Ο ΣΥΡΙΖΑ και η συμφωνία της Πρέσπας

Γράφει ο Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της Πρέσπας το έντιμο θα ήταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σιωπούν. Εκατόν πενήντα τρεις βουλευτές, από τους οποίους οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, την εψήφισαν και ουδείς μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις, που θα έχει μελλοντικά στην Πατρίδα μας και ειδικότερα στη Μακεδονία. Πάντως το γεγονός είναι ότι ανοίξανε πληγές για τον Ελληνισμό. Το αν θα επουλωθούν ή όχι είναι ζητήματα που θα αντιμετωπίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι γείτονες δεν φαίνεται ότι πρακτικά θα υποτάξουν τον  αλυτρωτισμό τους. Αυτός φυσικά δεν καλύπτεται από λόγους αβρότητος, από συμφωνίες που δεν αγγίζουν το θέμα, από υποσχέσεις.

Η μικρή, αδύναμη και με εσωτερικά  προβλήματα γειτονική χώρα έχει την εύνοια των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης. Δικαιολογημένο, κατά τον Μακιαβέλι. Αυτές καταλαβαίνουν τον χάρτη της γεωπολιτικής. Στη  λογική των μεγάλων δυνάμεων υπέκυψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, άσχετα αν τα στελέχη του, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενα, δηλώνουν υπερήφανα και ευτυχή για τη συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης οι βαρύτατες κατηγορίες που εξαπέλυσε σε βάρος του ΥπΕξ της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κ. Νίκου Κοτζιά ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης  αυτής Παν. Καμμένος και οι μηνύσεις του πρώτου σε βάρος του δευτέρου.

Το ιστορικό στοιχείο είναι πως βρέθηκαν οκτώ βουλευτές, που δεν εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ψήφισαν μαζί με τους βουλευτές του τη συμφωνία. Για την Ιστορία  θυμίζουμε την πολιτική σταδιοδρομία τους:

Δανέλλης Σπύρος: Συνασπισμός 1989-2009, ΠΑΣΟΚ 2009-2014, Ποτάμι 2014-2019, ΣΥΡΙΖΑ 2019. Δεν εξελέγη Ευρωβουλευτής και Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Θεοδωράκης Σταύρος. Ποτάμι. Σήμερα ιδιωτεύει.

Μαυρωτάς Γιώργος. Ποτάμι. Σήμερα Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Λυκούδης Σπύρος. ΚΚΕ Εσωτερικού, ΕΑΡ, Συνασπισμός, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι. Σήμερα ιδιωτεύει.

Κουντουρά Έλενα. Νέα Δημοκρατία, ΑΝΕΛ. Υπουργός Κυβ. ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.  Σήμερα ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Παπαχριστόπουλος Θανάσης. Νέα Δημοκρατία, ΑΝΕΛ, ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα Βουλευτής.

Παπακώστα Κατερίνα. Νέα Δημοκρατία, 2018 Νέα Ελληνική Ορμή – Υφυπουργός Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, 2019 υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εξελέγη.

Θεοχαρόπουλος Θανάσης. ΔΗΜΑΡ. ΣΥΡΙΖΑ. Υπουργός Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το 2019 δεν εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα είναι διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι αυτοί που ψήφισαν τη συμφωνία της Πρέσπας, πέρασαν από διάφορα Κόμματα. Τρεις από αυτούς ξεκίνησαν την πολιτική τους καριέρα ως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με συντηρητικές και αντιαριστερές απόψεις. Από αυτήν αποσπάσθηκαν με το λάβαρο του πατριωτισμού και της ανένδοτης στάσης έναντι της πρωθυπουργού της Γερμανίας και των μνημονίων και φυσικά με απόλυτη άρνηση στις αλυτρωτικές επιδιώξεις του γειτονικού κράτους. Το αποτέλεσμα της ψήφου τους υπέρ της συμφωνίας της Πρέσπας φαίνεται από την μετά από αυτήν πολιτική πορεία τους. Το θέμα βεβαίως είναι και στον Αλ. Τσίπρα, που για να περάσει τη συμφωνία εφάρμοσε την τακτική Ζάεφ. Ανεζήτησε εκτός του Κόμματός του και βρήκε  συντηρητικούς στην ιδεολογία βουλευτές, που  ψήφισαν τη συμφωνία.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.