Εμφύλιος πόλεμος στη δικαιοσύνη

Γράφει ο Ευπατρίδης,

Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, όταν ο πρωθυπουργός διάλεξε μια πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου να προΐσταται του νομικού του γραφείου, και μάλιστα αμέσως μετά την απόσυρσή της από το σώμα, πολλοί είχαμε διαμαρτυρηθεί καθώς ήταν μια κίνηση σαφέστατα προκλητική για το χώρο της δικαιοσύνης που στην καλύτερη μπορούσε να δημιουργήσει υπόνοιες για την ανεξαρτησία της.

Μια πρώην πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου και επί πολλά χρόνια πρόεδρος της ΕΔΕ, με μεγάλο δίκτυο και γνωριμίες στο χώρο, επιρροή σε δικαστικούς λειτουργούς, ορισμένοι εκ των οποίων όφειλαν σε αυτήν.

Εν ολίγοις μια παρουσία που κάλλιστα μπορούσε να συνεισφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο με τις νομικές της γνώσεις και εμπειρίες αλλά και αθέμιτα, με την κάθε είδους επιρροήτης στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά η Βασιλική Θάνου έχει προκαλέσει πολύ περισσότερα από απλές υπόνοιες για τη δικαστική ανεξαρτησία. Η προβολή της υπόθεσης Novar1s και η σκευωρία πίσω από το στήσιμό της ήταν αποτέλεσμα εμπλοκής πλήθους δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Όχι μόνο αυτών που έχουν ακουστεί αλλά και άλλων, αφανών.

Και όλοι με κάποιο περίεργο τρόπο συνδέονται με την πρώην πρόεδρο.

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΔΕ κατά της εμπλοκής της Βασιλικής Θάνου στην υπόθεση, αλλά και η επίσημη εναντίωση της στη δημόσια παρέμβαση-απειλή της προς τους δικαστικούς λειτουργούς που επιδιώκουν την αφαίρεση της υπόθεσης Novar1s από την κα. Τουλουπακη, δεν έχει προηγούμενο στα δικαστικά χρονικά. Αναλόγως και η δημόσια παρέμβαση δικαστικών λειτουργών, ανοικτά προσκείμενων στη Βασιλική Θάνου, ορισμένοι εκ των οποίων αποτελούν επί χρόνια συνδικαλιστικοί της συνεργάτες, κατά του προεδρείου της ΕΔΕ.

Πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες η δικαστική εξουσία εμπλέκεται τόσο άμεσα σε μια ανοικτή πολιτική διαμάχη, έστω και για ένα ζήτημα διαφθοράς, και πρώτη φορά η ΕΔΕ και οι συνδικαλιστικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της αποκτούν τέτοια δημοσιότητα.

Πρώτη φορά βλέπουμε τόσο ανοικτή κόντρα της ΕΔΕ με μια πρώην πρόεδρο ανωτάτου δικαστηρίου, και πρώτη φορά βλέπουμε λειτουργούς της δικαιοσύνης να αμφισβητούν επώνυμα και δημόσια τους χειρισμούς «συναδέρφων» τους.

Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από την πολιτική ζωή, πράγμα καθόλου αυτονόητο σε άλλες χώρες ακόμα και της γειτονιάς μας, ήταν μια από τις αναμφίβολα θετικές πλευρές της Μεταπολίτευσης. Σήμερα ως αποτέλεσμα των χειρισμών του Αλέξη Τσίπρα έχει δεχτεί τρομερό πλήγμα. Ίσως και ανεπανόρθωτο, καθώς σε τέτοια θέματα είναι να μη γίνει η αρχή.

Ό ασκός του Αιόλου άπαξ και ανοίξει δεν ξανακλεινει.

Εναπόκειται στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης να δείξουν σε όσους επιθυμούν τη χειραγώγηση τους ότι είναι ανεξάρτητοι και δε δέχονται υποδείξεις και απειλές. Η Βασιλική Θάνου έκανε το λάθος να θεωρεί ότι η υποστήριξη τους προς το πρόσωπό της χάριν των οικονομικών τους ζητημάτων τους μετέτρεψε σε προσωπικό της στρατό και μπορεί να τους «πουλά» στον πρωθυπουργό. Ας της υπενθυμίσουν ότι κάνει λάθος.

5 σκέψεις σχετικά με το “Εμφύλιος πόλεμος στη δικαιοσύνη

  • 02/03/2018, 21:42
    Permalink

    Δεν υπαρχει μεγαλυτερη θεσμικη παρεκτροπη,απο το να τοποθετει ενας Πρωθυπουργος την Προεδρο του Αρειου Παγου,στην κομματικη του υπηρεσια.
    Το χειροτερο ειναι να το θεωρουν φυσιολογικο και νομιμο και να κατηγορουν τους αλλους Δικαστες,που ευλογα δυσανασχετουν και διαμαρτυρονται.
    Το επομενο βημα για τον Τσιπρα θα ειναι να ακολουθησει τις πρακτικες Ερντογαν και να αρχισει να φυλακιζει Δικαστες και Εισαγγελεις,σαν επικινδυνους για το καθεστως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ…….

    Σχολιάστε
    • 20/12/2018, 13:26
      Permalink

      Iσως δεν ξέρεις οτι τον Οκτωβριο 2014 εισηχθη υπόθεση στο ΣΤΕ που δικαστηκε σε χρόνο ρεκόρ Ιανουάριο 2015 με απόφαση ότι χανει το εννομο συμφερον οποιος σε διαγωνισμό δεν κατέθεσε πραγματα που ΔΕΝ ζηταει ουτε ο νόμος, ούτε η προκύρυξη, ούτε του ζήτησε κανείς, ούτε ζητούντα ι πουθενα στον κόσμα, αλλα μπορεί να τα χρειαστεί εναλλακτικά η επιτροπή, που παντως μπορούσε να του τα ζητήσει και δεν τα ζήτησε γιατι ήθελε να τον αποκλεισει. Δικηγορος της πλευράς που κερδισε και εβγαλε αυτη την αποφαση -εντελώς αντιθετη με την βασική αρχή της χρηστής διοικησης- ηταν ο νυν προεδρος της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΣΤΕ που εβγαλε αυτη την απόφαση (ηταν κι ο ίδιος στην εν λόγω απόφαση) ηδη από τον Μαρτιο 2015 ανακοινωθηκε οτι με την συνταξιοδοτηση του τον Ιουνιο 2015 θα αναλαμβανε Διευθυντης νομικού γραφειου του ΠτΔ.

      Σχολιάστε
  • 05/03/2018, 14:42
    Permalink

    Μια πρώην πρόεδρος του ΑΠ, στην οποία πολλοί δικαστές ενδεχομένως να “οφείλουν” για προαγωγές, κρίσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα κοκ, με ταυτόχρονη συνδικαλιστική ιδιότητα, που σημαίνει ότι ξέρει πολύ κόσμο, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για έναν πρωθυπουργό.

    Σχολιάστε
  • 20/12/2018, 13:27
    Permalink

    Οπως και ενας πρωην δικαστικός με συνδικαλιστική δράση που ανελαβε υπουργός δικαιοσυνης στην προηγούμενη κυβέρνηση…

    Σχολιάστε
    • 04/01/2019, 09:55
      Permalink

      Με τη διαφορά βέβαια ότι ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος δικαστών και εισαγγελέων δεν είναι αρμόδιος για τις προαγωγές και τις μεταθέσεις τους, και γενικότερα δεν έχει δυνατότητα επηρεασμού τους

      Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.