Greek History Files: Το 1821 με μέσα του 21ου αιώνα

Από τα σχολικά μας χρόνια εξοικειωνόμαστε με την Ιστορία, δύσκολα όμως την αγαπάμε μέσα από τα σχολικά μαθήματα. Η σχολαστικότητα και η λεπτομέρεια με την οποία διδασκόμαστε την Ιστορία, συχνά επικεντρώνοντας υπερβολικά το ενδιαφέρον σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή γεγονότα και χάνοντας τη μεγάλη εικόνα, αποπροσανατολίζει και κουράζουν, χωρίς να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο στόχος πρέπει πάντα να είναι η ιστορική γνώση να μας γίνει κάτι οικείο, να την αναζητάμε για να γνωρίζουμε και να κατανοούμε το παρελθόν με σκοπό να μπορούμε να καταλαβαίνουμε καλύτερα το παρόν και να λειτουργούμε πιο σωστά ως πολίτες.

Αυτός είναι ή πρέπει να είναι και ο σκοπός της εθνικής ιστορίας, να μας μεταφέρει μια συνεκτική εικόνα για τη διαδρομή της εθνικής μας κοινότητας μέσα στον χρόνο. Αυτό που έχει σημασία είναι το μήνυμα, δηλαδή οι πληροφορίες και τα νοήματα για το ιστορικό παρελθόν, να μη μένει κλειδωμένο μέσα σε πολύτιμα αλλά σκονισμένα βιβλία, αλλά να φτάνει μέχρι και τον τελευταίο πολίτη, και μάλιστα σε όσο πιο νεαρή ηλικία γίνεται. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά σε αυτό.

Αυτή η αντίληψη βρίσκεται στον πυρήνα της απόφασης για τη δημιουργία της πλατφόρμας Greek History Files – Φάκελοι Ελληνικής Ιστορίας. Οι GHF χρησιμοποιούν σύγχρονα ψηφιακά μέσα, κυρίως σύντομα βίντεο-ντοκιμαντέρ, φτιαγμένα με αφήγηση και απεικόνιση με τεχνολογία animation, για να παρουσιάσουν τα πιο σημαντικά γεγονότα, εξελίξεις και πρόσωπα της ελληνικής ιστορίας. Τα ντοκιμαντέρ είναι προσβάσιμα στη γνωστή σε όλους διαδικτυακή πλατφόρμα YouTube.

Παράλληλα, υλικό υποστήριξης όπως επιστημονικά άρθρα και πληροφοριακά γραφικά (infographics) προσφέρονται στην ιστοσελίδα www.ghf.gr με σκοπό να πλαισιώνουν τα βίντεο. “Ψυχή” της παραγωγικής διαδικασίας είναι o digital designer Σπύρος Κάππος, ο επικοινωνιολόγος Σωτήρης Κατσέλος και ο ιστορικός Γιάννης Χαραλαμπίδης, ενώ η αφήγηση στα ντοκιμαντέρ γίνεται από την Γεωργία Κουρουπάκη. Ταυτόχρονα προχωρά και η προσθήκη αγγλικών υποτίτλων στα επεισόδια, ώστε να είναι προσβάσιμα σε διεθνές κοινό, καθώς και στους ομογενείς που μπορεί να μην γνωρίζουν ελληνικά.

Ο πρώτος κύκλος ντοκιμαντέρ των GHF που εγκαινίασε όλο το εγχείρημα είναι αφιερωμένος στην Ελληνική Επανάσταση με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το ξέσπασμά της το 1821. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο εισαγωγικός κύκλος των επεισοδίων που αφορούσε την προεπαναστατική περίοδο και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ξεκινήσει η προβολή των νέων επεισοδίων που θα αφορούν τα γεγονότα της Επανάστασης. Κύριος στόχος είναι να φωτιστούν τόσο τα μεγάλα γεγονότα, όσο και λιγότερο γνωστές πτυχές, αλλά όσο είναι αυτό δυνατό και οι πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές διεργασίες που συνέβαλαν στις εξελίξεις και τις επιμέρους επιλογές των ιστορικών προσώπων.

Συνολικά, φιλοδοξία της ομάδας των Φακέλων Ελληνικής Ιστορίας είναι να προσφέρουν υψηλής ποιότητας και ιστορικής τεκμηρίωσης ψηφιακό υλικό γνωριμίας και κατανόησης της ελληνικής ιστορίας. Είναι κάτι χρήσιμο όχι μόνο σε όσους αγαπούν την Ιστορία, αλλά κυρίως σε όσους θέλουν να τη γνωρίσουν και δεν είχαν την ευκαιρία, ανεξάρτητα από ηλικία και γνωστικό υπόβαθρο. η προσπάθεια αυτή μόλις ξεκίνησε, η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.