Εγρήγορση ναι, αλλά ανησυχία όχι για τη ΝΔ

Γράφει ο Βασίλης Βρανάς, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα, σχετικά με ζυμώσεις που εξελίσσονται στο χώρο της Δεξιάς. Συγκεκριμένα, οι φήμες κάνουν λόγο για ίδρυση κόμματος στα δεξιά της ΝΔ. Τα ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του Πάνου Καμμένου, της Κατερίνας Παπακώστα, του Γιώργου Καρατζαφέρη, του Κυριάκου Βελόπουλου, του Φαήλου Κρανιδιώτη και του Τάκη Μπαλτάκου, ενώ φήμες κυκλοφορούν και για άλλα πρώην γαλάζια κυβερνητικά στελέχη. Ενδεικτικό των διαφαινόμενων ζυμώσεων είναι, η πρόσφατη επίσκεψη των Παπακώστα και Κρανιδιώτη στο ΥΠΕΘΑ, για να συνομιλήσουν με τον Πάνο Καμμένο.

Το φερόμενο εγχείρημα έχει ελπίδες; Ναι, έχει. Κινδυνεύει η ΝΔ από αυτό; Όχι, και εξηγούμαι. Κατά πρώτων το εγχείρημα θα είναι βιώσιμο, όπως μαρτυρούν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις όπου, χοντρικά, η συνεργασία ΑΝΕΛ, ΛΑΟΣ και Ελληνική Λύση, επαρκεί για να φέρει έναν αποτέλεσμα κοντά στο 5%. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τους άλλους εν δυνάμει συνεργαζόμενους στο εγχείρημα, ο φορέας ή κόμμα, ή οτιδήποτε ταμπέλα του βάλλουν, θωρακίζει το 5% και έχει βλέψεις και για μεγαλύτερα ποσοστά. Βέβαια, για να γίνει το «πάντρεμα» θα πρέπει όλοι -ανεξαιρέτως – οι εμπλεκόμενο, να ρίξουν νερό στο κρασί τους, καθώς μεταξύ τους υπάρχει ένα όχι και τόσο ανέφελο παρελθόν…

Στο δεύτερο ερώτημα τώρα, η απάντηση είναι αρνητική καθώς, από όσα ακούγονται, το νέο πολιτικό εγχείρημα θα έρθει να καλύψει τα δεξιά της ΝΔ, με έμφαση στην πατριωτική ρητορική και τα εθνικά θέματα τα οποία ταλανίζουν την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Η αιτιολογία τους είναι ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν κάνει έντονη στροφή προς το Κέντρο και δεν ικανοποιούν τη λεγόμενη λαϊκή Δεξιά. Μα αν δεχτούμε την παραπάνω παραδοχή ως δεδομένη, τότε αυτό συνεπάγεται είτε ότι η ΝΔ έχει χάσει προ πολλού τους ψηφοφόρους αυτούς, αφού είναι δυσαρεστημένοι, είτε οι ψηφοφόροι αυτοί παραμένουν ψηφοφόροι της ΝΔ γιατί είναι «πιστοί» στο κόμμα.

Όποια από τις δύο περιπτώσεις και αν ισχύει, τότε αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τα ποσοστά της ΝΔ είναι καθαρά και συμπαγή, και ερμηνεύονται ή α) ως αποδοχή της ατζέντας Μητσοτάκη ή β) εν μέρει αποδοκιμασία της , αλλά παραμονή στο κόμμα για ιδεολογικούς – συναισθηματικούς λόγους. Με άλλα λόγια, ο ψηφοφόρος που ήταν να φύγει έχει φύγει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν και δεν καταγράφεται προ πολλού στα δημοκοπικά ποσοστά της ΝΔ. Διασταλτικά, και αν ακόμα γίνει κάτι στα δεξιά της ΝΔ, αυτό θα έχει μηδενικό ή ελάχιστο αντίκτυπο στο κόμμα.

Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ δεν πρέπει να επαναπαυτεί ως προς την πατριωτική της ρητορική, αλλά ούτε και χρειάζεται να κάνει επίδειξη πατριωτισμού. Ήδη, καθώς φάνηκε και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το κόμμα φτάνει την αυτοδυναμία και παρουσιάζει υψηλό ποσοστό συσπείρωσης, επομένως αυτό φανερώνει αποδοχή και εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Λίγη εγρήγορση βέβαια δεν βλάπτει…

2 σκέψεις σχετικά με το “Εγρήγορση ναι, αλλά ανησυχία όχι για τη ΝΔ

 • 25/04/2018, 18:09
  Permalink

  Ποια είναι κύριε η διαφορά μεταξύ κάποιας υποτιθέμενης Δεξιάς και κάποιου υποτιθέμενου Κέντρου ?

  Σχολιάστε
 • 25/04/2018, 18:11
  Permalink

  Επειδή ότι γνωρίζουμε με τα ονόματα αυτά από την εποχή τη; 1ης Γαλλικής εθνοσυνέλευσης, προφανώς δεν ισχύουν. Περιμένω να δώσετε μία απάντηση.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.