Ελληνική οικονομία : Οι προϋποθέσεις για ισχυρή ανάπτυξη

Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης

Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μετά το Lock Down και η ενεργοποίηση των χρηματοδοτήσεων του ταμείου ανάκαμψης αποτελούν τους δύο βασικότερους πυλώνες στους οποίους πρόκειται να στηριχτεί η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη για την Ελλάδα στην μετά-covid εποχή.

Αναμφίβολα η ελληνική οικονομία ήταν ένας από τους πάρα πολλούς χαμένους της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19 κυρίως στην διάρκεια του 2020. Όμως ήδη φαίνεται πως θα βρεθεί στην πλευρά των κερδισμένων μέσα στο 2021. Με βασικό όπλο στην  φαρέτρα της για μία ακόμα φορά τον τουρισμό που από μειονέκτημα της περσινής χρονιάς μετατρέπεται ήδη στο μεγάλο πλεονέκτημα της φετινής χρονιάς.

Ταυτόχρονα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να διαμορφώσουν τις συνθήκες για μία νέα αναπτυξιακή δυναμική την επόμενη δεκαετία με το 2022 να αποτελεί την κομβική χρονιά αλλά και το έτος ορόσημο για την αύξηση του ΑΕΠ.

Δίχως άλλο οι διαδοχικές θετικές εκθέσεις επενδυτικών ομίλων και οίκων αξιολόγησης επιβεβαιώνουν την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που φανερώνουν πως η Ελλάδα έχει ήδη διαμορφώσει φανερώνοντας πως η ελληνική οικονομία έχει ήδη διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στην μετά-Covid εποχή.

Ήδη η Commission έχει προχωρήσει στην αναθεώρηση προς το καλύτερο των εκτιμήσεων της για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα συνυπολογίζοντας τις εισροές από το ταμείο ανάκαμψης προβλέποντας ανάπτυξη 4,1% για την φετινή χρονιά και 6% για το 2022. Ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν θετικές προβλέψεις από επενδυτικούς οίκους και καθώς το μεγάλο στοίχημα του τουρισμού φαίνεται πως κερδίζεται.

Όπως ήδη σημείωσε η Wood and Company κινείται σε έναν κύκλο αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης και αύξησης των προβλέψεων για το ΑΕΠ και των εταιρικών κερδών, ενώ υπάρχουν προβλέψεις πως το 2021 η ανάπτυξη πρόκειται να κινηθεί στο 3,6% πριν γνωρίσει μία ακόμα αύξηση πως θα ανέλθει στο 5,3% το 2022.

Η ροπή προς την ισχυρή ανάπτυξη και η αισιοδοξία για τις προοπτικές της χώρας που διακόπηκαν από την πανδημία, αντιστρέφεται και το δυναμικό αφήγημα επιστρέφει.

Οι προϋποθέσεις ισχυρής ανάπτυξης και η αισιοδοξία για τις οικονομικές δυνατότητες εδράζεται σε βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες.

Αναλυτικότερα στο ότι η μακροοικονομική ανάκαμψη μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα λόγω του τουρισμού με το τέλος της πανδημίας και μίας δεκαετίας αποεπένδυσης.

Στο φιλόδοξο πλάνο για την οικονομία με κύριο μοχλό τις χρηματοδοτήσεις του ταμείου ανάκαμψης.

Παράλληλα η φιλική στην επιχειρηματικότητα κυβέρνηση που εστιάζει στην μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Τέλος στο περιβάλλον πολιτικής σταθερότητας που διαμόρφωσε παρά την πανδημία η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη Νέα Δημοκρατία να καταγράφει θεαματικό δημοκοπικό προβάδισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.