Αθωώνω Ιησού ή Βαραββά; Απάντησαν Βαραββά (ή Τσίπρα!)

Γράφει η Ελένη Παπουτσή, Εκπαιδευτικός, Πολιτισμολόγος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού

Ο οστρακισμός ήταν μια από τις σκληρές δοκιμασίες στις οποίες υπέβαλλαν οι Αθηναίοι αυτούς που αποκτούσαν φήμη, δόξα, και πολιτική ισχύ και συνεπώς θα ήταν δυνατόν να υποκύψουν στον πειρασμό να καταλύσουν τη δημοκρατία και να εγκαθιδρύσουν τυραννίδα. Η διαδικασία είχε ως εξής. Κάθε πολίτης είχε το δικαίωμα να γράψει επάνω σε ένα όστρακο(έτσι ονομαζόταν το θραύσμα πήλινου σκεύους , εξ ου και τ όνομά της διαδικασίας) το όνομα του ανθρώπου που είχε προταθεί να εξοριστεί. Στη συνέχεια το εναπόθετε σε ένα περιφραγμένο χώρο στην αγορά.

Εκεί οι άρχοντες έκαναν την καταμέτρηση και όποιος είχε τις περισσότερες ψήφους καταδικαζόταν σε 10 έτη εξορία. Ο πολίτης που καταδικαζόταν σε οστρακισμό έπρεπε να εγκαταλείψει την Αθήνα σε δέκα ημέρες και να παραμείνει εξόριστος για δέκα χρόνια. Μετά, μπορούσε να επιστρέψει στην Αθήνα, επειδή στο διάστημα της εξορίας του δεν έχανε ούτε την ιδιότητα του πολίτη ούτε την περιουσία του. Από τους γνωστότερους Αθηναίους που εξορίστηκαν με τον τρόπο αυτό ήταν ο Αριστείδης (482 π.Χ.), ο Θεμιστοκλής (472/1 π.Χ.), ο Κίμων (462/1 π.Χ.) και ο Θουκυδίδης (443/2 π.Χ.).

Σε μια τέτοια ψηφοφορία σταμάτησε ένας αγράμματος Αθηναίος τον Αριστείδη, και χωρίς να τον γνωρίζει του ζήτησε να γράψει επάνω στο όστρακο το όνομα Αριστείδης. Έκπληκτος ο πολιτικός τον ρώτησε, αν ο Αριστείδης του είχε κάνει κακό. Κανένα απάντησε εκείνος, αλλά έχω βαρεθεί να ακούω συνεχώς , ο Δίκαιος ο Δίκαιος……..

Παρόμοια με τα ανωτέρω, τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά βγαίνει απ’ τους πολίτες η καλύτερη των τελευταίων ετών. Τη στιγμή που ψήφιζαν, έλεγαν τα αντίθετα.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό για να μη κάνουμε τα ίδια λάθη; Να βάζουμε τη λογική άσχετα με το τι αισθάνεται κάποιος. Να αναρωτιέται .-Για την πατρίδα πού είναι το λάθος του και τον μισώ τόσο; Γιατί πείθομαι στον άλλον; Γιατί έχω τόσα απωθημένα χωρίς λογική; Και πολλά άλλα.. Το παρελθόν δάσκαλος του μέλλοντος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.