Εδώ ο λύκος, εκεί ο λύκος, παντού ο λύκος

Γράφει ο Κώστας Αγγελάκης, σύμβουλος επιχειρήσεων

Το ότι σε αυτήν τη χώρα χρησιμοποιούνται τα πάντα για πολιτική αντιπαράθεση το έχουμε ήδη καταλάβει και ενίοτε μας διασκεδάζει κιόλας.

Και μας διασκεδάζει γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι ακόμα και για τους ανεμοστρόβιλους της κεντρικής Αμερικής, φταίει ο Κυριάκος, η Μαρέβα και ενίοτε και ο Αντώνης Σαμαράς.

Το ότι η πρακτική του «όχι σε όλα» υποβαθμίζει την ύπαρξή των αντιπολιτευόμενων, και υπενθυμίζει σε όλους το μέγεθος της ανυπαρξίας τους, μάλλον δεν τους περνάει καν από το μυαλό.

Μου θυμίζουν την ιστορία με τον τύπο που φύλαγε τσίλιες για τον κακό τον λύκο. Ο συγκεκριμένος τύπος λοιπόν, παραφύλαγε για να δεί τον κακό τον λύκο και να ενημερώσει τους υπόλοιπους για την άφιξή του. Αστειευόμενος 2-3 φορές έβαλε τις φωνές ότι τάχα είδε τον κακό τον λύκο, για να ανησυχήσει τον κόσμο και να το διασκεδάσει, αλλά πουθενά ο λύκος. Την τέταρτη φορά όμως που εμφανίστηκε ο κακός ο λύκος κανένας δεν τον πίστεψε, καθ ότι είχε χάσει παντελώς την αξιοπιστία του, και το κακό δεν άργησε να γίνει.

Και αυτό συνήθως συμβαίνει, άσχετα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση, με όλες τις αντιπολιτεύσεις, αλλά οι σημερινοί το έχουν παρακάνει.

Λες και η σημερινή αντιπολίτευση ήρθε από παρθενογένεση, και λες και αυτοί δεν κυβέρνησαν ποτέ, και δεδομένου ότι τα περισσότερα προβλήματα στην κοινωνία έρχονται από πολύ μακριά, μάλλον υποτιμούν το διανοητικό επίπεδο του κόσμου και σαφέστατα και την μνήμη του.

Το πιο αστείο είναι ότι χρησιμοποιούνται και οι ίδιες κλισέ προβλεπόμενες εκφράσεις κάθε φορά. «Η κυβέρνηση ανήμπορη να αντιδράσει», «η κοινωνία καταρρέει», «οι αντιδράσεις κορυφώνονται» και άλλα τέτοια.

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης δεν είναι να ετοιμάζει την είσοδό της στην εξουσία, ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτός. Ο ρόλος της είναι να ερευνά και να προτείνει ή να αντιπροτείνει νόμους και μέτρα τα οποία θα βελτιώσουν την ζωή του πολίτη, χωρίς βέβαια αυτά να υποθηκεύουν το μέλλον του.

Ούτε μία σοβαρή πρόταση δεν έχει έρθει στο τραπέζι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που όντως υπάρχουν και ταλαιπωρούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και κυρίως και προφανώς τους πιο ευάλωτους.

Και κατά την γνώμη μου, οι λόγοι που δεν έρχονται σοβαρές προτάσεις είναι δύο.

  1. Φοβούνται την πιθανότητα να έρθουν πράγματι με μία καλή ιδέα, να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και τελικά να πιστωθούν την επιτυχία της εφαρμογής, αυτοί που θα την εφαρμόσουν. Τρέμουν στην ιδέα να δώσουν θέμα στην κυβέρνηση να διευρύνει και άλλο την διαφορά μεταξύ τους.
  2. Δεν έχουν καμία καλή ιδέα, γιατί δεν ασχολούνται σοβαρά με τα προβλήματα, αλλά μόνο πως θα βρουν κάτι μεμπτό, με το οποίο θα κάτσουν απέναντι και θα πετάνε πέτρες, ελπίζοντας να επιταχύνουν την προσδοκώμενη φθορά της εξουσίας, χωρίς καμία ουσιαστική αντιπρόταση. 

Οι πολιτικοί θιασώτες και πρακτικάριοι του «όχι σε όλα» εκ φεύγουν σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, ορμώμενοι από μικροκομματικές και ψηφοθηρικές πρακτικές και εκμεταλλευόμενοι την άγνοια και την αγωνία του κόσμου, όχι για να αποδείξουν ότι αυτοί είναι καλύτεροι, αλλά ότι ο κυρίαρχος αντίπαλος δεν είναι τόσο καλός όσο νομίζουν.

Αν δεν είναι αυτό ο ορισμός της ματαιοδοξίας, δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να είναι.

Η λογική δε που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, ότι ο μόνος στόχος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πως θα τον κερδίσουμε, εμένα με ξεπερνάει. Και η αδυναμία τους να αντιληφθούν ότι ο μόνος που εξυπηρετείται από αυτήν την ρητορική, είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης με ξεπερνάει.

Ο στόχος των αντιπολιτευόμενων θα έπρεπε να είναι οι προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων και αυτές οι προτάσεις να είναι, εκτός από εφικτές, αλλά και καλύτερες από τις πρακτικές της κυβέρνησης.

Βέβαια αν η βουλή των Ελλήνων είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, τότε το βασικό πρόβλημα είναι στην κοινωνία μας και απλώς αντικατοπτρίζεται στο πολιτικό μας σύστημα, το οποίο βέβαια πολιτικό σύστημα στην διάρκεια του χρόνου, είναι υπεύθυνο για την ωριμότητα του εκλογικού σώματος.

Η κότα ή το αυγό λοιπόν είναι πάλι το ερώτημα …. Και όποια και να είναι η απάντηση, η λύση βρίσκεται στον καθρέφτη μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.