Άλλο πολιτική, άλλο facebook
Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος
Στην εποχή των παγκόσμιων οικονομικών σχέσεων, της διεθνοποίησης της οικονομικής ζωής των ραγδαίων και των απρόβλεπτων εξελίξεων τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπάντεχα διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Και να θέλει κανείς να τα αποφύγει δεν μπορεί. Κάπου θα τα συναντήσει κάπου θα τον συναντήσουν. Πόσοι και πόσοι δεν έχουμε αναρτηθεί σε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και χωρίς τη θέληση μας λαμβάνοντας γνώση αυτού του γεγονότος εκ των υστέρων; Είναι γεγονός πως πλέον οι άνθρωποι επικοινωνούν περισσότερο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάρα δια ζωσης.
Το φαινόμενο δε αυτό τείνει να κατακυριεύσει ιδιαίτερα τις νέες γενιές που περνά πλέον άπλετο χρόνο μπροστά από ένα λχ smartphone. Όλοι χωρίς υπερβολές ζούμε για ένα like. Ο αστερισμός του fb είναι πλέον γεγονός.
Τις καταστάσεις αυτές όπως έχουν διαμορφωθεί από τη σύγχρονη τεχνολογία έχουν από νωρίς αντιληφθεί ορισμένοι επιτήδειοι και «πονηροί» πολιτικοί τόσο υποψήφιοι όσο και αιρετοί.
Συνειδητοποιώντας από νωρίς την δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στηρίζουν ολόκληρη την προεκλογική ακόμη και τη μετεκλογική τους εκστρατεία σε αυτά. Πως το πετυχαίνουν; Απλά αναρτώντας διαρκώς φωτογραφίες με σχόλια από κάθε δήθεν δραστηριότητα τους. Θα έλεγε κανείς ότι «ψοφούν» από την επίπλαστη αναγνωρισιμότητα, που τους παρέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναρτούν διαρκώς Φώτο και διψούν για ένα like. Μερικοί μάλιστα χρεώνονται πληρώνοντας τις διαφημίσεις των μέσων για να το επιτύχουν. Θα έλεγε κανείς ότι η πολιτική ζωή του τόπου εξαντλείται στο fb στο twitter και στα κλπ μέσα.
Μάλλον έχουν παραβλέψει υπαίτια ή αναίτια, ότι ο αληθινός σκοπός και προορισμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι άλλος.
Αλλά αυτό είναι το ζητούμενο; Το πόσα like θα αποκτήσει ένας πολιτικός ή το να προσφέρει έργο; Η πολιτική ζωή του τόπου έχει ανάγκη από like ή από μεταρρυθμίσεις; Δηλ το να στήνεσαι, το να καλλωπίζεσαι και να αναρτάς στο fb μια Φώτο από μια πολιτική σου δράση σημαίνει πως πράγματι δουλεύεις και κάνεις έργο; Το να εξαγγείλεις ένα σχέδιο σου μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει, ότι πράγματι θα το επιτελέσεις; Και αν ναι σε τι βαθμό; Αλήθεια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν κυβερνούσε και άλλαξε τη χώρα ήξερε το fb;
Μήπως τελικά το fb και τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξελίσσονται σε μια μορφή άκρατου λαϊκισμού. Μήπως τελικά ορισμένοι επιτήδειοι πολιτικοί μη έχοντας τις απαιτούμενες γνώσεις, την μέθοδο και την όρεξη για δουλειά καταπιάνονται με τους συνεργάτες τους με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τάχα για να παραπείσουν τους πολίτες που τους έδωσαν την εντολή διακυβέρνησης καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις δικές τους αδυναμίες;
Θερμή παράκληση λοιπόν δια του παρόντος απευθύνω προς όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα. Κάνετε έργο, αναζητήστε την ουσία, τιμήστε την εντολή αυτών που σας εξέλεξαν και τα like ας έρθουν σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε ο λαός θα σας επιβραβεύσει με τη ψήφο του, το οποίο είναι και το πραγματικό ζητούμενο της δημοκρατίας και όχι με τα like.
Καλό το fb, το twitter και τα λοιπά μέσα, αλλά δεν παύει να συνιστά. μια εικονική πραγματικότητα. Κακά τα ψέματα, δεν είμαστε matrix.
Εάν θέλουμε να βγούμε από την κρίση θέλουμε πολιτικούς που πράττουν και οχι πολιτικούς που απλά αυτό επιβεβαιώνονται και ικανοποιούν τον φιλάρεσκο εγωισμό τους με τα τυχόν κόμπλεξ που τους διακατέχουν μέσα από το fb. Η πολιτική αναγνωρίζεται από τα αποτελέσματα της στον πραγματικό κόσμο και όχι στην εικονική ιντερνετική πραγματικότητα.
Σε μια εποχή που θριαμβεύει το ψέμα θριαμβεύουν και τα ψεύτικα λόγια. Ως πόσο ακόμη και πόσο ακριβά τα έχουμε πληρώσει ως χώρα; Και το ερώτημα είναι ένα. Από το fb και το twitter έως το πολιτικό έργο πόσο αλήθεια δρόμος πρέπει να διανυθεί;