Βουλγαρικά τεχνάσματα στα Βαλκάνια

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Η Αδριανούπολη στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα αποτελεί το κέντρο της Θράκης για την επαναστατική οργάνωση της Βουλγαρίας. Θεωρεί τη Θράκη μια ανάλογη της Μακεδονίας που παραμένει υπό τουρκικό ζυγό. Θεωρεί επίσης ότι η πλειοψηφία είναι βουλγαρικής καταγωγής. Έτσι δημιουργεί και εκεί ένα κομιτάτο, πρωτοβουλία που θα αντιγραφεί σε όλη την περιοχή.

Άλλωστε η οργάνωση αλλάζει όνομα και γίνεται Επαναστατικά βουλγαρικά κομιτάτα μακεδονο-αδριανοπολιτικά αλλά στη συνέχεια θα γίνει Μυστική επαναστατική οργάνωση μακεδονο-αδριανοπολίτικη και μετά εσωτερική επαναστατική οργάνωση μακεδονίτικη. Ενώ εξ αρχής τα μέλη της στην πλειοψηφία είναι Βούλγαροι προσπαθούσε να υλοποιήσει τον στόχο της αυτονομίας για τη Μακεδονία ανεξάρτητα από τους βουλγαρικούς θεσμούς για να μη φανεί ο επίσημος ρόλος της Βουλγαρίας, αλλά κι επειδή η οργάνωση θεωρούσε ότι η αυτονομία θα ήταν πιο αποδεκτή για τις Μεγάλες Δυνάμεις παρά ένα κίνημα στις διαταγές της Βουλγαρίας, πράγμα το οποίο ήταν στην πραγματικότητα.

Αυτό το τέχνασμα έρχεται βέβαια σε αντίφαση με την γλωσσολογική πραγματικότητα της περιοχής, αλλά η οργάνωση αδιαφορούσε αφού ο πυρήνας της ήταν καθαρά ιδεολογικός. Η οργάνωση ήταν επίσημα ανοιχτή σε όλους τους πληθυσμούς της περιοχής ακριβώς λόγω της ιδεολογίας αλλά η τεράστια πλειοψηφία των μελών ήταν βέβαια βουλγαρική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.