Ή ανήκουμε στα κράτη της συνθήκης Σένγκεν η όχι. Ολίγον από Σένγκεν δεν γίνεται….

Γράφει ο Θεόφιλος Νικολαΐδης, Επιχειρηματίας

Γνωστή η ιστορία που δημιουργήθηκε αυτές τις μέρες στα αεροδρόμια της Γερμανίας με τους ταξιδιώτες που έρχονται από Ελλάδα. Οι Γερμανοί ισχυρίζονται πως αναγκάζονται να πάρουν αυτά τα μέτρα γιατί έχουν διαπιστώσει πως πέρασαν από τα αεροδρόμια τους 1000 παράνομοι μετανάστες προερχόμενοι από την Ελλάδα γιατί η Ελλάδα δεν ελέγχει τα σύνορα της όπως έχει υποχρέωση. Σύμφωνα με την συνθήκη Σένγκεν, ο έλεγχος γίνεται στην πρώτη είσοδο κράτους που ανήκει σε αυτήν την ομάδα κρατών και μετά η μετακίνηση στα άλλα κράτη γίνεται χωρίς άλλο έλεγχο. Κανονικά δηλαδή, αφού η Ελλάδα τους έχει ελέγξει, οι ταξιδιώτες ταξιδεύουν ανάμεσα στα κράτη της Συνθήκης όπως ταξιδεύουμε εμείς από την Αθήνα στην Λάρισα.

Η όλη κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πού σοβαρή γιατί σημαίνει πως οι άλλοι δεν μας εμπιστεύονται και πιθανώς να έχουν δίκιο γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι ξύπνησαν ένα πρωί και έτσι αναίτια μπήκαν σε όλες αυτές τις διαδικασίες που και για αυτούς είναι επίπονες.  Σε πρώτη φάση πρέπει να συζητήσουμε με τους Γερμανούς και να βρούμε λύση. Να εντατικοποιήσουμε τους ελέγχους στα Ελληνικά αεροδρόμια πριν μπουν οι επιβάτες στα αεροπλάνα για Γερμανία η άλλο τι που θα δώσει μια διέξοδο σε αυτό το θέμα γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει επί πολύ.

Από την άλλη όμως η Γερμανία με την στάση της θέτει την Ελλάδα, έστω και προσωρινά εκτός Σένγκεν. Άρα οι προερχόμενοι από την Γερμανία ταξιδιώτες, δεν έρχονται σε ένα κράτος  που ανήκει σε αυτήν την ομάδα κρατών και άρα πρέπει να ελέγχονται όπως όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες. Για όσο διάστημα οι Γερμανοί μας θέτουν σε αυτήν την καραντίνα, πρέπει και αυτοί στα Ελληνικά αεροδρόμια να περνάνε από έλεγχο διαβατηρίων όπως περνάνε οι ταξιδιώτες από όλα τα κράτη που δεν ανήκουν στα κράτη αυτής της Συνθήκης.

Η Ελληνική Κυβέρνηση πολύ κακώς δεν έχει εφαρμόσει τα παραπάνω, δείχνοντας εκτός από μία ενοχή και μία απαράδεκτη υποτέλεια στους Γερμανούς.  Η άποψη μου είναι πως άμεσα πρέπει να θεωρήσει τους Γερμανούς ταξιδιώτες ως προερχόμενους από τρίτες χώρες. Δεν νοείται ο Έλληνας στην Γερμανία να υποβάλλεται στο μαρτύριο του ελέγχου και ο Γερμανός στην Ελλάδα να περνάει ανεξέλεγκτος. Η συνθήκη Σένγκεν έχει μία και μόνη εφαρμογή.  Η εφαρμόζεται ολοκληρωτικά η καθόλου. Ολίγον από Σέγκεν δεν νοείται και δεν το επιτρέπει ούτε η σοβαρότητα ούτε  η τιμή του Ελληνικού Κράτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.