! Και τώρα το λένε δημόσια ακόμα και πολλοί από όσους είχαν στραφεί εναντίον του Σαμαρά τότε

Με δύο λόγια, όλοι περιμένουν τις γερμανικές εκλογές την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, για να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» στην Ελλάδα!

Το Economist το υπονόησε πριν λίγες μέρες.

Κάποιοι το καταλαβαίνουν πλέον, ιδιαίτερα μετά την έκθεση του ΔΝΤ και τις χθεσινές δηλώσεις Βελκουλέσκου.

Πολλοί το προαισθάνονται πια.

Και ο Τσίπρας αρχίζει να το φοβάται…

Άσε που κάθε μέρα ο Γιάνης (με ένα Νι) του σπάει τα νεύρα…

Τελικά η «έξοδος στις αγορές», οδήγησε μάλλον στην έξοδο των ξένων επενδυτών από τα ελληνικά ομόλογα και δρομολογεί πια την έξοδο του ίδιου του Τσίπρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.