Δεν ξεχνούμε την Εκατονταετία της Γενοκτονίας

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Ό,τι και να γίνει, δεν ξεχνούμε τη Εκατονταετία της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όσες εσωτερικές διαμάχες και να υπάρχουν δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Η εκατονταετία παραμένει μια τεράστια ευκαιρία να προτείνουμε με έμπρακτο τρόπο την αρχή των εργασιών για την ανακήρυξη των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας.

Με αυτή την πρόταση συνεχίζουμε το έργο του Raphael Lemkin που οδήγησε τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών με την ενσωμάτωση της έννοιας της γενοκτονίας που επινόησε ο ίδιος. Συνεχίζουμε και την πρωτοβουλία της Αρμενίας για την 9η Δεκεμβρίου ως ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων των γενοκτονιών που έγινε αποδεκτή από τα Ηνωμένα Έθνη μετά από ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η πρόταση για τη διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας είναι η συνέχεια της διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Αυτόχθονων Λαών στα Ηνωμένα Έθνη το 2007 διότι και οι γενοκτονημένοι λαοί ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Έτσι έχουμε ένα στρατηγικό μείγμα που καταλήγει στα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας. Και φέτος λόγω της εκατονταετίας είναι η ευκαιρία να προχωρήσουμε ακόμα πιο πέρα αυτήν την ιδέα που αποτελεί τη μεγάλη ενοποίηση των προσεγγίσεων των θυμάτων και των επιζώντων που παλεύουν ενεργά κατά της βαρβαρότητας και των πράξεών της που υποστηρίζονται παθητικά από τις κοινωνίες της λήθης.

Προετοιμαζόμαστε λοιπόν για την 9 Δεκεμβρίου όλο και πιο δυναμικά για να ακουστούν ακόμα περισσότερο τα Δικαιώματα της Ανθρωπότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

http://lygeros.org/articles.php?n=45763&l=gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.