ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιωαννίνων: Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Β. Ήπειρο!

Σε εκτενέστατη ανακοίνωση της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ Ιωαννίνων δεν εκφράζει μόνο τα συλλυπητήρια της χαμό του ΚωνΚωνσταντί Κατσίφα αλλά αναφέρεται και σε μια σειρά βασικών απαιτήσεων όσον αφορά τη διερευνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών

Σύσσωμη η Γραμματεία, τα Συμβούλια Σχολών και όλα τα στελέχη και μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ Ιωαννίνων επιθυμούμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Είθε η μνήμη του να είναι αιωνία.

Όμως η Ύβρις που διαπράχθηκε από τις αλβανικές αρχές, με τη σορό του Κωνσταντίνου να μένει άταφη για 10 ημέρες, και η ασέβεια τόσο στο νεκρό όσο, στο πρόσωπό του, και σε ολόκληρη την Ελληνική Εθνική Μειονότητα (ΕΕΜ) της Αλβανίας, δεν αποκαθίστανται με την επιστροφή της σορού στην οικογένεια και την ταφή.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ Ιωαννίνων, ως η μεγαλύτερη φοιτητική κίνηση της πρωτεύουσας της Ηπείρου, ως οργάνωση η οποία εδώ και 35+ χρόνια βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος του αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕΜ, ως παράταξη η οποία ιστορικά έχει αναδείξει και ακόμα συμπεριέχει πληθώρα στελεχών που γεννήθηκαν η κατάγονται από τη Βόρειο Ήπειρο, δε μπορεί να μένει αμέτοχη.

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε

1.Την αποκατάσταση της μνήμης του Κωνσταντίνου Κατσίφα με την διαλεύκανση της υπόθεσης μέσω της εις βάθος διερεύνησής της από Έλληνες και Διεθνείς εμπειρογνώμονες.

2.Την αυστηρότερη απόδοση τυχόν ποινών/ευθυνών, αναλόγως των αποτελεσμάτων της έρευνας, σε όλους τους ιθύνοντες, από τον χαμηλότερα εώς και τον υψηλότερα ιστάμενο.

3.Τη διερεύνηση, από τη Διεθνή Κοινότητα, των συγχρόνων καταγγελιών των Βορειοηπειρωτών για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

4.Τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων τόσο από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και της Ελλάδος, όσο όμως και από τη Διεθνή Κοινότητα, για την ανάδειξη και τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Αλβανίας, εντός και εκτός των περίφημων “μειονοτικών ζωνών”. Σημειώνουμε πως ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν μόνο τα δικαιώματα στη ζωή και την ασφαλή διαβίωση, αλλά και τα δικαιώματα στην αυτοδιάθεση, την ιδιοκτησία και την ιδιωτικότητα.

5.Την αποκατάσταση, από την Αλβανική Δημοκρατία, όλων των βλαβών, ηθικών και υλικών, που έχουν υποστεί οι Έλληνες της Αλβανίας από το 1917 μέχρι σήμερα από όλα τα καθεστώτα και κυβερνήσεις που έχουν διοικήσει τη χώρα.

Τέλος, καλούμε όλους τους συλλόγους και όλες τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να συμπαραταχθούν μαζί μας στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΕΕΜ, συνυπογράφοντας τα αιτήματά μας.

Με τιμή,
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ Ιωαννίνων

Στη φωτογραφία: Ιωάννινα, 27 Μαρτίου 1983. Στιγμιότυπο από το μεγάλο συλλαλητήριο υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρειο Ήπειρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.