Ας μιλήσουμε για το δημογραφικό

Το ζήτημα της υπογονιμότητας είναι πολύ σοβαρό, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρώπη και ως εκ τούτου δεν προσφέρεται για επιπόλαιες προσεγγίσεις με αφορμή το τουλάχιστον «ατυχές» διαφημιστικό σποτ επιστημονικού συνεδρίου που προγραμματίζεται για τις επόμενες ημέρες.

Γράφει ο Πάνος Αμυράς *

Η υπογονιμότητα δεν αντιμετωπίζεται με προσταγές, ενοχικά σύνδρομα ή στερεότυπα του παρελθόντος, που ανάγκασαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσύρει την αιγίδα της από το συνέδριο, όπως και άλλους κυβερνητικούς φορείς.

Ομως το θέμα είναι υπαρκτό και έστω με αυτό τον τρόπο ήρθε στην επικαιρότητα. Γι’ αυτό πρέπει να αναλυθεί με σκοπό να διαμορφωθεί μια βιώσιμη πολιτική που θα αντιστρέψει την αρνητική δημογραφική εικόνα της χώρας.

Γιατί τα πράγματα δεν είναι καλά. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurobank, που έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για το δημογραφικό, τα επόμενα 50 χρόνια ο ελληνικός πληθυσμός θα μειωθεί κατά 20%, δηλαδή περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη η μείωση δεν θα ξεπεράσει το 5% ενώ στην Τουρκία θα ζουν περίπου 100 εκατομμύρια το 2050.

Και αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Eurobank Φωκίωνα Καραβία, καθώς στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι η γονιμότητα θα αυξηθεί από τα σημερινά επίπεδα του 1,34 παιδιά ανά γυναίκα σε 1,54 παιδιά, δηλαδή στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Εκτός από τη μείωση του πληθυσμού, καθώς τα τελευταία χρόνια οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις, έχουμε και τη γήρανση. Το 1961 μόλις το 8,3% του ελληνικού πληθυσμού ήταν γηραιότερο των 65 ετών, ενώ το 26,2% ήταν νεότερο των 14 ετών. Το 2020 η εικόνα είχε αντιστραφεί πλήρως: Το 22,3% ήταν άνω των 65 ετών και μόλις το 14,2% κάτω των 14.

Απαιτείται, λοιπόν, ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπισθεί η εθνική απειλή του δημογραφικού. Ο κ. Καραβίας προτείνει κίνητρα για την επιστροφή των Ελλήνων της διασποράς, που μόνο την τελευταία δεκαετία αυξήθηκαν κατά 300.000 με 500.000 πολίτες, που ανήκουν κατά βάση σε παραγωγικές ηλικίες.

Η αναβάθμιση της Παιδείας αποτελεί επίσης ένα «κλειδί» για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Εάν η Ελλάδα μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα προσελκύσει φοιτητές από το εξωτερικό και θα δημιουργήσει συνθήκες μόνιμης παραμονής στη χώρα, όπως συμβαίνει με τόσα Ελληνόπουλα που μετά τις σπουδές τους στο εξωτερικό μένουν εκεί βρίσκοντας θέσεις εργασίας ανάλογες με τα προσόντα τους.

Συνολικά χρειάζεται η εφαρμογή μιας ενιαίας στρατηγικής που θα ενισχύει την ευημερία στις οικογένειες και θα προωθεί τη συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Εάν δεν επιλυθεί το δημογραφικό, το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει και η οικονομία θα παγιδευτεί στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της λιτότητας. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει.

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.