Από τα Μνημόνια στα εμβόλια

Η μετάλλαξη «Δ» επελαύνει στον πλανήτη και στην Ελλάδα. Για μια ακόμη φορά ανατρέπονται όλοι οι σχεδιασμοί των κρατών και των πολιτών. Από τη μια έχει αρχίσει να ανεβαίνει ο αριθμός των εμβολιασμένων, από την άλλη υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που δεν κλείνουν το ραντεβού με την ανοσία.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΚΑΠΟΙΟΙ εξ αυτών είναι σκεπτικιστές και περιμένουν. Βέβαια, είναι λίγο δυσνόητο το τι ακριβώς περιμένουν.

ΝΑ δουν τι θα πάθουμε όλοι όσοι έχουμε κάνει εμβόλιο; Αν υπήρχε κάτι τόσο επικίνδυνο, θα το είχαν διαπιστώσει ύστερα από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμούς. Να δουν μπας και ξεμπερδέψουμε με την πανδημία και δεν χρειαστεί, τελικά, να κάνουν εμβόλιο; Μπορεί να σκέφτονταν κάτι τέτοιο, αλλά τώρα, με την έκρηξη των μεταλλάξεων, πάει και αυτό το σενάριο.

ΕΤΣΙ, περιμένοντας το… άγνωστο διακινδυνεύουν όχι μόνο να κολλήσουν κορονοϊό, αλλά και να νοσήσουν βαριά. Μακάρι στο αμέσως επόμενο διάστημα να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

ΥΠΑΡΧΕΙ, όμως, και ένα άλλο κομμάτι της κοινωνίας: οι αρνητές.

Η άρνησή τους ήταν αναμενόμενη. Δεν αφορά μόνο στα εμβόλια. Δεν αφορά μόνο στο ότι αμφισβητούν ακόμα και την ύπαρξη της πανδημίας.

ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ τα πάντα. Αρνούνται όσα συμβαίνουν γύρω τους καθημερινά. Αρνούνται την πραγματικότητα. Πάντοτε «βλέπουν» και «γνωρίζουν» τι κρύβεται από πίσω. Είναι οι «έξυπνοι». Διαλαλούν ότι κατέχουν την «απόλυτη αλήθεια».

ΤΑ ίδια έγιναν και στη δεκαετία της χρεοκοπίας και των Μνημονίων. Οι αρνητές θεωρούσαν πως δεν είχε χρεοκοπήσει η χώρα. Πίστευαν ότι απλώς ξύπνησαν μια μέρα οι Ευρωπαίοι και συνωμότησαν κατά της Ελλάδας για να μας πάρουν τα «ασημικά του Δημοσίου», τα σπίτια μας και τα… παιδιά μας. Πως έβαλαν τον Γεωργίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. να «μαγειρέψει» τα στατιστικά και να «στήσει» τη χρεοκοπία. Ηταν αρκετοί από τους αρνητές που κραύγαζαν «προδότες κουφάλες έρχονται κρεμάλες» στις πλατείες των Αγανακτισμένων. Γιατί, ως γνωστόν, οι αρνητές υποδύονται και τους «δικαστές».

ΕΧΕΙ ανοίξει, λοιπόν, η συζήτηση για την τακτική της πολιτείας απέναντι σε σκεπτικιστές και αρνητές για το ζήτημα του εμβολιασμού. Πολλοί ισχυρίζονται πως δεν πρέπει να υπάρξει πόλωση. Πως με «χάιδεμα» μπορεί να μεταπειστούν. Πως κινδυνεύουμε από διχασμό.

ΟΙ σκεπτικιστές μπορεί να κατανοήσουν σύντομα και να αποφασίσουν να εμβολιαστούν.

ΟΙ αρνητές δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξουν γνώμη. Εκείνοι είναι που επενδύουν στο διχασμό καθημερινά και με οποιαδήποτε αφορμή, όχι μόνο για τα εμβόλια. Εκείνοι είναι που με ακραίες εκφράσεις, είτε πολακισμού είτε χρυσαυγιτισμού, πολώνουν το κλίμα.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.