Αποσαφηνίστε την εξάρτηση και το ένστικτο

Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Εκπαιδευτικός – Πολιτισμολόγος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

κ. Πρωθυπουργέ τις έννοιες εξάρτηση και ένστικτο έπρεπε να τις είχατε αποσαφηνίσει.

Μιλήσατε για εξάρτηση των ανθρώπων από τον μισθό τους.

Σας εξηγούμε λοιπόν ως οι απλοί πολίτες που προσεβλήθησαν με τη λέξη εξάρτηση.

Από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος έμπαινε σε σπηλιές να προφυλαχτεί από τις καιρικές συνθήκες και τα ζώα. Ζωγράφιζε με τα χρώματα των λουλουδιών στους τοίχους τα ζώα, για να μπορεί να τα βλέπει και να τα θηρέψει, έτρωγε το κρέας τους, ντυνόταν με το δέρμα τους, άναβε φωτιά πρωτόγονα, για να θερμανθεί και έκανε έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης. Πώς λέγεται αυτός ο αγώνας που έκανε από την αρχή της ύπαρξης του ο άνθρωπος; Λέγεται ένστικτο αυτοσυντήρησης. Χωρίς αυτό το ένστικτο δεν θα υπήρχε ζωή στη Γη.

Όσο εξελίσσεται ο πολιτισμός μας το ένστικτο αυτοσυντήρησης του ατόμου μπορεί να αμβλυνθεί, αλλά δεν εξαλείφεται.

Σήμερα αυτό το ένστικτο το μισο-καλύπτει με τον μισθό του που τις περισσότερες φορές δεν ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες του και τις παραβλέπει. Περιμένει όμως τον μισθό του για να πληρώσει πολλές φορές ενοίκιο, φαγητό πάντα, θέρμανση, ντύσιμο και εκπαίδευση των παιδιών του, αφού κόψει απ αυτά ότι μπορεί. Ξέρετε δεν έχουν μόνο τα παιδιά των πολιτικών ανάγκες, έχουν και τα άλλα, που πολλές φορές η υψηλή νοημοσύνη τους λόγω μη επάρκειας οικονομικών πάει χαμένη, ενώ αναρριχώνται άλλα, από γνωριμίες και οικονομικά δεδομένα, που μπορεί να είναι και κάτω από τον μέσο όρο. (όπως αυτός που μας έκλεισε τις τράπεζες. Είναι πολλοί παρόμοιοι παντού)

Σήμερα στην Ελλάδα ο άνθρωπος ικανοποιεί μερικώς το ένστικτο επιβίωσης και αυτοσυντήρησης. Δε ζει, επιβιώνει. Μερικοί συνάνθρωποι μας δεν επιβιώνουν, αυτοκτονούν για οικονομικούς λόγους. Αυτό γινόταν και επί Τσίπρα γίνεται και τώρα, αλλά τονιζόταν και διογκωνόταν πολύ από τα ΜΜΕ, επί Σαμαρά, που ήταν πολύ λιγότερες, για τους γνωστούς λόγους.

Επειδή λοιπόν οι άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν τα βασικά τους έξοδα αυτοκτονούν, κακώς βέβαια. Αυτό δε συμβαίνει με πολιτικούς που παίρνουν τεράστια δάνεια, για να κάνουν μια ζωή που δεν μπορεί να την κάνει ο μέσος πολίτης που τους πληρώνει. Παίρνουν τεράστια δάνεια και ξέρουν ότι θα τα βγάλουν μέσα από την πολιτική.

Ερώτηση. Πόσο ελεύθεροι μπορεί να είναι μέσα τους και να μη πατρονάρονται με τέτοια εξάρτηση-εδώ πάει η λέξη- από δάνεια;

Το να περιμένει κάποιος να πληρωθεί με ένα μισθό, είναι ένστικτο αυτοσυντήρησης και διαιώνισης του ανθρώπινου είδους.

Τι είναι εξάρτηση;

Η εξάρτηση υποδηλώνεται από την παρουσία τριών τουλάχιστον από τα παρακάτω συμπτωμάτων. Έντονη επιθυμία χρήσης της ουσίας η του τζόγου. Ανάπτυξη ανοχής στη χρήση της ουσίας η τζόγου. Παρουσία στερητικού συνδρόμου με τη μείωση ή τη διακοπή της χρήσης της ουσίας η του τζόγου. Ανάλωση σημαντικού χρόνου γύρω από τη συμπεριφορά χρήσης ουσίας η τζόγου. Εγκατάλειψη σημαντικών δραστηριοτήτων κοινωνικών, επαγγελματικών ή ψυχαγωγικών, λόγω της χρήσης της ουσίας η του τζόγου.

Καλό είναι να έχετε αποσαφηνίσει και διασαφηνίσει αυτές τις έννοιες στο μυαλό σας και να μη προσβάλλετε τους συμπολίτες σας όπως μας αποκαλείτε, (γιατί πολλές φορές χάνετε τις πυξίδες σας και στη διακυβέρνηση και στις λέξεις), εκτός εάν είπατε σκόπιμα τις λέξεις “εξάρτηση από τον μισθό” για να σπείρετε ενοχές στους συμπολίτες σας, οπότε να κόψετε μισθούς χωρίς αντιδράσεις. Είναι και η μέθοδος των ενοχών μια αποτελεσματική μέθοδος για κάνετε αυτά που αποφασίζετε.

Αλήθεια γιατί δεν λέτε Έλληνες/ιδες ποτέ; Οι ίδιοι/ες που είναι στην Ελλάδα 10 χρόνια, λένε με καμάρι ότι είναι Έλληνες. Εσείς γιατί δεν λέτε ποτέ τις λέξεις; Έλληνες, Ελληνίδες και Ελλάδα; Τα πηγμένα καλούπια δεν σπάνε όσο και να το θέλετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.