Το πολιτικό «πακέτο» της ΔΕΘ

Το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ συνήθως κερδίζει τα φώτα της δημοσιότητας. Και, φέτος, η αλήθεια είναι πως ήταν εντυπωσιακό. Τα 3,5 δισεκατομμύρια σε φοροελαφρύνσεις – παροχές και η εκτίναξη της πρόβλεψης για τη φετινή ανάπτυξη από το 3,6% στο 5,9% ήταν λογικό να κλέψουν την παράσταση

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΣΤΗΝ πραγματικότητα, όμως, κόμματα και πολίτες θα πρέπει να εστιάσουν στα πολιτικά μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΚΑΤ’ αρχάς, για μια ακόμη φορά στη ΔΕΘ απέφυγε γενικόλογες υποσχέσεις και «θα» για το μέλλον. Μίλησε ρεαλιστικά και εξήγγειλε μέτρα τα οποία θα έχουν άμεση εφαρμογή.

ΜΙΛΗΣΕ ανοικτά για τον πολιτικό σχεδιασμό του. «Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία», είπε ο πρωθυπουργός. Και δεν πρόκειται για μια «αναγκαστική» διάψευση στα σενάρια που κυκλοφορούν κάθε λίγο και λιγάκι.

ΟΥΤΕ λόγος υπάρχει ούτε κάτι παραπάνω θα κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν κάνει πρόωρες εκλογές.

ΝΑ θυμηθούμε πως έχουμε ακούσει και διαβάσει απίθανα σενάρια που διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα. Στην αρχή ήταν ότι θα έστηνε κάλπες τον Ιανουάριο του 2020 πριν από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, μετά το φθινόπωρο του 2020 για να εκμεταλλευθεί τη δημοσκοπική εκτόξευση από το πρώτο κύμα της πανδημίας, στη συνέχεια τον Μάιο που μας πέρασε ή το φθινόπωρο που διανύουμε γιατί υποτίθεται πως υπήρχε «κυβερνητική φθορά». Τώρα, ο Τσίπρας «βλέπει» εκλογές την άνοιξη γιατί «δεν θα αντέξει η κυβέρνηση», και διάφοροι δημοσιολογούντες έως το φθινόπωρο του 2022 γιατί έδωσε πακέτο-μαμούθ στη ΔΕΘ.

ΚΙ όμως, οι εκλογές θα γίνουν γύρω στον Μάιο – Ιούνιο του 2023. Σχεδόν με τη λήξη της τετραετίας. Γιατί, πολύ απλά, η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ένα δεκαετές πλάνο. Γιατί μέχρι το 2023 θα μπορέσουν να αντιληφθούν οι πολίτες στην τσέπη τους τα πρώτα κέρδη από την αλματώδη ανάπτυξη του 2021 και 2022. Γιατί στους επόμενους 18 μήνες η κυβέρνηση θα έχει νομοθετήσει και υλοποιήσει όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που περιλάμβανε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του 2019. Γιατί το 2023 θα κλείσει αυτός ο πρώτος κύκλος διακυβέρνησης, και αν οι πολίτες δώσουν και πάλι την εντολή, τότε θα ξεκινήσει ένας δεύτερος, ακόμα πιο ριζοσπαστικός κύκλος μεταρρυθμίσεων.

ΚΑΙ κάποιοι που χαρακτηρίζουν προεκλογικό το φετινό πακέτο της ΔΕΘ θα εκπλαγούν. Γιατί, πολύ απλά, του χρόνου το πραγματικό προεκλογικό πακέτο της ΔΕΘ θα είναι ακόμα πιο ενισχυμένο, καθώς η χώρα θα τρέχει με αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

ΤΟ πιο σημαντικό, όμως, μήνυμα του πρωθυπουργού συμπυκνώνεται σε μόλις δύο φράσεις: πως η πόλωση είναι αχρείαστη και ότι η κυβέρνηση χτίζει τη νέα Ελλάδα έχοντας στο πλάι της μια κοινωνική πλειοψηφία ορθολογισμού και προόδου.

ΑΥΤΗ η κοινωνική πλειοψηφία δεν περιλαμβάνει μόνο όσους ψήφισαν τη Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2019. Πρόκειται για πολίτες που κρίνουν θετικά το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

ΕΙΝΑΙ εκείνοι που θέλουν να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Χωρίς διχασμούς. Χωρίς πόλωση. Χωρίς ψευδοαφηγήματα. Είναι εκείνοι οι οποίοι στηρίζουν μεταρρυθμίσεις όπως η μείωση της φορολογίας, η προσέλκυση επενδύσεων, το ψηφιακό Δημόσιο, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι εκείνοι που θέλουν να υπάρχει μια νέα Ελλάδα το 2030, που να μη θυμίζει σε τίποτα την Ελλάδα του 1980.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.