Διαζύγιο με την κοινωνία

Γράφει ο Πάνος Αμυράς

Ο Κασσελάκης προτείνει εσωκομματικό σύμφωνο συμβίωσης, αλλά έχει φάει «πόρτα» από τους πολίτες

Το σύμφωνο συμβίωσης που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης προς τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών, δεν έφερε αποτελέσματα.

Το ρήγμα είναι βαθύ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του πολλά ακόμη επεισόδια αποχωρήσεων, παραιτήσεων και διαγραφών.

Αυτό όμως που θα έπρεπε να απασχολεί πρωτίστως τον νεόκοπο πρόεδρο του κόμματος δεν είναι το εσωκομματικό σύμφωνο διαβίωσης, αλλά το διαζύγιο που έχει λάβει από την κοινωνία. Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι έχει χαθεί το «πάτωμα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, η συσπείρωση δεν ξεπερνά το 52%, ενώ χάνει ψηφοφόρους τόσο προς τα αριστερά του όσο και προς το Kέντρο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα», η εκτίμηση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία διαμορφώνεται στο 39%, το ΠΑΣΟΚ πέρασε δεύτερο με 14,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στην τρίτη θέση με 13,8%, ενώ το ΚΚΕ προσεγγίζει το 9,6%. Η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, έχει τη στήριξη σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως ο μοναδικός αρχηγός που μπορεί να προωθήσει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Ο Κασσελάκης έχασε μέσα σε δύο μήνες το σημαντικότερο στοιχείο που πρέπει να έχει ένας πολιτικός αρχηγός, την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα «ποιον πολιτικό εμπιστεύεστε περισσότερο;» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσεται τέταρτος με μόλις 6,7%, όταν για τον πρωθυπουργό το ποσοστό ανέρχεται στο 40,3%, για τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 8,5% και για τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο 7,2%.

Δεν πρέπει να έχει καταγραφεί ξανά τόσο αρνητικό κλίμα για νέο αρχηγό κόμματος, ο οποίος όχι μόνο δεν κατάφερε να προσδώσει θετική δυναμική στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αδυνατεί να συγκρατήσει τις διαρροές προς κάθε κατεύθυνση.

Το πρόβλημα είναι δομικό, σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (46%) κρίνουν αρνητικά τον πρόεδρό τους, ενώ μόνο το 43% έχει θετική γνώμη. Στο σύνολο του δείγματος, δύο στους τρεις ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο Κασσελάκης πηγαίνει χειρότερα από ό,τι περίμεναν και μόνο το 16% πιστεύει ότι είναι καλύτερος των προσδοκιών τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα διχασμένο κόμμα χωρίς ταυτότητα και με έναν αρχηγό που κινείται μεταξύ lifestyle και πολιτικής άγνοιας. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος έφυγε ή βρίσκεται σε αποδρομή, ενώ κανείς από το χώρο του Κέντρου δεν βρίσκει ελκυστικό τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν μάλιστα μαίνεται ο εσωκομματικός εμφύλιος.

Ο Κασσελάκης έχασε την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν είναι εύκολο να την ανακτήσει όσα σύμφωνα συμβίωσης κι αν συνάψει με τους «συντρόφους» του.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.