Το Φινλανδικό μοντέλο

Γράφει ο Απόστολος Τσιμογιάννης, Υποστράτηγος ε.α.

Κρύος ιδρώτας με έλουσε, όταν άκουσα τον πρώην ΥΠΕΞ και νυν ΥΕΘΑ, να ανακοινώνει ότι θα ακολουθήσουμε το Φινλανδικό μοντέλο . Το μυαλό μου πήγε αμέσως σε πιθανή προαλειμμένη απόφαση για Φινλανδοποίηση της Ελλάδας ( στη θέση της Ρωσίας, η Τουρκία).

Βέβαια οι εξελίξεις αντιστρέφουν τους όρους, καθώς η Φινλανδία αποχωρίζεται το προηγούμενο μοντέλο και τη θέση της μάλλον θα πάρει η Ουκρανία, οπότε θα μιλάμε πλέον για «Ουκρανοποίηση».

Η Ελληνική πολιτική φαίνεται να ταιριάζει στους όρους και τις προϋποθέσεις…

Αλλά ας επανέλθουμε στα στρατιωτικά, καθώς ο κ. Δένδιας αναφερόταν στο στρατιωτικό μοντέλο της Φινλανδίας και στην αξιοποίηση των κληρωτών , αλλά και των γυναικών.

Ο προηγούμενος ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλος είχε προκρίνει το Ισραηλινό μοντέλο, που ουδέποτε εφαρμόστηκε, καθώς θα ήταν πολύ σκληρό για τους νεοέλληνες / δες και απαιτητικό, που θα χάλαγε την ρουσφετολογική και όχι μόνο αντιμετώπιση του ζητήματος. Σε άρθρο μου, τότε , είχα επισημάνει συγκεκριμένα ζητήματα.

Δυστυχώς διαπιστώνω ότι και πάλι προβάλλεται η «επικοινωνιακή» ατάκα, «θητεία ευκαιρία».

Αρνούμαι να δεχθώ ότι δεν υπάρχει ΕΛΛΗΝΙΚΟ μοντέλο και τα επιτελεία δεν μπορούν να σχεδιάσουν αυτό που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία, τις απειλές, τις κοινωνικές συνθήκες, τα οικονομικά δεδομένα και βεβαίως το «θέατρο πολέμου», δηλαδή τη Θράκη και το Αιγαίο. Σε όλα τα παραπάνω σημεία υπάρχουν σημαντικές διαφορές με τη Φινλανδία, η οποία σημειωτέον, είναι φιλοτουρκική. Άρα άλλος ένας αντίπαλος εντός του NATO ! Μαζεύονται ήδη πολλοί ! Η μόνη ομοιότητα είναι η ύπαρξη αναθεωρητικού εχθρού στα σύνορά μας.

Ήδη από το 2021, είχε σχεδιαστεί η αναβάθμιση της Εθνοφυλακής, αυτό που τώρα ο κ. Δένδιας, ονομάζει «Στρατό των πολιτών».  Έχετε εκπαιδεύσει συνεπείς πολίτες κύριε Δένδια , ώστε να αποδώσει το σύστημα? Είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια ολιστική διαφοροποίηση και αλλαγή  της νοοτροπίας, της ήσσονος προσπάθειας ?

Όπως αναφέρεται σε εκτενές άρθρο της ιστοσελίδας INTTI.FI των Φινλανδικών ΕΔ , «… η ευθύνη για στρατιωτική θητεία, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ένωση των πολιτών και την ενίσχυση της συνοχής…». Πως θα εμπνεύσετε αυτή την ευθύνη της υποχρέωσης πραγματικής στράτευσης ?

Για όσους θέλουν να μάθουν ορισμένα χρήσιμα για τον τρόπο λειτουργίας των Φινλανδικών ΕΔ ,τον τρόπο σκέψης των κληρωτών, τα σοβαρά καθήκοντα που αναλαμβάνουν, καθώς επίσης την προετοιμασία για συμμετοχή σε κρίσιμες καταστάσεις πολιτικής προστασίας, τους παραπέμπω στο παρακάτω άρθρο: https://www.lawfaremedia.org/article/the-mentality-that-finland-s-mandatory-military-service-brings-to-nato .

Η πρόθεση μεταξύ των Φινλανδών, να υπηρετήσουν ένοπλη – μάχιμη υπηρεσία , αγγίζει ποσοστά άνω του 80%.   Σε παλιότερη έρευνα του Gallup International, που είχε δημοσιευτεί από την ιστοσελίδα HUFFTPOST , το 2019, στο ερώτημα «θα πολεμούσατε για τη πατρίδα σας», η Φινλανδία έρχεται στη πρώτη θέση με ποσοστό 74%, δεύτερη είναι η Τουρκία με 73% και στη πέμπτη θέση η Ελλάδα με 54%. Εκτιμώ ότι το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί πλέον τη τελευταία 5ετία. Αντίστοιχα, Ολλανδία, Γερμανία και Βέλγιο παρουσιάζουν ποσοστά 15-19%. 

Κλείνοντας εκτιμώ ότι οι Έλληνες κληρωτοί θα πρέπει, ξανά, όπως στο παρελθόν, να αναλαμβάνουν κρίσιμες ειδικότητες, που πλέον έχουν αφεθεί στους επαγγελματίες οπλίτες. Έτσι θα επιτευχθεί η πλέον σοβαρή ενασχόλησή τους, θα αποκτήσουν συναίσθηση ευθύνης και πραγματικής συνεισφοράς, ενώ θα αυξηθούν οι δυνατότητες της εφεδρείας, με κρίσιμες ειδικότητες που θα μπορούν να αναπληρώσουν τις όποιες απώλειες μάχης, κάτι που σήμερα είναι προβληματικό.

Πιθανή μείωση του αριθμού των επαγγελματιών, εκτιμώ δεν θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στο ΣΞ. Η συμμετοχή των γυναικών δεν αναμένεται να είναι σημαντική, ενώ θα απαιτηθεί καλλιέργεια εθνικού φρονήματος, ικανού να δώσει το αναγκαίο κίνητρο.

Στους σεβαστούς αρχηγούς, εύχομαι καλή τύχη και ας μου επιτρέψουν να τους συμβουλέψω ότι, ενίοτε απαιτείται μια «δημιουργική απειθαρχία», καθώς αυτοί φέρουν ακεραία την ευθύνη, έναντι του Έθνους, για οποιαδήποτε αποτυχία. Πρόσφατα παραδείγματα υπάρχουν. 

One thought on “Το Φινλανδικό μοντέλο

  • 28/03/2024, 09:51
    Permalink

    Συριζαικο κασελακειο είναι το μοντέλο που μας ταιριάζει.
    Οι αρχηγοί τύπου Αποστολάκη, είναι επίσης αυτοί που μας ταιριάζουν . Οι Αρχηγοί που παίρνουν εντολές από φαντάρους.

    Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.