H σύγκρουση των δυνάμεων επιρροής στο συριακό έδαφος

Γράφει η Εύα Ι. Κουλουριώτη,  Πολιτική αναλύτρια, ειδική σε θέματα Μέσης Ανατολής

Με τον ουσιαστικό σχηματισμό “καντονιών” στο έδαφος της Συρίας, ειδικά μετά την αδύναμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Αστάνα μεταξύ της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν, τα πράγματα μεταξύ αυτών των χωρών έχουν περιπλακεί σχετικά με τον έλεγχο των εδαφών που κατείχε το ISIS. Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στο δυτικό τμήμα της Συρίας και επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της προς τα ανατολικά της χώρας και, ενώ οι ΗΠΑ έχουν τον πλήρη έλεγχο στις περιοχές υπό τις κουρδικές πολιτοφυλακές στα βορειοανατολικά της Συρίας, καθώς και σε μεγάλο τμήμα του νότου της χώρας υπό τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που ανήκουν στο M.O.C. (Military Operations Center), σχεδόν το 40% του εδάφους της χώρας παραμένει στην πραγματικότητα κάτω από την επιρροή του ISIS. Υπάρχουν, επίσης, περιφερειακές δυνάμεις που θέλουν να αυξήσουν την επιρροή τους, όπως η Τουρκία στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας και το Ιράν που προσπαθεί να δημιουργήσει μια επίγεια διαδρομή που θα το συνδέει με τη Μεσόγειο Θάλασσα. Με όλες αυτούς τους διεθνείς φορείς και τις περιφερειακές δυνάμεις, είναι ένα ενιαίο μέλλον για τη Συρία όνειρο ή υπάρχει ακόμα κάποια ελπίδα;

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται μια κατάσταση έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και των υποστηρικτών της δυτικών χωρών αφενός και της Ρωσίας αφ’ετέρου. Η Ρωσία αναγκάστηκε να εισχωρήσει στα βάθη της ερήμου για να καταλάβει εδάφη που ήλεγχε το ISIS, κάτι που της κόστισε σε χρόνο και δυνάμεις, ενώ το ίδιο διάστημα έβλεπε να πέφτουν η μία μετά την άλλη στα χέρια των υποστηριζόμενων από τους Αμερικανούς κουρδικές περιοχές του βορρά. Αυτό αποτελεί μεγάλη ήττα για το ρωσικό σχέδιο περιορισμού της επιρροής των ΗΠΑ στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας και ωθεί τη Ρωσία να στηρίξει την Τουρκία στις κινήσεις της εναντίον των Κούρδων. Αυτό έγινε πιο ξεκάθαρο μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών από την περιοχή του, ελεγχόμενου από το PYD, Αφρίν, βορείως του Ίντλιμπ. Αυτό μπορεί να είναι το προοίμιο για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας που θα αυξήσει τις πιέσεις προς τις κουρδικές πολιτοφυλακές, καθυστερώντας τα αμερικανικά σχέδια επέκτασης προς τα ανατολικά, κάτι που θα αλλάξει το σκηνικό στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία που βρίσκεται πίσω από τον Άσαντ, αύξησε την υποστήριξή στις ιρανικές εχθρικές προς την Ουάσιγκτον ενέργειες στο νότιο τμήμα της Συρίας. Παρά τις συνεχιζόμενες μυστικές διαπραγματεύσεις στο Αμμάν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων μεταξύ εκπροσώπων από την Ουάσιγκτον, τη Ρωσία και την Ιορδανία και παρά την κατ’αρχήν συμφωνία να σταματήσουν οι συγκρούσεις μεταξύ των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης και των ιρανικών σιιτικών πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται και από τη Ρωσία, στη νοτιοανατολική Συρία, η ένταση υφίσταται και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει ανάφλεξη.

Εν μέσω αυτής της μεγάλης έντασης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για τα συριακά εδάφη, η πόλη της Χομς έζησε μια τεράστια έκρηξη το βράδυ της 30ης του προηγούμενου μήνα. Ώρες πριν την έκρηξη, ρωσικές διαρροές ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον προετοιμάζεται για πλήγμα κατά στόχων που ανήκουν στο καθεστώς Άσαντ και των συμμαχικών του πολιτοφυλακών. Σύριοι ακτιβιστές που κινήθηκαν στην περιοχή, είπαν ότι η έκρηξη μπορεί να προκλήθηκε από χτύπημα αμερικανικού πυραύλου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ-4 του καθεστώτος ανατολικά της πόλης της Χομς. Όμως, δυτική πηγή μου επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από στοχευμένη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή ανατολικά της πόλης Χομς στην περιοχή Οράς σε στρατιωτική βάση που ανήκει στην ιρανική πολιτοφυλακή “Φρουροί της επανάστασης” και στην λιβανική τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολλάχ. Η πηγή με διαβεβαίωσε ότι έξι ισραηλινά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Συρίας και βομβάρδισαν στρατιωτική περιοχή που δημιουργήθηκε πρόσφατα με στόχο την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων. Ο βομβαρδισμός έπληξε και ένα σύστημα S-300 που υπήρχε εκεί. Το καθεστώς Άσαντ αρνήθηκε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από εξωτερικό στόχο.
Η απουσία συνεχούς συντονισμού μεταξύ των διεθνών δυνάμεων στο συριακό έδαφος μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια σύγκρουση η οποία μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Η επίσκεψη του αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush στο λιμάνι της Χάϊφα ήταν ενδεικτικό της υψηλής τάσης στην ατμόσφαιρα. Η Συρία θα είναι ο τόπος όπου μια από τις μεγάλες δυνάμεις θα ηττηθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.