Το βαθύ διαχρονικό πρόβλημα της ΝΔ

Γράφει ο Ευπατρίδης

Η στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πάτρας στο περιστατικό αντιγραφής στο Πανεπιστήμιο Πατρών έγινε αφορμή μεγάλης συζήτησης και διαμάχης, τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της ΝΔ. Τα σχόλια στα social media δίνουν και παίρνουν, τόσο το κόμμα όσο και η νεολαία παρενέβησαν επισήμως, ακούγεται ότι θα ακολουθήσουν και καρατομήσεις.

Προς τι όλη αυτή η έκπληξη; Έγινε κάτι καινούριο;

Αυτό που θα έπρεπε να προβληματίζει τη ΝΔ δεν είναι το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά το γεγονός πως δεν αποτελεί μεμονωμένο. Δεν είναι κάτι που σπανίως συμβαίνει και προκαλεί έκπληξη. Ούτε η αντιγραφή ούτε η στάση της ΔΑΠ σε αυτή.

Τα ποσοστά της ΔΑΠ στις φοιτητικές εκλογές κάθε χρόνο, για τα οποία κομπάζει και υπερηφανεύεται το κόμμα (και πολλοί από αυτούς που αυτές τις μέρες πρωτοστατούν στην κριτική) σε ένα μεγάλο μέρος βασίζεται σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος είναι αυτό που λέμε «χάιδεμα αυτιών». Προσπαθούμε να είμαστε καλοί με όλους, να τα έχουμε καλά με όλους, να τους έχουμε όλους ευχαριστημένους, με την ελπίδα να μας ψηφίσουν. Είτε αυτό σημαίνει υποστήριξη των πάντων σε ό,τι πρόβλημα κι αν έχουν, ανεξαρτήτως αν είναι λογικό ή άλογο, αν έχουν δίκιο ή άδικο (πχ το περιστατικό της αντιγραφής), είτε υποχώρηση σε προτάσεις και θέσεις (εμείς δε θέλουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια ή φύλαξη από security, μην κοιτάς που το λέμε, δεν το θέλουμε) είτε άρνηση πολιτικής ταυτότητας (δεν είμαστε δεξιοί, δεν έχουμε σχέση με ΝΔ, είμαστε μόνο για το Πανεπιστήμιο κοκ).

Ο δεύτερος είναι η λογική ρουσφετιών και πελατείας. Είτε με νόμιμο και θεμιτό αλλά άσχετο με την πολιτική τρόπο (παροχή σημειώσεων, συγγραμμάτων, συμβουλών κοκ) είτε με παράνομο και αθέμιτο (οργάνωση αντιγραφών, συνεννοήσεις με καθηγητές για μαθήματα κοκ).

Η στάση της οργάνωσης της Πάτρας στο προαναφερθέν ζήτημα είναι απόλυτα ενδεικτική της νοοτροπίας που διέπει μεγάλο μέρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, και αντικατοπτρίζεται στους δύο αυτούς πυλώνες. Βάζουμε πάνω απ’ όλα τις εκλογές και κάνουμε τα πάντα με στόχο αυτές.

Αν λοιπόν υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να προβληματίζει τη ΝΔ δεν είναι το περιστατικό αυτό αλλά τα πολλά ανάλογα περιστατικά που απλά δεν έχει τύχει να πάρουν δημοσιότητα. Και κατ’ επέκταση το γεγονός ότι η νοοτροπία του χαιδεματος και του ρουσφετιού δεν είναι απλά διαδεδομένη στη νεολαία αλλά αποτελεί και βασική πολιτική στρατηγική της.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο βασικότερος ρόλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ εδώ και δεκαετίες είναι η δημιουργία και ανάδειξη πολιτικών στελεχών και το συνδυάσει με τις προαναφερθείσες αντιλήψεις που τη χαρακτηρίζουν αντιλαμβάνεται που οφείλεται το χαμηλό επίπεδο των στελεχών της ΝΔ σήμερα. Και που οφείλονται φαινόμενα όπως η μόνιμη ιδεολογική αμηχανία της παράταξης ή το εντελώς ασύμβατο με την ιδεολογία της πελατειακό κράτος.

Αν λοιπόν πρέπει να ανησυχήσει για κάτι η ΝΔ δεν είναι η αντίδραση μιας οργάνωσης σε ένα περιστατικό. Είναι η άρρωστη νοοτροπία που διακατέχει το βασικότερο μηχανισμό με τον οποίο δημιουργεί και αναδεικνύει στελέχη για το κόμμα. Τα περιστατικά όπως το τελευταίο είναι πολλά, διαμορφώνουν χαρακτήρες, διαμορφώνουν συνειδήσεις και οι επιδράσεις τους δεν περιορίζονται στο παρόν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.