Το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Γράφει ο Αλέξανδρος Κριτσίκης, Δικηγόρος

Μόλις προ ολίγων ημερών τελείωσε το 13ο συνέδριο της ΝΔ, το οποίο σε μεγάλο βαθμό ήταν αφιερωμένο στον λαϊκισμό και στο πως θα πρέπει αυτός να εξαφανισθεί σε αυτή τη χώρα. Ακούστηκαν πολλά, γράφτηκαν ακόμη πιο πολλά αλλά το ζητούμενο είναι ένα: θα εξαφανισθεί ποτέ ο λαϊκισμός σε αυτήν την χώρα; Κακά τα ψέματα ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Η μεγάλη μάστιγα του πολιτικού συστήματος της χώρας μας καθόλου την διάρκεια της Μεταπολίτευσης συνιστά ο λαϊκισμός. Πρόκειται πραγματικά για μια παθογένεια της πολιτικής ζωής της χώρας, που καταδυνάστευσε κάθε μεταρρυθμιστική και αναγεννητική προσπάθεια σε αυτή τη χώρα. Όλοι λίγο πολύ οι πολιτικοί ηγέτες της Μεταπολίτευσης υπέπεσαν λίγο ή πολύ στις σειρήνες του λαϊκισμού. Όσο και αν κάποιοι πρωθυπουργοί προσπάθησαν να τον καταπολεμήσουν στο τέλος ηττήθηκαν. Γνωστά συνθήματα του λαϊκισμού όλες αυτές τις δεκαετίες, που ακόμη ηχούν στα αυτιά μας συνιστούν τα: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» έως το «Λεφτά Υπάρχουν» και «Θα σκίσω το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο».

    Το ερώτημα βέβαια είναι αν θα εξαφανισθεί ποτέ ο λαϊκισμός σε αυτήν τη χώρα, που αμαυρώνει κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια με δυσμενή συνέπεια για τη χώρα την σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και την εφαρμογή των μνημονίων. Αλλά ποιος γέννησε αυτό το πρόβλημα; Πρώτα από όλα οι ίδιοι οι πολίτες που εξέλεγαν καθόλου την διάρκεια της Μεταπολίτευσης εκείνους  που τους «έταζαν» τα περισσότερα υφαρπάζοντας τους στην κυριολεξία τη ψήφο τους. Όταν συνειδητοποιούσαν το λάθος τους ήταν πλέον αργά. Η ζημιά είχε γίνει. Χωρίς αμφιβολία ο λαός είθισται όλα αυτά τα χρόνια να δίνει την εντολή εκπροσώπησης σε ανθρώπους που πέραν από κομματικά ένσημα καμία σχέση δεν είχαν με την πραγματική ζωή της χώρας. Το μόνο που είχαν κάνει στη ζωή τους ήταν να εργάζονται για το κόμμα και μέχρι εκεί ή να έχουν καλές σχέσεις με τα ΜΜΕ, ώστε να προβάλλονται ή να προβαίνουν σε μεγάλες προεκλογικές παροχές και υποσχέσεις. Τι άραγε μπορούσαν να προσφέρουν στην πολιτική ζωή αυτά τα άτομα; Απολύτως τίποτε με αποτέλεσμα τα προβλήματα να τα βιώσουμε όλοι μας. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και ορισμένα ΜΜΕ που συντηρούσαν την νοσηρή αυτή κατάσταση συνιστώντας συναυτουργούς αυτού του εγκλήματος.

Αναμφισβήτητα ο πρωθυπουργός δείχνει να έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και έφτασε μέχρι να αφιερώσει ένα ολόκληρο συνέδριο του κόμματος σε αυτό. Δεν αρκούν όμως μόνο τα συνέδρια. Θα καταφέρει να εξαφανίσει αυτήν την μάστιγα, της οποίας οι ρίζες ανιχνεύονται στην εποχή της Τουρκοκρατίας.

Για να γίνει αυτό θέλει δουλειά πολύ. Πρώτα από όλα πρέπει να καθαρίσει το κόμμα του από τους λαϊκιστές. Να δώσει ευκαιρίες σε νέα και αξιόλογα παιδιά που πέραν από ακαδημαϊκές περγαμηνές έχουν κολλήσει επαγγελματικά ένσημα στη ζωή τους. Στο ίδιο πλαίσιο να μην διστάσει να συγκρουσθεί με τον λαϊκισμού όσο πολιτικό κόστος και αν αυτό έχει. Οι έλληνες πολίτες στην μεγάλη πλειοψηφία τους έχουν συνειδητοποιήσει και αντιληφθεί πλέον το πρόβλημα μετά τα τόσα δεινά που υπέστησαν και είναι σίγουρο, ότι στο τέλος θα τον ανταμείψουν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος νίκησε τον Αλέξη αλλά όχι και το τέρας του λαϊκισμού. Έχει ακόμη πολύ δρόμο και μάλιστα ανηφορικό. Στο χέρι του όμως είναι να αλλάξει τη χώρα μια για πάντα… 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.