Η σημασία της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων

Γράφει ο Σεραφείμ Νικολάου

Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της κρατικής χρηματοδότησης

Πολύς λόγος γίνεται κατά καιρούς για το εύρος και την σημασία της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων . Να πούμε ότι η κρατική χρηματοδότηση προβλέπεται από το άρθρο 29 του Συντάγματος ,όπως επίσης και ο έλεγχος των οικονομικών των οικονομικών των κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών . Επίσης , το εύρος της κρατικής χρηματοδότησης ισοδυναμεί με 1 τοις χιλίοις επί των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ για τη σημασία της ή μη οι απόψεις διίστανται.

Πρέπει τα κόμματα να χρηματοδοτούνται από το κράτος ; Όσοι απαντούν ναι στο παραπάνω ερώτημα , υποστηρίζουν ότι τα κόμματα τελούν δημόσιο λειτούργημα , αυτό της στελέχωσης του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης , αλλά και ρόλο διαμεσολαβητικό μεταξύ κοινωνίας και κυβέρνησης. Επίσης , τα κόμματα θα έμοιαζαν με «φτωχούς συγγενείς» αν δεν μπορούσαν λόγω έλλειψης χρημάτων να πορευτούν στην πολιτική σκηνή και αυτό κυρίως αφορά τα μικρότερα κόμματα, που δεν θα εκπροσωπούνταν στα ΜΜΕ και δεν θα ακουγόταν η φωνή τους επι ίσοις όροις αν δεν λάμβαναν κρατική χρηματοδότηση , από το Κράτος. Τέλος , αν τα κόμματα δεν ελάμβαναν κρατική χρηματοδότηση , τότε θα ζητούσαν κεφάλαια από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ,με το αζημίωτο βέβαια .

Υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα κόμματα δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται , γιατί αυτό αποτελεί πρόκληση για τον δοκιμαζόμενο λαό. Αυτοί ισχυρίζονται ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και ότι αν ένα κόμμα είναι ωφέλιμο στην κοινωνία θα βρει τους αναγκαίους πόρους για να εξασφαλίσει οικονομική αυτονομία, ειδάλλως θα διαλυθεί ως μη χρήσιμο. Εδώ ταιριάζει και η θεωρία του Down περί ψηφοφόρου- καταναλωτή και κόμματος- επιχείρησης αλλά και η άποψη του Shumpeter σχετικά με την οικονομική πτυχή της πλουραλιστικής δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση , το κόμμα που αντέχει είναι το κόμμα που αξίζει σε αυτή την άποψη , η κρατική χρηματοδότηση το μόνο που κάνει είναι να διατηρεί την διαφορά των μεγάλων από τα μικρά κόμματα , αφού τα μικρά θα λαμβάνουν πάντα μικρότερη επιχορήγηση από τα μεγάλα, μην έχοντας την δυνατότητα λόγω οικονομικής ένδειας να διευρύνουν την εκλογική τους επιρροή.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την άποψη των αναγνωστών για το κρίσιμο αυτό θέμα. Στις ΗΠΑ δεν υφίσταται κρατική χρηματοδότηση και το σύστημα το δικομματικό παρέχει μια αξιοσημείωτη σταθερότητα.
Σε κάθε περίπτωση το σημερινό ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει κρατική χρηματοδότηση και οποιαδήποτε αλλαγή προϋποθέτει διαβούλευση και συναίνεση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.