Άλλο μνημείο, άλλο τζαμί…

Η 29η Μαΐου, η αποφράδα μέρα της πτώσης της Κωνσταντινουπόλεως, «της θεοφυλάκτου πόλεως», είναι επώδυνη για τον Ελληνισμό, για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ομως, σήμερα, δεν είναι οι λαϊκές αφηγήσεις για «την κόκκινη μηλιά και τον μαρμαρωμένο βασιλιά», ούτε «τα ψάρια στο αγίασμα του Μπαλουκλί», ούτε καν οι στίχοι «πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα ’ναι» που πληγώνουν συνειρμικά τη μνήμη μας, αλλά η απόλυτη πραγματικότητα της καταστροφής που συντελείται στον βυζαντινό ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, τον οποίο ο Ερντογάν, ανιστόρητος, απαίδευτος και ασεβής προς τον πολιτισμό, μετέτρεψε σε μέγα τζαμί.

Το απείκασμα της ανθρώπινης πίστεως και έμβλημα της χριστιανοσύνης, που εγκαινιάστηκε, δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα του 537 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, μετά από 1.500 χρόνια κινδυνεύει από τη μισαλλοδοξία ενός Ερντογάν στον οποίο η τουρκική Ιστορία θα αφιερώσει μία σελίδα…

Ο Ισίδωρος ο Μιλήσιος και ο Ανθέμιος ο Τραλλιανός ανοικοδόμησαν σε πέντε χρόνια ένα στιβαρό και κορυφαίο δείγμα της βυζαντινής ναοδημίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, μνημειώδους αρχιτεκτονικής σύνθεσης, σύμβολο της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Ερντογάν επέτρεψε να γεμίζουν οι κόγχες του με τα μπαγκάζια των μουσουλμάνων προσκυνητών που διανυκτερεύουν στους αύλειους χώρους του. Με εντολή του σκεπάστηκαν, με πράσινα πανιά, τα περίφημα ψηφιδωτά της, όσα, βέβαια, απέμειναν από τον πλούσιο διάκοσμο της Αγίας Σοφίας μετά τις καταστροφές από τους Τούρκους κατακτητές της οθωμανικής κυριαρχίας.

Οι προφήτες και οι Απόστολοι που περιβάλλουν τον τρούλο με τον Παντοκράτορα απέκτησαν πράσινα κουρτινάκια, τα οποία υποτίθεται ότι θα αποσύρονταν τις ώρες που δεν θα λειτουργούσε το μνημείο ως τζαμί. Αυτές οι δικαιολογίες παρουσιάστηκαν επίσημα από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού στην Ουνέσκο, που, ουσιαστικά, κλείνει τα μάτια της για τον κίνδυνο που διατρέχει το μνημείο. Περιορίζεται σε χλιαρές υποδείξεις ή σε αποστολή εμπειρογνωμόνων που δεν βρίσκουν ουσιαστικές ζημίες από τις ολέθριες συνέπειες των 30.000 επισκεπτών την ημέρα.

Πρόσφατα, Τούρκοι επιστήμονες απεφάνθησαν ότι, μετά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί, το μνημείο όχι μόνο βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, αλλά δεν θα υπάρχει μετά το 2050! Το προσυπογράφουν οι ειδικοί σε ώτα μη ακούοντος Ερντογάν. Σε ρεπορτάζ της, η εφημερίδα «Cumhuriyet» γράφει ότι «από τη στιγμή που το μνημείο έγινε τζαμί, οι φθορές είναι μεγάλες». Είδαμε στα τουρκικά social media φωτογραφίες όπου προσκυνητές ξύνουν αγιογραφίες για να έχουν ένα ενθύμιο, σπασμένο το καπάκι της ιστορικής δεξαμενής για να ακουμπούν τις παντόφλες τους, βανδαλισμένη την αυτοκρατορική πύλη…

Οι επιστημονικές επιτροπές δήλωσαν γενναία και εμφαντικά ότι η Αγία Σοφία πρέπει αμέσως να ξαναγίνει μουσείο. Αλλά οι επιστημονικές επιτροπές δεν αποφασίζουν. Αποφασίζει ο Ερντογάν που αποφοίτησε από τις σχολές Ιμάμ Χατίπ…

Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.