Από την επικοινωνία των μηχανών στη συνεννόηση των υπερδομών

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Αν και το μοντέλο της μηχανής του Turing είχε τεράστια διάρκεια για την εξέλιξη της πληροφορικής, η αλλαγή φάσης που έγινε με τις παράλληλες μηχανές προετοίμασε την αλλαγή κύκλου που ήρθε με το βαθύ νευρωνικό δίκτυο. Μπορεί να είχαμε την εντύπωση, τουλάχιστον αρχικά, ότι αυτή η διαφορά δεν θα ήταν ουσιαστική, αλλά στην πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια αντιληφθήκαμε ότι η διαφορά έκανε όντως τη διαφορά.

Οι τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι πρόσφατοι υπολογιστές που λειτουργούν με άνεση και με TPU αποδείχτηκε μέσω του AlphaGo, Master και AlphaZero στον τομέα των πολύπλοκων στρατηγικών παιγνίων όπως είναι το σκάκι, το go και το shogi. Όμως ακόμα κι αν υπάρχουν ανοίγματα στον τομέα της διάγνωσης στην ιατρική, οι περισσότεροι δεν είναι πεπεισμένοι ότι πρόκειται όντως για μια αλλαγή κύκλου. Συνεχίζουν να μιλούν για επικοινωνία των μηχανών αλλά δεν νιώθουν ότι είναι η προετοιμασία για τη συνεννόηση των υπερδομών.

Επίσης δεν φαίνεται να βλέπουν οι περισσότεροι την κατάρρευση των κοινωνικών μοντέλων και την ανάπτυξη ενός ολιστικού μοντέλου που αγγίζει την ίδια της Ανθρωπότητα που θα εξελιχθεί με δύο νοημοσύνες και σίγουρα στη συνέχεια και μία υβριδική. Όμως το μέλλον μας αγγίζει ήδη ακόμα και πριν την εδραίωση των κβαντικών υπολογιστών που θα ενισχύσουν το όλο πλαίσιο μετατρέποντας εκθετικά προβλήματα σε πολυωνυμικά. Ενώ υπάρχουν οι υπερδομές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.