Η ακτινογραφία του κυβερνητικού ανασχηματισμού

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Μολις ανακοινώθηκε ο κυβερνητικός ανασχηματισμός που περιμέναμε και ακούγαμε μήνες τώρα και όλο δεν γινόταν. Πλεύρης, Τσιάρας αλλά και Κεραμέως στην κυβέρνηση, κάποιες αλλαγές που αξίζει να σχολιάσουμε. Τι συμβολίζουν αυτές οι υπουργοποιησεις;

Εαν βέβαια και ο Αποστολάκης αποδεχόταν το υπουργείο που εντέλει το αρνήθηκε, εκθετοντας πολιτικά τον πρωθυπουργό, προφανώς η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συμβόλιζε έμμεσα οτι παραμένουμε σταθεροί στην Συμφωνία των Πρεσπων μιας και ο Αποστολάκης προέρχεται από την κυβέρνηση Συριζα που έφερε τη συμφωνία των Πρεσπων, οσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε αρχηγός της αξιωματικης αντιπολιτευσης έσκιζε τα ιμάτια του.

Τώρα όμως που ο Αποστολάκης αρνήθηκε πώς θα εξυπηρετηθεί εκ μέρους της κυβέρνησης ο πολυπόθητος στόχος; Προφανώς η περαιτέρω παραμονή ενός μικροβιολόγου στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείται η καλύτερη εγγύηση για να αντιμετωπίσθουν διαχρονικά προβλήματα της δικαιοσύνης σχετικά με την καθυστέρηση απονομής της, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ευνοεί την κυριαρχία των ξένων funds που έχουν ουσιαστικά βγάλει στο σφυρί την περιουσία των Ελλήνων.

Προφανώς η παραμονή της Κεραμέως ευνοεί την αδικαιολογητη κατάργηση των κοινωνικών επιστημών απο την εκπαίδευση μιας και έτσι απαιτεί η Νέα τάξη πραγμάτων ! Από την άλλη η είσοδος του άξιου κ. Πλεύρη σε νευραλγικής φύσης υπουργείο ναι μεν είναι επιτυχημένη θαρρώ αλλά σε συνδυασμό με Γεωργιάδη και Βορίδη καταδεικνύει ότι το κόμμα του Καρατζαφέρη ήρθε για να μείνει στην πολιτική. Απορίας άξιον η μη υπουργοποίηση σημαντικών καραμανλικων στελεχών όπως Ρουσόπουλου και Κουμουτσάκου. Μηπως τελικά επιχειρείται μια απο-καραμανλοποιηση της ΝΔ με τον παραμερισμό αντίστοιχων καραμανλικών στελεχών και τη μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατιας σε ένα νέο κόμμα με στοιχεία αφενός σημιτικου εκσυγχρονισμου, προοδευτικής διακυβέρνησης και έντονων πατριωτικών τάσεων, αφετέρου.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος των εκλογών θα σηματοδότησει εαν αυτός ο ανασχηματισμος δίνει και μια πρόγευση κυβέρνησης εθνικής ενότητας σε περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης λόγω εκλογικού νόμου. Μηοως τελικά ζούμε νέες εποχες 1989 με νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας προ των πυλων; Οι καιροί ου μενετοί…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.