Έρευνα: Αγαπάμε τα ψηφιακά αρχεία μας αλλά δεν τα προστατεύουμε

Οι άνθρωποι αγαπάνε τις ψηφιακές τους συσκευές. Όμως, θέτουν οι ίδιοι σε κίνδυνο την ασφάλειά τους με την επισφαλή συμπεριφορά τους.

Η νέα έρευνα της Kaspersky Lab αποκαλύπτει ότι υπάρχει αντίφαση στο πως συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στα δεδομένα τους, αν και οι περισσότεροι είναι ενήμεροι για την απειλή που αποτελούν οι ψηφιακοί εγκληματίες. Επιπλέον, οι πράξεις τους δείχνουν πως αποτυγχάνουν να προστατέψουν σωστά τα δεδομένα τους, με τους μισούς να μη λαμβάνουν ούτε τα βασικά μέτρα όπως κωδικοί και PINs.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων αναγνωρίζει την ύπαρξη απειλών για την ασφάλεια των πληροφοριών τους, με τα τρία τέταρτα αυτών (73%) να συμφωνούν ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες και οι hackers είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για τα δεδομένα τους και τα δύο τρίτα (65%) να διαπιστώνουν πως το κακόβουλο λογισμικό είναι μία απειλή υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, υπάρχει μία ασυμφωνία ανάμεσα στις ανησυχίες των ανθρώπων για την ασφάλεια των δεδομένων τους και στα μέτρα που πρέπει ή δεν πρέπει να ληφθούν από τους ίδιους για να προστατέψουν τα δεδομένα που αγαπούν.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι περίπου μόνο οι μισοί προστατεύουν τις συσκευές τους με κωδικό, με το 53% να χρησιμοποιεί κωδικό στο smartphone του, το 42% στα tablets του και το 48% στους υπολογιστές του. Ακόμα χειρότερα, ένας στους δέκα δεν κάνει τίποτα για να προφυλάξει τα δεδομένα του (19% σε tablets, 10% σε υπολογιστές και 11% σε κινητά). Παρόλο που η απειλή των ψηφιακών εγκληματιών και του κακόβουλου λογισμικού θεωρείται από πολλούς μεγάλος κίνδυνος για τα δεδομένα τους, μόνο το ένα τρίτο διαθέτει μία γενική λύση ασφάλειας εγκατεστημένη στις συσκευές του.

Επιπλέον, υπάρχει μία παρανόηση ανάμεσα στην αντίληψη του χρήστη – και στην πραγματικότητα – για την επιπόλαιη συμπεριφορά, και την επίδραση της στον κίνδυνο για τα δεδομένα. Το 47% παραδέχτηκε ότι η δική του απροσεξία μπορεί να θέσει τα δεδομένα του σε μεγάλο κίνδυνο. Όταν ρωτήθηκαν πως έχασαν τα δεδομένα τους, για μία στις πέντε (19%) υποθέσεις οι χρήστες δήλωσαν ότι τα διέγραψαν οι ίδιοι κατά λάθος. Δεύτερη σε κατάταξη έρχεται η απώλεια δεδομένων λόγω βλάβης της συσκευής (23%).

Αναφορικά με τα δεδομένα που οι άνθρωποι αγαπούν, οι φωτογραφίες και τα βίντεο δηλώνουν ότι είναι τα πιο πολύτιμα και αναντικατάστατα είδη δεδομένων που βρίσκονται αποθηκευμένα σε μια ψηφιακή συσκευή. Αλλά αυτά είναι και το πιο πιθανό να χαθούν από ένα smartphone, με το 44% να δηλώνει πως του έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν, και το ίδιο ισχύει και για το 37% των χρηστών υπολογιστή και για το 30% των χρηστών tablet.

Για να διαφυλάξουν τα πολύτιμα δεδομένα στις συσκευές τους, οι χρήστες μπορούν να λάβουν μια σειρά απλών προφυλάξεων. Με τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων τους στο cloud, μπορούν να τα ανακτήσουν εύκολα από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που εξαφανιστούν από τη συσκευή τους. Η κρυπτογράφηση ευαίσθητων συσκευών και η προστασία συσκευών και εφαρμογών με κωδικό πρόσβασης θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την πρόσβαση σε δεδομένα, σε περίπτωση που μια συσκευή πέσει σε λάθος χέρια. Λύσεις όπως το Kaspersky Password Manager μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία και αποθήκευση ασφαλών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης.

Οι χρήστες θα πρέπει επίσης να ενεργοποιούν συνδέσεις VPN για την προστασία των δεδομένων τους ενώ βρίσκονται σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi. Για να είναι ακόμα πιο ήσυχοι, τα ευαίσθητα δεδομένα μπορούν επίσης να διαγραφούν από απόσταση χρησιμοποιώντας εργαλεία απομακρυσμένης διαχείρισης, σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της συσκευής.

ΠΗΓΗ: PESTAOLA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.