Υπονομεύουν τον Έβρο: Ισχύει ότι κατασκευάζεται μια άρτια οργανωμένη “μικρή ισλαμική πόλη”;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης *

Στις 28.12.2020 αναρτήθηκε  στη «Διαύγεια» πρόσκληση υποβολής προτάσεων με τίτλο «Αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Δ.Δ. Φυλακίου στο Ν. Έβρου»,  από το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου ύψους €30 εκατομμυρίων.

Όπως αναφέρει η πρόσκληση,  στην δομή θα εγκατασταθούν οικίσκοι διαμονής καθώς και χώροι εστίασης – ψυχαγωγίας, ιατρείων, καταστημάτων, σχολείων, πλυντηρίων – στεγνωτηρίων, πολυχώρων, γραφείων διοίκησης, γραφείων φρουράς.

Επίσης, προβλέπεται χώρος άθλησης και χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων,  όπου θα στεγάζονται τα γραφεία υπηρεσιών συντήρησης, τα γραφεία πυροσβεστικής υπηρεσίας και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.

Στη δομή θα κατασκευαστεί δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων και Η/Μ ενώ προβλέπεται και δημιουργία περιμετρικής οδού με περίφραξη.»

Η απόφαση αναρτήθηκε στις 29/12/2020 και οι προτάσεις έπρεπε να υποβληθούν μέχρι 31/12/2020. (Είναι προφανές ότι η προκήρυξη είναι φωτογραφική και εξυπηρετεί συμφέροντα.)

  • Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι στο Φυλάκιο, σε μια έκταση 70 στρεμμάτων,  πρόκειται να κατασκευαστεί μια άρτια οργανωμένη «μικρή ισλαμική πόλη!»

Το χωριό Φυλάκιο στο Βόρειο Εβρο, απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από τις Καστανιές και περίπου άλλα τόσα από τη Νότια Βουλγαρία, όπου  υπάρχει ισχυρή μουσουλμανική-τουρκική μειονότητα.

Η δομή αυτή προβλέπεται να φιλοξενήσει, τουλάχιστον 1.500 άτομα, αλλά όπως όλοι γνωρίζουν, συνήθως, εγκαθίστανται  πολλοί  περισσότεροι  των αρχικώς προβλεπομένων. Η Μόρια είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα.

Το Φυλάκιο έχει μόλις και μετά βίας 600 κατοίκους, στην πλειοψηφία τους  υπερήλικες.

Αντιλαμβάνεστε τι συνέπειες θα έχει  τόσο για το Φυλάκιο, όσο και για τα γύρω χωριά, η δημιουργία μιας «μικρής ισλαμικής πόλης» στην οποία, ως επί το πλείστον, θα διαμένουν άτομα νεαρής ηλικίας.

Θυμίζω σε όλους ότι τον περασμένο Μάρτιο,  το καθεστώς της Αγκυρας είχε μεταφέρει στα σύνορα  χιλιάδες παράτυπων μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι  επί 30 ημέρες επιχειρούσαν, δημιουργώντας βίαια επεισόδια και επιτιθέμενοι εναντίον των Ελληνικών συνοριακών δυνάμεων  ασφαλείας, να περάσουν παράνομα τα σύνορα στις Καστανιές και να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι εκείνος ο όχλος κατευθύνονταν από το καθεστώς του Ερντογάν, απόδειξη ότι όταν απέτυχαν να περάσουν τα σύνορα,  με πρωτοβουλία των τουρκικών αρχών, οι επιτιθέμενοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή και δεν εμφανίστηκαν έκτοτε, τουλάχιστον οργανωμένοι.

Για εκείνες τις προσπάθειες οι κάτοικοι του Εβρου επαινέθηκαν, οι  Ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας απέσπασαν θετικά σχόλια, η ηγεσία της ΕΕ, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  επισκέφθηκαν την περιοχή για να δηλώσουν ότι οι Καστανιές δεν είναι μόνον σύνορα της Ελλάδος, αλλά αποτελούν, ταυτόχρονα και Ευρωπαϊκά σύνορα.

  • Φανταστείτε για μια στιγμή τι θα γινόταν στις Καστανιές, αν είχε ήδη δημιουργηθεί η δομή στο Φυλάκιο, και το καθεστώς Ερντογάν υποκινούσε μια εξέγερση των 1.500 «φιλοξενουμένων»;  Οι ελληνικές δυνάμεις θα βρισκόταν εν μέσω δυο «εχθρών»  και πιθανότατα το μέτωπο θα έπεφτε.

Ο,τι , λοιπόν, απέτυχε να κάνει ο Ερντογάν με τη βία, «προσφερόμαστε» να το κάνουμε εμείς με…ειρηνικό τρόπο και ..αισθήματα αλληλεγγύης!

Αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης δεν υπακούει σε καμιά λογική. Πρόκειται για μια ολέθρια απόφαση και εθνικά επικίνδυνη.

Η δημιουργία δομής, όπου θα  εγκατασταθούν «παράτυποι μετανάστες» , οι οποίοι ελέγχονται και κατευθύνονται από το βαθύ κράτος της Τουρκίας, υπονομεύει  όχι μόνον τον Εβρο, αλλά την εδαφική και εθνική ενότητα της Πατρίδος.

Είναι σαν να δημιουργούμε ένα προγεφύρωμα του εχθρού μέσα στο έδαφος μας.

Είναι σαν να ανοίγουμε την κερκόπορτα για να διαβούν εισβολείς.

Είναι σαν να στέλνουμε ένα μήνυμα στα εκατομμύρια μεταναστών που περνούν από την Τουρκία ότι στον «Εβρο ανοίξαμε και σας περιμένουμε!»

Γιατί ποιος θα ρισκάρει να «θαλασσοπνιγεί» στο Αιγαίο και να πληρώσει μια περιουσία στους διακινητές, όταν άνετα θα μπορεί να πάρει το λεωφορείο, να πάει στην Αδριανούπολη και να περάσει τα σύνορα από τις Καστανιές;

Επιπλέον,  ας μην έχουμε καμιά αμφιβολία, ότι αυτοί οι 1.500 που προορίζονται να εγκατασταθούν εκεί, σύντομα θα προσκαλέσουν συγγενείς και φίλους.

  • Ο Εβρος θα γίνει πόλος έλξης!
  • Ο ένας θα φέρνει τον άλλο!
  • Σε λίγο θα κορεστεί η πρώτη…δομή.
  • Και μετά θα χρειαστεί και νέα.

Μετά το Φυλάκιο θ΄ακολουθήσουν τα κλειστά πλέον στρατόπεδα στην Καρωτή και στον Προβατώνα.

Και όταν πλέον δεν θα φτάνουν οι…δομές, θα τρέχουν να καταλαμβάνουν τα ακατοίκητα σπίτια.

Αν νομίζουμε ότι θα μείνουν προσωρινά και θα φύγουν, είμαστε γελασμένοι!

Οι εισβολείς θα επιδοτούνται γενναιόδωρα από την ‘Αγκυρα, για να παραμείνουν στον Εβρο!

Για προφανείς λόγους.

Οσοι ξέρουν την περιοχή, καταλαβαίνουν, δεν χρειάζονται περισσότερα.

Και προφανώς στον Εβρο δεν θα κατευθύνονται δυστυχείς και κατατρεγμένοι πρόσφυγες, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, αλλά φανατικοί τζιχαντιστές, σαν αυτούς που εκπαιδεύει η Αγκυρα στα στρατόπεδα της Σομαλίας και της Συρίας.

Καταλαβαινόμαστε, νομίζω…

Θα εγκαταστήσουμε, λοιπόν, στον Εβρο μερικές χιλιάδες «παράτυπους μετανάστες», ενώ στην ουσία θα είναι στρατός εισβολής,   τους οποίους θα μας στέλνει η Τουρκία.

Υπάρχει κανένας που έχει αμφιβολίες ότι αυτοί θ’ αποτελέσουν τον πολιορκητικό κριό της Τουρκίας;

Ότι ανοίγουμε τις πύλες και βάζουμε μέσα τον …Δούρειο Ιππο;

Η δημιουργία δομής στο Φυλάκιο της Ορεστιάδος αποτελεί το πρώτο βήμα για τον εποικισμό του Εβρου.

Δημιουργούμε πυρήνες οι οποίοι θ΄αρχίσουν να συνεργάζονται με τους ομόθρησκους τους στη Νότια Βουλγαρία, τη Ροδόπη και την Τουρκία.

Προφανώς όχι με στόχο την…ανάπτυξη της περιοχής, αλλά την υπονόμευσή της.

  • Το σχέδιο του Μηταράκη δεν πρέπει απλώς να αποσυρθεί, αλλά να ακυρωθεί στην πράξη, να θαφτεί βαθειά και να μην επανέλθει ποτέ.

Αποτελεί τραγική ειρωνεία, αλλά στο μέρος αυτό, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει μια μικρή ισλαμική πόλη, στη δεκαετία του 1980,  λειτουργούσε  βιοτεχνία ένδυσης η οποία χρεοκόπησε γιατί προφανώς δεν άντεχε τον ανταγωνισμό.

Αν η κυβέρνηση θέλει να δείξει το ενδιαφέρον της για τον Εβρο, ας στηρίξει την επαναλειτουργία της επιχείρησης, ας δώσει τις παραγγελίες για την ένδυση του Ελληνικού Στρατού και της Αστυνομίας για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους.

Έτσι έρχεται η ανάπτυξη και όχι με την δημιουργία hot-spots.

Ως εκ τούτου, το “όχι” στη δημιουργία κέντρου  «φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών” στο Φυλάκιο, πρέπει να είναι καθολικό γιατί αφορά όχι μόνον εμάς που καταγόμαστε από τον Εβρο, αυτήν την πανέμορφη και ευλογημένη περιοχή, αλλά όλους τους Έλληνες που αγαπάνε την Πατρίδα.

Και το “οχι” αυτό είναι ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΌ ΚΑΘΗΚΟΝ…

 Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης κατάγεται από το Ασημένιο Εβρου, είναι συγγραφέας, έχει ζήσει για περισσότερα από δέκα χρόνια στη Νέα Υόρκη και έχει διατελέσει Πρόεδρος του «Πανθρακικού Συλλόγου Αμερικής», ο «Ορφέας».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η έκταση στο χωριό Φυλάκιο Εβρου, όπου προγραμματίζεται να δημιουργηθεί η δομή για την εγκατασταση “παράτυπων μεταναστών”. Η φωτογραφία είναι του Σταύρου Παπαθανάκη

HellasJournal

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.