Μη κρίνεις, ίνα μη κριθείς

Γράφει ο Γιώργος Τσουμάνης

Συγγνώμη αδελφοί μου, αυτές οι δηλώσεις δεν μπόρεσαν να με αφήσουν αδιάφορο. Ο π. Ζακύνθου και νυν Δωδώνης είναι ένας Επίσκοπος ο οποίος συχνά έχει απασχολήσει το πανελλήνιο με δηλώσεις του. Όταν ακόμη «πολεμούσε λυσσαλέα» τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Χριστόδουλο ακόμη και μετά την κοίμηση του τελευταίου. Δεν θα ξεχάσω τις ακραίες δηλώσεις του για όσους αδελφούς μας δεν έχουν εμβολιαστεί. Όταν η Εκκλησία μας έπρεπε να είναι δίπλα στο ποίμνιό της χωρίς εξαιρέσεις, όταν η κοινωνία μας την είχε πραγματικά ανάγκη…

Ο συγκεκριμένος Ιεράρχης προτίμησε την διχόνοια και την μισαλλοδοξία! Βέβαια με όλες αυτές τις δηλώσεις του είχε κερδίσει «συμμάχους» και «υποστηρικτές» οι οποίοι τον θεωρούσαν τον πιο άξιο Ιεράρχη γιατί μιλάει έξω από τα δόντια κι άλλες τέτοιες ανοησίες. Οι υποτιθέμενοι «οπαδοί» του σε μεγάλο μέρος τους δεν έχουν καμία σχέση με το Σώμα του Χριστού. Απλώς εξυπηρετούσαν τις δικές τους ιδέες και πρακτικές, χρησιμοποιώντας για ακόμη μια φορά την Εκκλησία για τους δικούς τους πονηρούς σκοπούς. Εγώ προσωπικά δεν σοκαρίστηκα από τα λεγόμενα του γιατί όπως προανέφερα οι μισαλλοδοξες δηλώσεις του Μητροπολίτου Δωδώνης κρατάνε χρόνια.

Η γυναίκα στην ορθοδοξία δεν είναι αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς με τις συγκεκριμένες δηλώσεις αλλά κάτι πολύ διαφορετικό, εντελώς το αντίθετο. Στην ορθόδοξη παράδοση ο Υιός του Θεού γεννήθηκε από την Παρθένα Θεοτόκο Μαρία. Ο ίδιος ο Θεός θα μπορούσε κάλλιστα να εμφανιστεί στους ανθρώπους χωρίς την μεσολάβηση της Παναγίας. Σε καμία θρησκεία του κόσμου η γυναίκα δεν έχει τόσο σημαντική θέση όσο στην μία και μοναδική αληθινή πίστη του Χριστού. Η Εκκλησία για τον Χριστό είναι ότι η γυναίκα για τον άντρα. Δεν μπορούμε να υπονομεύσουμε την θέση της στο ζευγάρι όπως δεν μπορούμε να υπονομεύσουμε τον ρόλο της Εκκλησίας στην σωτηρία του ανθρώπινου γένους.
Πόσα άραγε τα παραδείγματα σπουδαίων γυναικών στους τόσους αιώνες ζωής της εκκλησίας μας;

Ξεκινώντας από την ΠΔ όταν ακόμη η γυναίκα δεν είχε ούτε τα βασικά δικαιώματα. Όπου αναφέρονται γυναίκες με την δική τους σημασία στην ιστορία όπως αυτή θα εξελιχθεί. Όπως μας πληροφορούν τα ιερά Ευαγγέλια ο Ιησούς επισκέφθηκε στο σπίτι της μια γυναίκα πόρνη κι όχι κάποιον Φαρισαίο. Στην Αγιολογία της Εκκλησίας μας, γυναίκες από την Οσία Μαρία την Αιγυπτία μέχρι οσιακές μορφές των ημερών μας…

Πώς ο Άγιος Δωδώνης κρίνει κάποιες γυναίκες και μάλιστα τόσο αισχρά; Δίπλα σε αυτές τις γυναίκες έχει ιερό καθήκον η Εκκλησία να σταθεί δίπλα τους. Πόσο μάλλον όταν στη μέση υπάρχει κι ένα αγέννητο βρέφος το οποίο είναι καρπός ενός αποτρόπαιου εγκλήματος. Οι ιερείς θα πρέπει να στηρίξουν αυτές τις γυναίκες και να τις βοηθήσουν ώστε να μην οδηγηθούν σε έκτρωση. Ο Άγιος Δωδώνης δυστυχώς ακολούθησε έναν άσχημο δρόμο, ο Θεός να τον ελεήσει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.