Εκκαθάριση και λύση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς «σφραγίδες»!

Γράφει η Μαρία Χονδρογιάννη, Δημοσιογράφος

Στις προσπάθειες που γίνονται για να στηριχθούν οι παραγωγοί που έχουν πληγεί από την πανδημία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Notosnews και την  «Απογευματινή Ενημέρωση» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης.

Ο υπουργός όμως αναφέρθηκε και στις αποφάσεις που έχει λάβει για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Όπως τόνισε όσοι  είναι σε αδράνεια θα εκκαθαριστούν και θα διαγραφούν από τα μητρώα. Ταυτόχρονα ανοίγει και το μεγάλο κεφάλαιο των οφειλών τους.

«Κάνουμε στοχευμένες κινήσεις. Εντοπίζουμε τομείς που επλήγησαν  από τα περιοριστικά μέτρα που πήραμε για την πανδημία και στηρίζουμε. Οι ανθοπαραγωγοί μας θα στηριχθούν με 11 εκατομμύρια. Το ίδιο και οι αλιείς μας. Τα αλιεύματα διακινούνται και καταναλώνονται μέσω εστίασης που όμως ήταν  κλειστή. Αποτέλεσμα ήταν  να υποστούν πίεση οι αλιείς. Σύντομα θα  υπογραφεί απόφαση για τη διάθεση 15 εκατομμυρίων για τους παράκτιους αλιείς. Μόλις διευθετηθούν  κάποιες λεπτομέρειες θα δοθούν ενισχύσεις στη μέση αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες.  Εδώ δεν δίνουμε επιδόματα αλλά στήριξη οικονομική στους  παραγωγούς μας . Υπάρχουν συνδυαστικά κριτήρια που στόχο έχουν να ενισχύσουν πραγματικά τους ασχολούμενους με τον πρωτογενή τομέα», δήλωσε ο κ. Βορίδης.

Σε ερώτηση σχετικά με τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε από τις νομαρχιακές επιτροπές Νοτίου και Βορείου Συγκροτήματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη στήριξη των παραγωγών από την κυβέρνηση ο κ. Βορίδης δήλωσε:

«Οι ανθοπαραγωγοί δεν είναι γεωργοί ; Οι βαμβακοπαραγωγοί στον Έβρο; Τα θερμοκήπια στην Κρήτη ; Οι οινοποιοί δεν είναι γεωργοί μεν  αλλά είναι πολύ στενά συνδεδεμένοι με την αμπελοκαλλιέργεια. Οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών δεν είναι γεωργοί που πρόκειται να λάβουν γύρω στα 12 εκατομμύρια  επειδή είχαν αποκλειστεί από τις πωλήσεις; Μέσα στην εβδομάδα θα υπογραφή απόφαση και  για τους κτηνοτρόφους.  Υπάρχει μέριμνα για κάθε κλάδο που πλήττεται. Αρνούμαι όμως να προχωρήσω σε μια οριζόντια λογική περί ενισχύσεων που θέλει ενισχύσεις σε αυτούς επλήγησαν και σε εκείνους που δεν έπαθαν ζημιά από την πανδημία. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Όσο για το αν απορροφηθούν και πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Βορίδης δήλωσε πως οι ενισχύσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

«Η μια  κατηγορία είναι  οι λεγόμενες ενισχύσεις ήσσονος σημασίας. Είναι πόροι  από τον κρατικό προϋπολογισμό και δίνονται με απλή γνωστοποίηση προς την ΕΕ. Υπάρχουν ακόμη  τα 150 εκατομμύρια για τα οποία μίλησε ο πρωθυπουργός και τα έχει δεσμεύσει υπέρ του  πρωτογενούς τομέα.  Αυτά τα κονδύλια  δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό χρειάζονται έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπάρχουν και 100 εκατομμύρια από το πρόγραμμα αλιείας.  Ήταν δεσμευμένα χρήματα αυτά  . Μας δόθηκε η δυνατότητα να τα μετακινήσουμε από μέτρα χαμηλής απορροφητικότητας σε μέτρα στήριξης των παραγωγών μας», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Εκκαθάριση των συνεταιρισμών που είναι σε αδράνεια

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε όμως στο ξεκαθάρισμα των αγροτικών συνεταιρισμών και στην περιοχή μας.

«Έχουμε ψηφίσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο. Δίνουμε τη δυνατότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα να κάνει τις επιλογές του και να διαμορφώσει τον τρόπο εργασίας του εγκρίνοντας όπως νομίζει τα καταστατικά του.  Σε ότι αφορά τους συνεταιρισμούς που είναι σε κατάσταση αδράνειας και δεν είναι λίγοι  αλλά φθάνουν τους 6.000  σε όλη τη χώρα, έχω δώσει εντολή εκκαθαρίσεως τους  και διαγραφής τους από τα μητρώα. Στόχος να μας μείνουν οι πραγματικά ενεργοί συνεταιρισμοί που θα καταρτίσουν βιώσιμα σχέδια οικονομικής  λειτουργίας. Εδώ ανοίγει όμως και  μεγάλη συζήτηση που αφορά το τραπεζικό σύστημα και την  ΤτΕ και αφορά  τη χρηματοδότηση αλλά και τις οφειλές των συνεταιρισμών. Έχουμε διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο»,τόνισε.

Σε ερώτηση για το χρόνο που θα απαιτηθεί για την εκκαθάριση των αγροτικών συνεταιρισμών ο κ. Βορίδης απάντησε πως σε επίπεδο μεθοδολογίας η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

«Το να προχωρήσουμε σε λύση των συνεταιρισμών χρειάζεται περισσότερη σκέψη και εμβάθυνση σε επίπεδο νομοθεσίας. «Είναι κάτι που εξετάζουμε τώρα . Θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε», τόνισε.

Όσο για τη νέα ΚΑΠ η διαδικασία όπως τόνισε ο υπουργός δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Στο βαθμό που δεν κλείνει το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την Ευρώπη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη νέα ΚΑΠ . Αφού δηλαδή δεν καθορίζονται οι βασικοί στόχοι στα διάφορα επιμέρους σημεία του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού δεν κλείνει το ζήτημα. Είναι θέματα που μένουν ανοικτά  γιατί η ΕΕ πρέπει να  καταλήξει στον προυπολογισμό που πρέπει να καταρτίσει. Έχει δοθεί παράταση ενός έτους. Η θέση της Ελλάδος  είναι πως χρειάζεται τουλάχιστον μια διετία», τόνισε.

Η Τουρκία ανοίγει πολλά μέτωπα…

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στις προκλήσεις από την γειτονική χώρα Τουρκία

«Η  Τουρκία είναι μια χώρα που έχει αναδιατάξει πλήρως τις στρατηγικές της προτεραιότητες. Επιθυμούσε να είναι μέλος της  ΕΕ αλλά εγκατέλειψε πλήρως το στόχο. Η διάθεση της  τώρα είναι να καταστεί υπερδύναμη που θα ρυθμίζει θέματα σε μια περιοχή στην οποία  εκτιμά πως έχει δικαιώματα. Στα πλαίσια αυτά έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και απλώνει τα πόδια της περισσότερο από όσο αντέχει. Αυτή είναι  μια στρατηγική έντασης και δημιουργεί πολλαπλές προστριβές που μας αφορούν και μας ενδιαφέρουν», τόνισε.

Να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία

Στο μεταναστευτικό όπως είπε ο κ.Βορίδης οι σχεδιασμοί της Τουρκίας κατέπεσαν χάρη στην αποφασιστική στάση του πρωθυπουργού.
« Η προκλητικότητα δεν σταματά και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά την εθνική μας κυριαρχία σε περίπτωση που έχουμε μια κλιμάκωση η οποία δεν σταματά στα λόγια»,δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.