Τολμηρά: Δύσκολες ώρες…

Γράφει ο Γιώργος Γιαννάκης

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ…

Ετούτες οι μέρες και ώρες είναι μέρες κι ώρες λύπης και περισυλλογής. Οι λογαριασμοί θα πρέπει να γίνουν με νηφαλιότητα και κυρίως με υπευθυνότητα. Στη σκέψη όλων μας είναι το δράμα των οικογενειών που θρηνούν τα παιδιά τους, τους γονείς τους, τα αδέλφια τους. Εκείνο που δεν επιτρέπεται, είναι οι πάσης φύσεως συμψηφισμοί για πολιτική και κομματική σπέκουλα, όπως επιχειρείται από όλες τις πλευρές…

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ…

Η παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Κ. Καραμανλή επιβάλλονταν εκ των πραγμάτων και καλώς έγινε. Αυτή η παραίτηση βέβαια, καθόλου δεν απαλύνει τον πόνο των ανθρώπων που βιώνουν την τραγωδία. Εκείνο που μπορεί να συμβεί είναι να ανοίξουν μάτια και αυτιά και να προσλαμβάνουν έμπειρους, για να μην ψάχνουν σε συντρίμμια φωνάζοντας «είναι κανείς ζωντανός;»

ΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ…

Μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια πού είναι τα συστήματα που θα κάνανε τους αυτόματους ελέγχους και την ανάλογη ηλεκτρονική καθοδήγηση; Ούτε που νοιάστηκε κανείς να κάνει χρήση τους… μόλις προχθές και μετά την τραγωδία και την εκατόμβη μάθαμε και εμείς μαζί με τον υπουργό και τον πρωθυπουργό ότι υπήρχε σύστημα, που όμως ήταν στ’ αζήτητα!..

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

Το Γιατί; Και Ποτέ ξανά που ειπώθηκε στον πρωθυπουργό που επισκέφτηκε το χώρο της τραγωδίας και τα νοσοκομεία της Λάρισας, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Και αφενός μεν να δοθούν απαντήσεις, αφετέρου να ληφθούν μέτρα για να αποκλείουν στο μέλλον τέτοια δράματα; Αν δεν θέλουμε να θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες απώλειες…

ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ…

Μια είναι η ευχή αυτή τη στιγμή και απευθύνεται στις οικογένειες των θυμάτων. «Καλό κουράγιο» και να αντέξουν την απώλεια αν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο Γολγοθάς που θα ανεβαίνουν στο υπόλοιπο της ζωής τους θα είναι ατελείωτος. Για κάποιους το «γράψε μου όταν φτάσεις» δεν θα χρειαστεί, διότι εκεί που θα «φτάσουν» δεν έχει γυρισμό!..

❁ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ…

Ένα ανθρώπινο λάθος, μία αμέλεια, ένας ωχαδελφισμός και η τραγωδία στο θεσσαλικό κάμπο σημαδεύτηκε με απώλειες ανθρώπινων ζωών. Έμελλε να το ζήσουμε κι αυτό και σχεδόν στην ίδια περιοχή όπου ξαναθρηνήσαμε απώλειες, τη μία φορά με τους μαθητές που πήγαιναν εκδρομή και την άλλη με τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ.

■ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ!

Δεκάδες οι νεκροί, δεκάδες και οι τραυματίες από την σύγκρουση τρένων κάπου στα Τέμπη όπου τελικά πρέπει να χυθεί πολύ αίμα, διότι η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι τέτοια που οδηγεί σε αιματοχυσία εν καιρώ ειρήνης! «Πάμε κι όπου βγει» λέγεται ότι ακούστηκε να λέει ο ένας από τους μηχανοδηγούς και όρμησε προς το θάνατο!..

❖ ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ;

Τι να πει κανείς; Λέει κανείς να ταξιδέψει με ασφαλές μέσο που είναι το τρένο και βρίσκεται μπροστά σε απώλεια ζωών. Τις πταίει, μπαίνει το ερώτημα: Αυτός που πληρώνει με τη ζωή του είναι η απάντηση!

❁ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ…

Στην εποχή της ψηφιοποίησης παντού, στα τρένα επικρατεί το χειροκίνητο σύστημα! Αυτό λένε τώρα οι ειδικοί, οι οποίοι μέχρι τώρα βουλεύονταν μέχρι να γίνει το μοιραίο. Το μοιραίο όμως έχει μεγάλο κόστος σε απώλεια ανθρώπινων ζωών. Πείτε το σύμπτωση, πείτε το κατάρα αλλά τα Τέμπη έχουν βαφτεί με αίμα αθώων!

■ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ…

Ποιος και με τι λόγια μπορεί να παρηγορήσει όλες αυτές τις μανάδες και τους πατεράδες, που έψαχναν μέσα στα συντρίμμια των τρένων να βρουν κάποιο σημάδι από τα παιδιά τους, που είχαν την ατυχία να κάνουν το τελευταίο ταξίδι της ζωής τους με το τρένο του θανάτου. Τι χρωστούσαν και πλήρωσαν με τη ζωή τους την αθλιότητα εκείνων που επί είκοσι χρόνια άφηναν για την επόμενη μέρα, αυτό που έπρεπε να κάνουν χθες;

 ❖ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ!

Αυτός ο ωχαδερφισμός και το «πάμε κ’ όπου βγει» είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν διαχρονικά την ελληνική κοινωνία, ενώ η λέξη πρόβλεψη απουσιάζει από τις σκέψεις των ειδικών και των υπευθύνων, αν τελικά υπάρχουν τέτοιοι και δεν μένουμε σ’ ένα κόσμο ερασιτεχνικό…

❁ ΧΥΘΗΚΕ ΠΟΛΥ ΑΙΜΑ…

Έπρεπε να χυθεί τόσο ανθρώπινο αίμα και κυρίως νεανικό, για να ξυπνήσει η πολιτεία και να δηλώσει ότι θα πάρει μέτρα και οτι οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν; Δυστυχώς, κατόπιν τραγωδίας! Όπως μια ακόμη εκεί στην κοιλάδα των Τεμπών, στην οποία, τι σύμπτωση(!) έχουν θυσιαστεί άλλες δύο φορές νέα παιδιά, όπως οι μαθητές από Μακρυχώρι Ημαθίας και φίλαθλοι του ΠΑΟΚ. Τόσο καταραμένος τόπος τελικά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.