Ιράν: Ο μεγαλύτερος Σατανάς με διεθνή υποστήριξη

Γράφει η Εύα Ι. Κουλουριώτη, Πολιτική αναλύτρια, ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μια έκθεση πληροφοριών σχετικά με την παρακολούθηση ενός δορυφόρου του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας σε στρατιωτική εγκατάσταση στα βορειοδυτικά της Συρίας. Η εγκατάσταση είναι παρόμοια με μονάδα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν κοντά στην Τεχεράνη. Όπως με διαβεβαίωσε δυτική πηγή, το Ισραήλ είχε παρατηρήσει την παρουσία ιρανικών δυνάμεων και στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων στην ύπαιθρο της συριακής πόλης Banias σχεδόν εδώ και ένα χρόνο. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα είναι προηγμένη ιρανική βάση για την κατασκευή και την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων. Και εδώ ανακύπτει το πιο σημαντικό ερώτημα: Τι γίνεται με την πυρηνική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Ιράν και των επτά χωρών;!

Το καλοκαίρι του 2015, 5+1 χώρες και η Ε.Ε. υπέγραψαν συμφωνία που τερματίζει την κρίση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν μετά από περισσότερα από 15 χρόνια από την έναρξή του και πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θεωρούσε αυτή τη συμφωνία ως το σημαντικότερο επίτευγμα της οκτάχρονης θητείας του, τονίζοντας την επιτυχία του στο τερματισμό της πυρηνικής απειλής του Ιράν. Η συμφωνία προβλέπει ότι το Ιράν θα σταματήσει να αναπτύσσει το πρόγραμμα και να περιορίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου στο 3,67%. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ότι το Ιράν θα διακόψει την ανάπτυξη του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ απελευθερώνουν παγωμένα ιρανικά κεφάλαια στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.

Με την πάροδο του χρόνου, τα ιρανικά κονδύλια που απελευθερώθηκαν, εκτιμήθηκαν σε σχεδόν 150 δις δολάρια. Οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να ανοίγουν τις πόρτες τους στις ιρανικές συμφωνίες την μία μετά την άλλη. Το Ιράν αύξησε, επίσης, την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου προς τη Δύση και δήλωσε ότι είναι ανοικτό σε οποιαδήποτε δυτική εταιρεία επιθυμεί να επενδύσει εντός του ιρανικού εδάφους. Ωστόσο, η βασική συμφωνία εκ μέρους του Ιράν σχετικά με τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Πολλές καλά ενημερωμένες ισραηλινές πηγές επιβεβαιώνουν ότι το Ιράν εξακολουθεί να εμπλουτίζει κρυφά το ουράνιο, αντίθετα με τις επίσημες διαβεβαιώσεις. Από την άλλη πλευρά, το Ιράν εξακολουθεί να ανακοινώνει μηνιαίως την κατασκευή νέων βαλλιστικών πυραύλων πιο εξελιγμένων από ό, τι πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. Το ιρανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει διαθέσει σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων. Το Ιράν, το οποίο έχει υποσχεθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να μειώσει την παρέμβασή του στην περιοχή, δεν έχει κρατήσει το λόγο του ούτε για μια μέρα. Αντίθετα, έχει αυξήσει περισσότερο τα δύο τελευταία χρόνια την εξάπλωσή του στη Μέση Ανατολή, ενέργεια στην οποία θα προσπαθήσω να ρίξω περισσότερο φως.

Στη Συρία, η οποία πάσχει για περισσότερο από έξι χρόνια από έναν πόλεμο χωρίς προηγούμενο στον 21ο αιώνα, το Ιράν είναι ο κύριος λόγος για τη συνέχισή του μέσω της απεριόριστης υποστήριξης του Άσαντ. Πηγή της συριακής αντιπολίτευσης μου επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των ιρανικών στρατευμάτων της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC), η οποία κατατάσσεται διεθνώς στους καταλόγους των τρομοκρατικών οργανώσεων, είναι πάνω από 15.000. Το Ιράν υποστηρίζει, επίσης, την αποστολή δεκάδων χιλιάδων Ιρακινών, Αφγανών και Πακιστανών σιιτών για να πολεμήσουν στη Συρία με τη σημαία του Άσαντ. Ο ιρανικός τύπος επιβεβαίωσε ότι η υλική υποστήριξη που παρείχε το Ιράν στο καθεστώς Άσαντ έως τις αρχές του 2017, έφθασε τα 100 δις δολάρια. Στο Ιράκ, το Ιράν ελέγχει σχεδόν εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση και έχει δημιουργήσει δεκάδες θρησκευτικές πολιτοφυλακές, με κυριότερη την Al-Hashd Al-Sha’abi, η οποία χαίρει της υποστήριξης του Διεθνούς Συνασπισμού για την καταπολέμηση του ISIS. Στην Υεμένη, το Ιράν βρίσκεται πίσω από την πολιτοφυλακή των Χούτι την οποία υποστηρίζει με όπλα, χρήματα και βαλλιστικούς πυραύλους. Ακόμα, το Ιράν, μέσω των ελεγχόμενων από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ πολιτοφυλακών, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές αποφάσεις της λιβανικής αρχής. Η κυβέρνηση του Κουβέιτ ανακοίνωσε εδώ και μήνες ότι συνέλαβε μια συμμορία που προετοιμαζόταν να διεξάγει τρομοκρατικές επιθέσεις και οι έρευνες απέδειξαν ότι συνδέεται με το IRGC.

Όλες αυτές οι στρατιωτικές παρεμβάσεις του Ιράν στη Μέση Ανατολή διεξάγονται εις γνώσιν και μπροστά στα μάτια της Δύσης και μάλιστα με την υποκριτική υποστήριξή της. Η πρόσφατη επίσκεψη της μαντηλοφορούσας αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μογκερίνι στο Ιράν κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών ήταν ένα σαφές μήνυμα από τη Δύση ότι δεν αντιτίθεται στα εγκλήματά του και στην καταστροφή της περιοχής. Είναι ένα μικρό τμήμα της υποκρισίας των δυτικών χωρών και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα στις διεθνείς συναλλαγές τους.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν αποτελεί διπλωματική επιτυχία του Ομπάμα. Η συμφωνία, βασισμένη στην αρχή των παραχωρήσεων και από τις δύο πλευρές, ήταν το πράσινο φως για το Ιράν να σπείρει τον όλεθρο στην περιοχή. Οι δηλώσεις ακραίων ριζοσπαστικών Ιρανών πολιτικών μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά, μέσω των οποίων εκφράζουν την άποψη ότι αποτελεί νίκη για την πολιτική του Ιράν θεωρώντας ότι βασίζεται στη μυστική πρόταση που υποβλήθηκε από την Τεχεράνη το 2003 προς τη Δύση και, στη συνέχεια, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση Μπους του νεώτερου, κάνουν την εικόνα σαφέστερη. Η σιιτική ημισέληνος που ονειρεύτηκε ο Χομεϊνί στη δεκαετία του ’80 έγινε πραγματικότητα. Ο δρόμος από την Τεχεράνη στη Βηρυτό έγινε εύκολος. Το επόμενο βήμα θα ήταν η επέκταση του σχεδίου του Χαμενεΐ να ολοκληρώσει την σιιτική σελήνη. Οι χώρες του Κόλπου θα είναι οι επόμενες που θα βρεθούν σε κίνδυνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.