Εμβάθυνση συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος
Η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed αποτελεί ουσιαστικά την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών δήλωσε στον Sky ο καθηγητής του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Διεθνολόγος κ. Γιάννης Στριμπής .
Ο αγωγός θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόκειται για έργο που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και μεσογειακής λεκάνης και αποτελεί το επιστέγασμα της νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
«Η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας στέλνει πολλαπλά μηνύματα όχι μόνο στους πανευρωπαικούς αλλά και στους παγκόσμιους παίκτες. Και μόνο το γεγονός ότι μετά από επτά χρόνια διαλόγου υπήρξε συμφωνία δείχνει την εμβάθυνση μιας τριμερούς περιφερειακής συνεργασίας που είναι πολύ σημαντική . Επίσης ανοίγει και σε άλλα κράτη όπως η Ιταλία η Αίγυπτος το και Λίβανο. Η δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα αφήσει χωρίς επιρροή τη γενικότερη κατάσταση», δήλωσε ο κ. Στριμπής και πρόσθεσε πως θεωρούνται ήδη σίγουρες οι αντιδράσεις από την Τουρκία.
«Ήδη έχουμε δηλώσεις από το ΥΠΕΞ της Τουρκίας που κάνει λόγο για αποτυχία του σχεδίου. Κανείς δεν ξέρει που θα φθάσει και πρακτικά η Τουρκία. Να μην ξεχνάμε πως ο αγωγός θα περάσει και από περιοχές για τις οποίες εγείρει αξιώσεις η γειτονική χώρα. Θα πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσει η Τουρκία αφού θεωρεί πως έχει δικαιώματα και ως προς την όδευση του αγωγού», τόνισε ο κ. Στριμπής και πρόσθεσε πως δεν αποκλείεται η Τουρκία να στείλει πλοία που θα αποκλείσουν την πόντιση του αγωγού στην περιοχή για την οποία έχει αξιώσεις .
Σε οικονομικό επίπεδο, η χώρα μας θα επωφεληθεί από την παραγωγή, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου, ενώ και οι καταναλωτές θα κερδίσουν από τη μείωση του κόστους της ενέργειας.
Κέρδη θα υπάρξουν και στο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς ο EastMed θα διευκολύνει τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων με μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο.
Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού σχεδιάζεται να είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, με δυνατότητα διπλασιασμού της στο μέλλον.
Ο αγωγός θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα καταλήγει -μέσω της Κύπρου & της Ελλάδας- στην Ιταλία.
Θα υπάρξουν αντιδράσεις και από τη Ρωσία!
Ο κ. Στριμπής όμως αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν από τη Ρωσία που επίσης θεωρεί πως θίγεται από τη συμφωνία.
«Μπορεί να έχουμε αντιδράσεις και από τη Ρωσία. Η μείωση άντλησης φυσικού αερίου από Ρωσικές πηγές θα προκαλέσει θέμα. Η συγκεκριμένη χώρα θα αντιμετωπίσει το θέμα με οικονομικά κριτήρια. Αυτό αν δεν υπάρξει κάτι άλλο γιατί μπορεί να τοποθετηθούν και ρωσικά κεφάλαια στην κατασκευή του αγωγού», τόνισε ο κ. Στριμπής.
Ο κ. Στριμπής αναφέρθηκε επίσης και στις έρευνες που έχουν εξαγγελθεί από την Τουρκία στην περιοχή που εγείρει αξιώσεις με την υπογραφή του μνημονίου με τη Λιβύη.
« Δεν έχω ενδείξεις για το αν θα γίνουν έρευνες τον Ιανουάριο. Με βεβαιότητα αναφέρω πως τον τελευταίο καιρό η Τουρκία ότι αναγγέλλει το πραγματοποιεί. Αυτό θα πρέπει να κρατήσουμε. Αυτή είναι η πολιτική της μέχρι τώρα», τόνισε.