3 Σεπτεμβρίου 1843. Επανάσταση για το Σύνταγμα.

Οι τρεις μεγάλες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) συμφώνησαν (7 Μαιου 1832) να δώσουν τον θρόνο της Ελλάδας στον Όθωνα που ήρθε στην χώρα στις 18 Ιανουαρίου 1833, στα 18 του χρόνια. Έφερε μαζί του πλήθος τους πολιτικούς και στρατιωτικούς συμβούλους και 3.850 Βαυαρούς στρατιώτες και περίμενε ως το 1835, οπότε ενηλικιώθηκε. Στα δυο αυτά χρόνια, την Ελλάδα κυβερνούσε το συμβούλιο αντιβασιλείας, όλοι Βαυαροί: Πρόεδρος ο Άρμανσμπεργκ και μέλη οι Μάουερ, Έιντεκ, Γκρένερ και Άβελ. Παραμέρισαν τους Έλληνες, τοποθέτησαν στις θέσεις κλειδιά Βαυαρούς, αγνόησαν τα προβλήματα της χώρας, πήγαν ενάντια στην ψυχολογία του λαού κι έγιναν μισητοί.

Στα 1835, ο Όθων ανέλαβε ο ίδιος βασιλιάς, με τον Άρμανσμπεργκ πρωθυπουργό. Στα 1836, έφυγε στη Γερμανία, παντρεύτηκε την Αμαλία, μεγάλη δούκισσα του Όλντεμπουργκ, και ξαναγύρισε στις 2 Φεβρουαρίου 1837, φέρνοντας μαζί του νέο πρωθυπουργό, τον Ρούντχαρτ. Οι Έλληνες συνειδητοποιούσαν πως αντικατέστησαν την τουρκοκρατία με τη βαυαροκρατία. Ο Ιγνάτιος φον Ρούντχαρτ προσπάθησε αρκετά για τα ελληνικά πράγματα αλλά έφυγε, στα τέλη του ίδιου χρόνου, αφήνοντας τον Όθωνα να κυβερνά χωρίς πρωθυπουργό.

Η διστακτικότητα του βασιλιά, η αδεξιότητά του και η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια έμοιαζαν να έχουν ένα και μόνο φάρμακο: Να ψηφιστεί σύνταγμα, ώστε τις ευθύνες και τις αποφάσεις να τις μοιράζονται υπουργοί εκλεγμένοι από το λαό. Ο Όθων αρνιόταν. Και νόμισε πως μπορούσε να παίξει με τις μεγάλες δυνάμεις. Βασίζοντας τη διακυβέρνηση της χώρας στον εξωτερικό δανεισμό κι εξοφλώντας τις δόσεις με νέα δάνεια, γινόταν πότε ρωσόφιλος, πότε γαλλόφιλος και πότε αγγλόφιλος, ανάλογα με το ποιος κάθε φορά πλήρωνε. Όμως, τον Ιανουάριο του 1843, Γαλλία και Αγγλία ειδοποίησαν πως δεν επρόκειτο να ξαναδανείσουν την Ελλάδα. Και η επόμενη δόση έπρεπε να πληρωθεί, την 1η Μαρτίου. Η Ρωσία που έδωσε χρήματα, τα ζήτησε ουσιαστικά αμέσως πίσω.

Ο Όθων προχώρησε σε δραστική μείωση των κρατικών δαπανών, περικοπή μισθών, κατάργηση θέσεων, διακοπή δημοσίων έργων και κλείσιμο διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό. Όλα τα μέτρα έπλητταν τους Έλληνες πολίτες. Κανένας Βαυαρός δεν απολύθηκε και κανενός δε μειώθηκε ο μισθός. Η δυσαρέσκεια ογκώθηκε. Κορυφώθηκε, όταν οι μεγάλες δυνάμεις, με πρωτόκολλο, καθόρισαν δασμούς, χαρτόσημα και άλλους πόρους που θα πήγαιναν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των δανείων. Υπαγόρευαν, δηλαδή, την ελληνική οικονομική πολιτική. Το ποτήρι είχε ξεχειλίσει.

Με πρωτοβουλία οπαδών του ρωσόφιλου κόμματος αρχικά, στήθηκε η οργάνωση μιας επανάστασης που προγραμματίστηκε για τη 1 Σεπτεμβρίου. Ο αρχηγός του ιππικού, Δημήτριος Καλλέργης, πήγε από τους πρώτους με τους συνταγματικούς. Το ίδιο και ο ήρωας της Επανάστασης, Μακρυγιάννης. Σε σύσκεψη των αρχηγών, αποφασίστηκε να μετατεθεί ο ξεσηκωμός κατά μια μέρα. Ο Όθων έμαθε για τις κινήσεις. Ο
Μακρυγιάννης αποκλείστηκε από τη χωροφυλακή στο σπίτι του το πρωί, 2 Σεπτεμβρίου.
Δόθηκε μάχη. Κηρύχθηκε γενική επιφυλακή.
Όμως, τη νύχτα, 2 προς 3 Σεπτεμβρίου 1843, ο Καλλέργης και το ιππικό του απέκλεισαν τα ανάκτορα. Ο Όθων ρώτησε, τι συμβαίνει. Ο Καλλέργης απάντησε πως λαός και στρατός θέλουν σύνταγμα. Ο Όθων είπε πως θα το φροντίσει και ζήτησε να διαλυθούν οι συγκεντρωμένοι. Ο Καλλέργης αρνήθηκε: Όχι, πριν να υπογραφούν τα κείμενα.

Μαζεύτηκε κόσμος, γράφτηκαν τα κείμενα, ξημέρωσε 3 Σεπτεμβρίου 1843. Ο Όθων είπε πως θα τα υπογράψει αφού πρώτα συνεννοηθεί με τους πρεσβευτές. Ο Καλλέργης του το ξέκοψε. Κάποιος ειδοποίησε τον λοχαγό Σχινά του πυροβολικού να φέρει τα κανόνια. Έφτασαν, ο λοχαγός Σχινάς τα έβαλε ανάμεσα στα ανάκτορα και τον κόσμο, φώναξε «Ζήτω το σύνταγμα» και τα έστρεψε κατά του παλατιού. Ο Όθων υπέγραψε. Ο λαός ζητωκραύγασε. Το ιππικό παρέλασε φωνάζοντας «Ζήτω ο συνταγματικός βασιλιάς». Οι πρεσβευτές των τριών δυνάμεων ήταν σκυθρωποί. Έλπιζαν ότι ο Όθων θα παραιτηθεί.

Η εθνοσυνέλευση άρχισε τις εργασίες της στις 8 Μαρτίου 1844. Στις 18 του ίδιου μήνα, ο Όθων ορκιζόταν πίστη στο σύνταγμα: Ο ίδιος θα ασκούσε την εκτελεστική εξουσία. Τη νομοθετική αναλάμβαναν η βουλή και η γερουσία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.