Αντώνης Σαμαράς: Μέχρι τέλους για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά τέτοια σκευωρία! (βίντεο)

Γράφει η Μαρία Χνδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Κρυστάλλινη, κατατοπιστική και  άκρως αποκαλυπτική, για όσα συνέβησαν στην υπόθεση Novartis που συγκλόνισε την πολιτική σκηνή της χώρας ήταν η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, κατά την παρουσίαση του βιβλίου  του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κ. Ανδρέα Λοβέρδου που φέρει τον τίτλο « Απόπειρα Δολοφονίας».

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε διαδικτυακά και διοργανώθηκε από τις εκδόσεις ν Ίνδικτος την  Τρίτη 15 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00. Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο κ. Αντώνης Σαμαράς και επίσης  ο πρώην  πρωθυπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος

«Έβλεπα στις τηλεοράσεις διαφόρους να λένε συκοφαντικές κουταμάρες, άκουγα να αρθρώνονται επιχειρήματα της συμφοράς με περισπούδαστο ύφος -χαρακτηριστικά στη Βουλή, ένας από αυτούς ούρλιαζε «επαϊόντως»-, διαπίστωνα πως οι πανάθλιες και πανάσχετες συκοφαντίες των ψευδομαρτύρων λανσάρονταν ως επιχειρήματα, ένιωθα πως επιχειρούσαν να σπιλώσουν το έργο μου στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας όπου έδωσα τα πάντα, κάνοντας μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται ακόμη και θα εφαρμόζονται για χρόνια, καταλάβαινα πως επιχειρούν να με δολοφονήσουν κι άρχισα να ζητώ εκδίκηση», έγραψε  ο κ.Ανδρέας Λοβέρδος εξηγώντας στους αναγνώστες τους λόγους που έγραψε το βιβλίο.

«To βιβλίο αποτελεί αποτύπωση των βιωμάτων ενός πολιτικού που πριν από τρία χρόνια αντιμετώπισε μαζί με άλλους εννέα συναδέλφους του ένα μεθοδευμένο σχέδιο προσωπικής ηθικής και πολιτικής εξόντωσης. Δεν πρόκειται για μυθιστορία, αλλά για γεγονότα. Και οι χαρακτήρες οι οποίοι αποτελούν τους ήρωες,  δεν είναι φανταστικοί . Είναι κάποια από τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη διακυβέρνηση του τόπου την περίοδο 2015 -2019 και οι φίλοι τους. Ξεκινώ αμέσως δίνοντας το λόγο στον κ. Αντώνη Σαμαρά», είπε προλογίζοντας την εκδήλωση ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Ανατομία της κατάντιας μιας ολόκληρης εποχής

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του για το βιβλίο του κ. Ανδρέα Λοβέρδου χαρακτηρίζοντας το ως ανατομία της κατάντιας μιας  ολόκληρης εποχής.

«Το βιβλίο του φίλου Ανδρέα Λοβέρδου είναι ανατομία της κατάντιας μιας ολόκληρης εποχής. Είναι ένα πολιτικό θρίλερ. Ένα δραματικό ψυχογράφημα. Μια πραγματεία  δικαίου για τα αδιέξοδα της δημοκρατίας και ως αυτά αίρονται.  Είναι  μια προσωπική κατάθεση αγωνίας. Είναι όλα αυτά μαζί.  Έντονα αφηγηματικό για να προσεγγίσει το μέσο αναγνώστη σε προσωπικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Η αφήγηση όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός,  μετατρέπεται σε ανάλυση του πολιτικού αδιέξοδου μπροστά στο οποίο βρέθηκε η χώρα.

«Η αφήγηση μετατρέπεται σε ανάλυση του πολιτικού αδιέξοδου, μπροστά στο οποίο βρέθηκε η χώρα. Αδιέξοδο που οδήγησε σε μια σκευωρία, χωρίς προηγούμενο. Μια σκευωρία που ο ίδιος ο συγγραφέας υπήρξε ένα από τα βασικά θύματα της. Έτσι η αφήγηση βήμα βήμα, μετατρέπεται, σε ψυχογράφημα του εαυτού του όπου πέρα από τα γεγονότα που ξετυλίγονται και το θεσμικό πλαίσιο που αναλύεται, αναδεικνύονται και τα προσωπικά συναισθήματα. Η έκπληξη αρχικά.  Η άρνηση να πιστέψει το μέγεθος της σκευωρίας.  Η οργή στη συνέχεια και η προσπάθεια να την τιθασεύσει.  Τέλος η αποφασιστικότητα, να αγωνιστεί για να ανατρέψει όσα στήθηκαν σε βάρος του.  Οι απογοητεύσεις που δοκίμασε από όσους τον πρόδωσαν, οι ελπίδες που ένιωσε από όσους του στάθηκαν, η ικανοποίηση για την κατάρρευση της σκευωρίας. Και η πικρή γεύση που μένει ακόμα  αφού η πλήρης δικαίωση πλησιάζει αλλά ακόμη δεν έχει  έρθει», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε πως τα γεγονότα που παρουσιάζονται είναι λίγο πολύ γνωστά σε πολλούς.

Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά  κάτι τέτοιο, όχι για  μας αλλά για τη χώρα

Ακολούθως ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως όσα η ανάλυση των γεγονότων της εποχής εκείνης βοηθάει ώστε να μάθουν άπαντες   όσα έγιναν τότε και να μην τα σκεπάσει η λήθη.  Οι πάντες μπορούν να  καταλάβουν τι συνέβη και κυρίως γιατί. Όσο για το ψυχογράφημα μπορούν όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς να το κατανοήσουν εις βάθος μόνο εκείνοι που υπήρξαν και οι ίδιοι θύματα.

Η φράση του κ. Σαμαρα, « να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά κάτι τέτοιο όχι για μας αλλά για τη χώρα» φανερώνει αν μη τι άλλο έναν άνθρωπο που αγαπά βαθιά τη χώρα του και επιδιώκει το καλό της και το καλό όσων ζουν σε αυτή.

«Και με το να παρουσιάζονται έτσι αναλυτικά σε ένα βιβλίο βοηθάει ώστε να γίνουν κτήμα πολλών περισσότερων για να μην σκεπάσει η λήθη.Το πλαίσιο πολιτικό  και θεσμικό μέσα στο οποίο τοποθετούνται τα γεγονότα είναι εξαιρετικά διεισδυτικό, για να καταλάβουν οι πάντες όχι μόνο τι συνέβη αλλά και γιατί συνέβη.Το ψυχογράφημα όμως, είναι κάτι που μπορούν να το αντιληφθούν πλήρως μόνο όσοι υπήρξαν θύματα αυτής της σκευωρίας.  Τα ίδια νιώσαμε όλοι. Ίσως τα διαχειριστήκαμε κάπως διαφορετικά αλλά τις ίδιες πληγές μας άφησαν.Και την ίδια αποφασιστικότητα, σφυρηλάτησαν στη συνείδηση μας. Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά  κάτι τέτοιο. Όχι για  μας αλλά για τη χώρα. Και για μας ειδικά ισχύει εκείνο το παλιό ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει δυνατότερο», ανέφερε.

Μακάρι να είχα δέκα Παπασταύρου

Ο κ. Σαμαράς αναφέρεται επίσης στη συσχέτιση που κάνει ο συγγραφέας του βιβλίου ανάμεσα στη σκευωρία Novartis, και την αντίστοιχη σκευωρία, σε βάρος  Παπασταύρου Μιωνή, που προηγήθηκε τον Αύγουστο Σεπτέμβριο του 2015 και την μεθοδολογία που όπως είπε ακολουθήθηκε.

«Από τα γεγονότα που παραθέτει ο Ανδρέας θα απομονώσω μόνον ένα. Τη συσχέτιση που πολύ σωστά κάνει ανάμεσα στη σκευωρία Novartis, και την αντίστοιχη σκευωρία, σε βάρος  Παπασταύρου Μιωνή, που προηγήθηκε τον Αύγουστο Σεπτέμβριο του 2015.Και που αποτέλεσε την πρόβα τζενεράλε για να στηθεί η πολύ μεγαλύτερη για τη Novartis, δύο χρόνια αργότερα. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και στις δύο περιπτώσεις είναι ανατριχιαστικά  παρόμοια. Τα πρόσωπα που ανέλαβαν να τη φέρουν σε πέρας είναι τα ίδια ακριβώς. Οι επιδιώξεις αντίστοιχες. Και είναι σημαντικό που το καταθέτει αυτό και το  υπογραμμίζει συνεχώς ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από το κόμμα. Όταν άρχισαν να κατηγορούν το Σταύρο Παπασταύρου πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και αμέσως μετά, είπα τότε στη Βουλή « Μακάρι να είχα δέκα Παπασταύρου. Πολλοί τότε ξαφνιάστηκαν με εκείνη τη δήλωση μου.Κανείς μας δεν ήξερε τότε τι θα ακολουθήσει. Κανείς δεν ήξερε ακόμη τι θα στηθεί στη συνέχεια. Κανείς δεν γνώριζε ότι όλοι μας θα μπαίναμε στο στόχαστρο», τόνισε.

Έπρεπε να εξηγούμε στον κόσμο τα… απίστευτα

Ο κ. Σαμαράς όντας και ο ίδιος θύμα στην υπόθεση Novartis αναφέρεται στο πως το  βίωσε όλο αυτό όπως και όσοι είχαν την ίδια τύχη με εκείνον. Αναφέρθηκε στα όσα αντιμετώπισε.

«Αλλά όταν κάποιος πέφτει θύμα συκοφαντίας τον υπερασπίζεσαι. Γιατί αργότερα μπορεί να πέσεις και εσύ ο ίδιος θύμα σκευωρίας.  Από τα συναισθήματα και για την ακρίβεια από την ατελείωτη εναλλαγή συναισθημάτων είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς. Θα σταθώ μόνο  στην έκπληξη που ομολογεί ο ίδιος ο Ανδρέας.  Στην αρχή αρνιόταν να πιστέψει και ο ίδιος τι στηνόταν εναντίον  του. Εναντίων μας. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει για όλους μας.Αν και ήταν πολλά τα σημάδια για εκείνος και για όλους μας ήταν αδύνατο να φανταστούμε τι σχεδίαζαν και τι εκτελούσαν.Αδύνατο γιατί κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Αδύνατο γιατί ήταν  πέρα για πέρα παράλογο. Προσπαθούσαν να εμπλέξουν σε ένα σκάνδαλο με εταιρείες φαντάσματα σαν να ήθελαν να μας τιμωρήσουν ακριβώς για αυτό. Αδύνατο τέλος, γιατί ήταν τόσο κακοστημένο τόσο βλακώδες, τόσο  κατά παραβίαση τόσο της ποινικής δικονομίας και του Συντάγματος. Η συμμορία ξεκίνησε ως συμμορία με όμικρον  ως ομάδα συνωμοτών κατά του πολιτεύματος με τα άνομα σχέδια τους. Γιατί αυτό έχει τη σημασία του. Γιατί απλούστατα  κανείς μας δεν ξεκίνησε βλέποντας τους σκευωρούς ως εχθρούς. Πολιτικούς αντιπάλους, ναι τους βλέπαμε. Εχθρούς όχι.  Και αν σήμερα θεωρούμε και θέλουμε την  τιμωρία τους,  είναι γιατί  και εμείς οι ίδιοι δεν πιστεύαμε αρχικά ότι μπορούσε να στηθεί μια τέτοια σκευωρία κατά αθώων. Για σκεφθείτε όμως τι περάσαμε. Να έχουμε κάνει τέτοιον αγώνα σε πολύ δύσκολες συνθήκες για να σωθεί η χώρα από τα χειρότερα. Και για να μπορέσουμε να περάσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Και να σου έρχονται μετά άνθρωποι που μας αγαπάνε την οικογένεια μας, ή άνθρωποι που μας ξέρουν και  μας εκτιμούν από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να μας ρωτούν τι είναι αυτές οι κατηγορίες περί   διαφθοράς. Και να πρέπει εμείς τότε να τους εξηγήσουμε τα απίστευτα. Αυτά που και εμείς οι ίδιοι δεν μπορούσαμε καλά καλά να πιστέψουμε.  Για σκεφθείτε λοιπόν τι περάσαμε!», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφοντας όσα βίωσε όσα αντιμετώπισε στον Γολγοθά που τον ανάγκασαν να ανέβει…

Στην πολιτική οι αληθινές και στέρεες συμμαχίες γίνονται ανάμεσα σε ανθρώπους που επιχειρούν τομές

Ο κ.Σαμαράς ευχαρίστησε τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο για το βιβλίο που έγραψε και αποτελεί όπως είπε, κατάθεση κυρίως για όσα έγραψε και τον τρόπο με τον οποίο τα παρουσίασε.

Στον επίλογο της ομιλίας του ο κ Σαμαράς, δείχνει για ακόμη μια αφορά την ποιότητα του, ως ανθρώπου και  ως πολιτικού καθώς το ήθος του υπογραμμίζοντας, πως στην πολιτική οι αληθινές και στέρεες συμμαχίες γίνονται ανάμεσα σε ανθρώπους που επιχειρούν τομές, δύσκολες μεταρρυθμίσεις με μεγάλες αντιστάσεις απέναντι.

Δείχνει όμως , με δύο λέξεις,  την σταθερότητα και την επιμονή που χρειάζεται σε αυτή την  υπόθεση  με στόχο όπως είπε να τιμωρηθούν  όλοι οι ένοχοι. Μέχρι τέλους .

« Θέλω να ευχαριστήσω τον Ανδρέα Λοβέρδο  και για  όσα είχε την καλοσύνη να γράψει για μένα. Δεν  προερχόμαστε από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Αλλά στην πολιτική οι αληθινές και στέρεες συμμαχίες γίνονται ανάμεσα σε ανθρώπους που επιχειρούν τομές, δύσκολες μεταρρυθμίσεις με μεγάλες αντιστάσεις απέναντι. Ο κοινός αγώνας κτίζει συμμαχίες. Και αυτό αφορά και τον Ανδρέα Λοβέρδο ασφαλώς αλλά και τον φίλο Βαγγέλη Βενιζέλο. Ήρθαμε κοντά γιατί αγωνιστήκαμε από κοινού  για τον ίδιο σκοπό για την πατρίδα , ενάντια σε κοινούς αντιπάλους. Και  μας έβαλαν στο ίδιο στόχαστρο οι ίδιοι σκευωροί  Καταρρίψαμε τη σκευωρία σε βάρος μας. Τώρα μένει να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Όλοι οι ένοχοι. Για να μην επαναληφθεί ποτέ, τέτοια σκευωρία. Μέχρι τέλους. Σας ευχαριστώ πολύ».

Τον κ. Σαμαρά ευχαρίστησε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος υπογραμμίζοντας πως με τον πρώην πρωθυπουργό τον ενώνει σε αυτόν τον κοινό αγώνα μια λέξη ή μάλλον  δύο. «Μέχρι τέλους»

Ακολουθεί το βίντεο της τοποθέτησης του Αντώνη Σαμαρά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.