Ελλάδα μου αγαπημένη κι’ από μέσα προδομένη!

Γράφει ο Απόστολος Τσιμογιάννης, Υποστράτηγος ε.α

Ξεκίνησαν πρόσφατα οι διερευνητικές συνομιλίες με τη Τουρκική πλευρά σε έδαφος που ανήκε κάποτε στους Έλληνες και που κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, οι Τούρκοι μετέτρεψαν σε Τουρκική πόλη. Τι ειρωνεία, να ζητάνε τώρα τα ρέστα και να φωνάζουν ότι δεν θα αφήσουμε τους Έλληνες να κάνουν το Αιγαίο Ελληνική Θάλασσα!

Η λαϊκή σοφία έχει πολύ σημαντική θέση στην Ελληνική παράδοση και πάντα βρίσκει έδαφος στη πραγματική ζωή. Έτσι λοιπόν πριν από χρόνια, ένας ψαράς στο Έβρο ποταμό, είχε πει σ’ ένα ρεπορτάζ : «Ο Τούρκος δε γίνεται φίλος, όπως ο σκαντζόχοιρος δε μπορεί να γίνει μαξιλάρι»!!!

Θα σταθώ σε, τρία σημεία στα οποία πρέπει να δώσουμε σημασία, χωρίς υπερβολές και παραβλέποντας τις τηλεοπτικές παραφιλολογίες.

Πρώτον, η έναρξη των “διερευνητικών” ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, καθώς η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται. Κέρδος χρόνου και διευκόλυνση των απανταχού φίλων της, που ζητούσαν μια ένδειξη καλής θέλησης, για να την υποστηρίξουν, καθώς οι προηγούμενες κινήσεις του Ερντογάν είχαν ακυρώσει τα όποια επιχειρήματα τους και τους είχαν φέρει σε «δύσκολη» θέση.

Δεύτερον, τίθεται αφελώς και όχι μόνο, από πολλά ΜΜΕ, το ψευτοδίλημμα, ποιος θα φορτωθεί την ευθύνη για τυχόν ναυάγιο στις διερευνητικές συνομιλίες. Πρώτα απ’ όλα διερευνητικές, σημαίνει βολιδοσκόπηση των διαθέσεων του άλλου και τίποτα περισσότερο. Δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε είναι δεσμευτικές. Όταν υπερασπίζεσαι τα δικαιώματά σου και μάλιστα στο πλαίσιο του Διεθνούς δικαίου, ως μια κυρίαρχη χώρα, μέλος όλων των διεθνών οργανισμών, δεν τίθεται ζήτημα ευθύνης. Τελεία και παύλα !!!

Τρίτον, η δήθεν θετική διάθεση της Τουρκίας, που πάντως αυτοαναιρείται από την ίδια, υποκρύπτει μια βαθύτερη στόχευση που θα της επιτρέψει να κινηθεί εκτός συγκεκριμένου πλαισίου. Πρόκειται για τη πρότασή της, που δυστυχώς υποστηρίζεται από Μέρκελ, Μισέλ και Μπορέλ. Την παραλληλίζω με τη αρνητική για το Ελληνικό έθνος συμφωνία Λονδίνου/Ζυρίχης.

Αφορά στη διενέργεια σύσκεψης, υπό την ΕΕ, μεταξύ των χωρών της Αν. Μεσογείου, όπου εκεί θα έχει τη δυνατότητα να ανοίξει τη βεντάλια των απαιτήσεών της, χωρίς δεσμεύσεις από πλαίσια και κανόνες, καθώς θα είναι ένα νέο φόρουμ. Εκεί εκτιμά ότι θα καταφέρει αφ΄ ένός μεν να εντάξει τη ΤΔΒΚ, ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα αφετέρου δε να επισημοποιήσει τις θέσεις της / διαφορές με Ελλάδα και Κύπρο.

Όσον αφορά στη γενικότερη στρατηγική της Ελληνικής κυβέρνησης, εκτιμώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, οι διεθνείς συσχετισμοί έχουν αλλάξει προς όφελός μας και εμείς έχουμε αναπτύξει ένα μεγάλο πλέγμα συμμαχιών. Επισημαίνω ότι όλοι οι σύμμαχοι προσβλέπουν στη δική μας θέληση να δοθεί ένα μάθημα στη Τουρκία και μας υποστηρίζουν παντοιοτρόπως γι’ αυτό. Θα απογοητεύονταν , αν συνέβαινε το αντίθετο.

Κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω μερικά αποφθέγματα του κινέζου στρατηγιστή Σούν Τζού , που έχουν σχέση με τις παρούσες συνθήκες :

• Προσποιήσου ότι είσαι κατώτερος και ενθάρρυνε την αλαζονεία του εχθρού. (Ελλάδα)
• Όταν περικυκλώνεις τον εχθρό, αφηνέ του μια διέξοδο φυγής. (Ελλάδα με σταδιακή επέκταση χωρικών υδάτων)
• Οι ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται καθώς τις αρπάζουμε. (Τουρκία).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.