Γ. Μάζης: Η Ελλάδα να είναι πιο δυναμική και σε διπλωματικό επίπεδο με την Τουρκία!

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Πιο δυναμική αντιμετώπιση από την Ελλάδα  χρειάζεται σε διπλωματικό επίπεδο και όχι μόνο  η Τουρκία.

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων μιλώντας σήμερα στο Notosnews και την «Απογευματινή Ενημέρωση»  ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Μάζης.

Όσο για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο είναι κάτι που δεν το αποκλείει.

«Η Τουρκία έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα  το οποίο την τελευταία πενταετία βλέπουμε να αναβαθμίζεται ποιοτικά και να κλιμακώνεται  και να γίνεται  όλο και περισσότερο συγκεκριμένο και επιθετικό. Το βλέπουμε στον  Έβρο και  στο Αιγαίο . Η συμπεριφορά  της ελληνικής κυβέρνησης και η αποφασιστικότητα  στο Αιγαίο και τον Έβρο, τους προηγούμενους μήνες εξέπληξαν δυσάρεστα τους Τούρκους που είχαν συνηθίσει  σε μια άκρως ηττοπαθή προσέγγιση των ενεργειών τους . Αυτό τους κάνει περισσότερο επικίνδυνους.  Θέλουν όμως  να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη πως οτιδήποτε συμβεί αυτό θα είναι ευθύνη της Ελλάδος.  Θέλουν οτιδήποτε συμβεί να το φορτώσουν στις πλάτες της  χώρας  μας . Έχουν  επιδοθεί σε μια εκπληκτική εκστρατεία προπαγάνδας.  Εμείς σε αυτό  τον τομέα υπολειπόμεθα .Γίνονται ορισμένες ατομικές ενέργειες, όπως για παράδειγμα του  πρέσβεως μας στη Φιλανδία και πολιτών που προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτού του είδους τα δημοσιεύματα της Τουρκίας. Θα απαιτούσα από την Ελλάδα να κάνει κάτι πιο οργανωμένο μαζικό και πιο στοχευμένο σε αυτό  τον τομέα», τόνισε.

Σε ερώτηση για τον τρόπο χειρισμού του ζητήματος επιχειρήθηκε να προκύψει στον Έβρο  από τον κ. Δένδια ο κ. Μάζης δήλωσε:

«Δεν είναι μόνο αυτό . Στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας, ζητήθηκαν να κατατεθούν αυτά τα δύο έγγραφα που δόθηκαν στην Τουρκική πλευρά.  Δεν έγινε γιατί χαρακτηρίστηκαν απόρρητα . Όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό η γραφειοκρατία καταργήσεως του απορρήτου είναι πολύ μεγάλη .Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Όσο για το αν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες κοντά στην Κρήτη ή σε άλλο σημείο με αφορμή το  μνημόνιο που έχει  υπογραφεί με τη Λιβύη ο κ. Μάζης  απάντησε πως αυτό έχει δηλωθεί ήδη.

«Αυτό έχει δηλωθεί. Οι Τούρκοι μας έχουν συνηθίσει να εφαρμόζουν αυτά που ανακοινώνουν. Συνεπώς έχουμε κάθε λόγο να λαμβάνουμε τα μέτρα  μας σε αυτό το συγκεκριμένο χώρο. Επίσης η κατάσταση στη Λιβύη είναι το κλειδί  του ανταγωνισμού ισχύος σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.   Αν η νέα Λιβύη  είναι αντικείμενο επεξεργασίας μεταξύ των Αμερικανών των Γερμανών και της Τουρκίας  ώστε να δημιουργηθεί μια συγκόλληση του κοινοβουλίου υπό τον κ, Σάλεχ   με την  επίσημη κυβέρνηση της Τριπολεως δημιουργείται   ένα νέο διοικητικό καθεστώς, με εγγυήτρια την γειτονική μας χώρα. Κάτι  τέτοιο θα ήταν επιζήμιο για την Ελλάδα και την Κύπρο . Το ίδιο και για τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο . Για το λόγο αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε μια πολύ πιο δραστήρια διπλωματία., Με τις ενέργειες της πρέπει να θέσει τους Ευρωπαίους  αλλά και τους Αμερικανούς ενώπιον των ευθυνών τους», είπε ο κ, Μάζης που αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει κάνει για τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας.

Σχετικά με το αν η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο ο κ. Μάζης δήλωσε πως  προέχει η ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

«Ακολούθως η χώρα μας  θα πρέπει να μπει στη φάση του διαλόγου με τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει την aglos 2  όπως και τις αρμοδιότητες του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης . Αφού ολοκληρωθεί  και αυτή η διαδικασία  να υπογραφούν τα αντίστοιχα  συνυποσχετικά με αυτές τουλάχιστον τις χώρεςκαι να πάμε να δικάσουμε στο δικαστήριο της Χάγης με ένα θέμα δηλαδή τον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών. Αυτό όμως δεν το κάνουμε», τόνισε.

Σε ερώτηση αν η Τουρκία προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ο κ. Μάζης τόνισε πως αυτό θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο.

Για το λόγο αυτό γίνεται η προπαγάνδα η κινητικότητα η προβολή ισχύος της Τουρκίας  στην  Ευρώπη.  Και αυτό για να μπορούν να εκβιάσουν . Αν η Τουρκία ελέγξει με εγγυητική εντολή, την Λιβύη, η Ευρώπη θα είναι υπό τον εκβιασμό της  στο θέμα των τροφοδοσιών φυσικού αερίου γιατί η γειτονική χώρα θα δημιουργήσει ένα τρίγωνο Λιβύη Αλγερία και Τυνησία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.